K'waard: verzoek om vangnetuitkering

krimpenerwaard • De gemeente Krimpenerwaard verzoekt het Rijk om 280.000 euro bij te dragen aan de uitgaven voor uitkeringsgerechtigden. Deze vangnetuitkering is nodig om financieel in de pas te kunnen blijven lopen.

Dat bleek bij de toelichting van wethouder Jan Vente op de analyse van de 'oorzaken financieel tekort Participatiewet 2017', die in de commissie Samenleving werd behandeld.

Hoewel er volgens Vente door de ambtenaren van de sociale dienst hard is gewerkt om de instroom van uitkeringsgerechtigden te beperken en de uitstroom naar werk te bevorderen, is de praktijk weerbarstiger. "Gezinshereniging, uitbreiding van het aantal statushouders en verhuizingen van bijstandstrekkers naar de Krimpenerwaard zijn factoren die je nauwelijks kunt beïnvloeden. Daarbij zijn ook mensen die je vanwege gezondheidsproblemen moeilijk bij werkgevers kan plaatsen. Uiteraard proberen we iedereen aan werk te helpen, maar je kunt niet verwachten dat dit in alle gevallen lukt", aldus Vente. "Vaak hebben onze cliënten 'kleine baantjes' en keren ze na voltooiing weer terug in de bijstand."

Projectleider Bob Mesman meldde dat er intern en extern maatregelen zijn genomen om de gemeentelijke uitgaven terug te dringen. Daarnaast houdt een jongerencoach zich bezig met schoolverlaters, die niet over voldoende kwalificaties beschikken om direct aan de slag te gaan. "Bij de intake van aanvragers wordt meteen gekeken naar kennis, gedrag en competenties. Ook zijn contacten met werkgevers geïntensiveerd. Met grote bedrijven zijn arrangementen opgesteld. Met het onlangs gestarte leerwerkbedrijf kunnen we bovendien beter inspelen op specifieke wensen van het bedrijfsleven."

Voor de meeste commissieleden bood het rapport over de gewenste aanpak van het financiële tekort voldoende informatie om de gegevens naar het Rijk te sturen. Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) vroeg echter bespreking van dit onderwerp aan in de gemeenteraad van 24 april. Hij meende te weinig inzicht te hebben in de interne maatregelen, die volgens Vente getroffen zijn om het rendement te vergroten.

"Levert dit beleid voldoende op? Doet iedereen mee? In drie jaar tijd hebben we veel meer uitgegeven dan begroot. Landelijk wordt de uitstroom op 7 procent bepaald. Hier is dat 14 procent. Daar wil ik nog wel even naar kijken."

Pieter van der Laan