Van Rooy: 'Struijs huilt krokodillentranen'

krimpenerwaard • Het is hommeles tussen Pro Krimpenerwaard en Saskia van Rooy. Die laatste heeft de partij verlaten en gaat verder als eenmansfractie onder de naam 'Dierbaar Krimpenerwaard'.

Volgens Van Rooy huilt Struijs 'krokodillentranen' (zie ook het bericht op de voorpagina). De voorman van Pro Krimpenerwaard zou haar telefonisch toevertrouwd hebben te willen stoppen met de politiek. "Ad vroeg mij om fractievoorzitter te worden. Vanwege familieomstandigheden wilde ik dat toen niet. Wel wilde ik als laatste op de kandidatenlijst, zodat ik – indien ik te zijner tijd met voorkeursstemmen gekozen zou worden – kon beslissen of ik in de raad wilde gaan. Ad zei: 'Wij maken nooit partijafspraken over het lijstduwerschap. Als iemand voldoende stemmen heeft, dan mag hij of zij zelf bepalen wat -ie doet. Dat is democratie'. Ik was dus geen symbolisch lijstduwer."

Van Rooy nam naar eigen zeggen bijna alle campagne- en verkiezingswerkzaamheden op zich. Zo herschreef ze het verkiezingsprogramma van Pro Krimpenerwaard, ontwierp ze een nieuw logo en bedacht de slogans. "Dit terwijl mijn vader in zeer kritieke toestand in een Belgisch ziekenhuis lag." Al het werk leverde de partij drie zetels op. "Dat Struijs en De Laet (voorzitter Pro Krimpenerwaard, red.) mij nu in hun hetze wegzetten als een 'nietsdoende zetelrovende gelukzoeker' die hen besodemieterd zou hebben, getuigt dat zij niet integer zijn en zich schuldig maken aan laster."

De twee zouden Van Rooy na de verkiezingen fors onder druk hebben gezet om van haar recht op een zetel af te zien. Dit ondanks de bedenktijd die de griffie haar had gegeven. "Tijdens de ledenvergadering werd ik verrot gescholden. Dat maakte dat ik mij noodgedwongen van de partij heb afgesplitst, want met mensen van dit allooi kan en wil ik niet verder. Omdat ik mijn kiezers én de dieren niet wil teleurstellen, ga ik met mijn eigen fractie 'Dierbaar Krimpenerwaard' verder om mijn missie te verwezenlijken: de Krimpenerwaard diervriendelijk, duurzaam en sociaal maken. Het gedachtegoed dat ik in het verkiezingsprogramma van Pro Krimpenerwaard heb geschreven zal daarbij leidraad zijn, zodat ook kiezers die niet op mij hebben gestemd op mij kunnen rekenen." Dat Struijs via de media moest horen dat Van Rooy van plan was zich af te spitsen is volgens haar een leugen. "De griffier bracht Struijs per e-mail op de hoogte voordat het in de media kwam."