• Leerlingen van De Ark en begeleiding in het SPB Opleidingscentrum.
• Leerlingen van De Ark en begeleiding in het SPB Opleidingscentrum. Foto: wijntjesfotografie.nl

Bergambachtse basisscholieren timmeren aan de weg

'Talloze banen in het verschiet'

waddinxveen/bergambacht • Je kan er niet jong genoeg mee beginnen. Daarom bouwen, timmeren en metselen 12-jarige scholieren van basisschool De Ark uit Bergambacht in het SPB Opleidingscentrum in Waddinxveen er op los. Een etmaal eerder is groep 8 van basisschool Kiezel en Kei een dagdeel op de werkplaats geweest.

Leerlingen werken graag met hun handen, zo blijkt. Ze kunnen zich onder toezicht van leermeesters uitleven met troffels, hamers en spijkers. Dat gebeurt met veel elan en gelach als iemand met een harde klap de inmiddels kromme spijker finaal mist. "Blijven proberen", moedigt instructeur Marcel Egberts hem aan. De actie om jeugd kennis te laten maken met facetten van de bouw is op touw gezet door voormalig timmerman Aad van der Zande uit Hekendorp, die tien basisscholen uit Waddinxveen naar de SPB dirigeerde. "Iedereen klaagt over gebrek aan vaklui. Blijf daarom niet stilzitten, maar ga aan de slag."

Gerard den Hoed, eigenaar van bouwbedrijf Den Hoed, sprak de initiatiefnemer tijdens een bijeenkomst op De Driestar en zag het project direct zitten. "Aad wist een gaatje te vinden voor de twee Bergambachtse basisscholen. Daar zijn we hem erkentelijk voor. Kennismaken met de bouw is van groot belang. We moeten nu al jongeren enthousiast maken voor dit werk", aldus Den Hoed.

Bouwbedrijven in de Krimpenerwaard zitten te springen om vakmensen. Nu de klussen in flink aantal toenemen door de economische groeispurt komen ze deskundig personeel tekort. Henk-Peter Bezemer van Bezemer Bouw beaamt dat. "Opleiden en zo snel mogelijk praktijkervaring opdoen. Er liggen talloze banen in het verschiet."

Ook wethouder Jan Vente juicht het project toe. "Met het Leerwerkbedrijf richt de gemeente Krimpenerwaard zich op direct inzetbare arbeidskrachten, maar kennismaken met de bouw is uiteraard altijd een goede zaak. Dat blijft toch hangen bij de jeugd, Misschien zien ze een vervolg in de bouwwereld of de techniek wel zitten."

Het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SPB) biedt alle ruimte voor het klaarstomen van jongeren. Het bezoek van de Bergambachtse basisscholen is geen eenmalige gebeurtenis. Om het enthousiasme vast te houden zijn er meer bezoeken mogelijk. Jan Vente is voorstander van participatie. "Dat geldt ook voor techniek. Binnenkort gaan andere basisscholen uit de Krimpenerwaard met dit vak aan de slag. Er is veel maakindustrie in de regio. Met certificaten en diploma's kan je overal terecht."

Pieter van der Laan