Werken aan betere waterkwaliteit

krimpenerwaard • In het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), dat op 12 april officieel van start gaat, werken agrariërs in de Krimpenerwaard aan een betere waterkwaliteit.

Agrariërs leren in het project van en met elkaar over maatregelen die zij kunnen nemen ter verbetering van de water- en bodemkwaliteit en een economisch sterke en duurzame landbouw.

De deelnemers gaan in 2018 en 2019 samen met deskundigen en overheden aan de slag met maatregelen op het gebied van kringlooplandbouw, erfafspoeling en baggeren en slootschonen. Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard faciliteert en ondersteunt dit initiatief. "Het plan is goed voor de boeren en voor het water. Zo werken we dus samen aan schoner water in het gebied", zegt hoogheemraad Agnes van Zoelen.
LTO Noord, afdeling Krimpenerwaard, en andere landbouworganisaties in de Krimpenerwaard, zoals DWLK, Collectief Krimpenerwaard, ANV Weidehof Krimpenerwaard en A.J.K. Krimpenerwaard, hebben de handen ineen geslagen om actief aan de slag te gaan met de doelstellingen van het DAW en toe te werken naar een toekomstbestendige landbouw in de Krimpenerwaard met oog voor schoon water en een gezonde bodem.
Het project wordt gefinancierd met subsidie van het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en van Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.


'This is not a T-shirt'

bergambacht • Veel vluchtelingen in Griekenland hebben geen noodhulp nodig, maar betaald werk, zodat ze een nieuw leven kunnen opbouwen.

Met die gedachte begon Maarten Hunink (33) uit Bergambacht aan Not A Factory. Syrische vluchtelingen die al een jaar in Griekenland verblijven gaan T-shirts produceren van katoen van Griekse producenten, die hij online verkoopt aan de rest van de wereld. Zo wil hij niet alleen vluchtelingen aan werk helpen, maar ook een bijdrage leveren aan de opbouw van de Griekse economie, die nog steeds gebukt gaat onder de gevolgen van de financiële crisis.

Deze week is de crowdfundingcampagne van het project gestart, waarmee de eerste drie maanden van de onderneming moeten worden gefinancierd. Not A Factory start met de productie van 1.000 T-shirts, die verkocht worden via crowdfunding op www.notafactory.com. Elk T-shirt is bedrukt met de tekst 'This is not a T-shirt'. Maarten Hunink: "Elk shirt is meer dan dat. Het is een stap op weg naar een inkomen voor de eerste vluchtelingen die aan het werk gaan. De biologische katoen koop ik in bij een Griekse leverancier, waardoor ook de Grieken meeprofiteren van de inkomsten." Als de campagne een succes is, hoopt Maarten Hunink dat de onderneming wordt voortgezet en nog meer mensen aan het werk geholpen kunnen worden.


Marokkaans koken

schoonhoven • Bij voldoende belangstelling geeft Nadia Zaidi weer een workshop Marokkaans koken. Deze activiteit vindt woensdagmiddag 11 april vanaf 17.00 uur (tot circa 20.00 uur) plaats in het dienstencentrum aan de Oranjeplaats 45B. Aanmelden kan tot 9 april via 384550 of activiteiten@swoschoonhoven.nl Deelname kost 20 euro.