• Arie Kooy hoopt op een mooi vlinderseizoen.
• Arie Kooy hoopt op een mooi vlinderseizoen. Foto: Jan Timmer

Werken aan revival van vlinders

krimpenerwaard • Zeldzame en bijzondere vlindersoorten terugbrengen in de Krimpenerwaard: dat is het doel van de vlinderwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). Arie Kooy heeft goede hoop dat het gaat lukken.

Het bruine zandoogje, de argusvlinder, het hooibeestje, de kleine vuurvlinder, het icarusblauwtje en het zwartsprietdikkopje: het is zomaar een lijstje van vlindersoorten die vroeger in de Krimpenerwaard veel voorkwamen, maar nu zeldzaam zijn. De vlinderwerkgroep wil ze terug in het gebied brengen. "Deze soorten hebben een flinke knauw gekregen door de veranderde vegetatie in hun leefgebied", weet werkgroeplid Arie Kooy. "Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de moderne manier van veeteelt, waardoor weilanden om rendementsredenen vooral uit Engels raaigras bestaan en de bloemen- en kruidenrijkheid mede ook door het maaien verdween. Vlinders hebben nectarrijke planten nodig en plekken waar ze in alle rust hun eitjes kunnen leggen."

Die plekken - ook wel idylles genoemd - zijn er nog wel, maar veel minder dan vroeger. Kooy: "Wij willen daarom deze locaties versterken en nieuwe idylles realiseren. Zoals in het Loetbos waar we een idylle hebben aangebracht. Ook op drie andere locaties worden met steun van de Vlinderstichting en de Postcode Loterij aantrekkelijke plekken gerealiseerd: in Bilwijk en aan het Lekweidepad ten westen van Bergambacht. Ook komt er een idylle op park Weydehoeck in Lekkerkerk en worden twaalf andere habitats ingericht in bijvoorbeeld Polder Middenblok (Gouderak) en de Geitenwei in Ammerstol. Daarnaast zijn we met de provincie in gesprek over het aanleggen van 'verbindingszones' tussen de verschillende vlindergebieden en idylles en hebben we contact met het hoogheemraadschap over vlindervriendelijk maaien."

Mooi is zeker ook dat de vlinderwerkgroep ook vanuit de Krimpenerwaard support krijgt van organisaties en het bedrijfsleven. Zo heeft hoveniersbedrijf A. Molenaar uit Bergambacht aangegeven kosteloos de grond van twee locaties te willen bewerken en klaar te maken voor gebruik. "Een mooie geste", vindt Kooy. "Ik ken eigenaar Marc Molenaar al een flinke tijd en weet dat zijn bedrijf werkt vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel jegens de natuur. Ook Streekfonds Krimpenerwaard levert support en komende zaterdag is er een nieuw hoogtepunt: de plaatsing van een argusvlinderhek aan de rand van sportpark Weydehoeck in Lekkerkerk." Dit door Stichting Servicepunt Verenigingen Nederlek geïnitieerde crowdfunding-project leverde binnen de korte keren een aantal mooie donaties op. "Allemaal signalen dat vlinders mensen in beweging brengen", zegt Kooy. "En nu doorpakken!"

Jan Timmer