• De WZ Wandelgroep en Team Krimpenerwaard hopen dit jaar op beter weer.
• De WZ Wandelgroep en Team Krimpenerwaard hopen dit jaar op beter weer. archieffoto: Geurt Mouthaan

Team Krimpenerwaard en WZ Wandeldag vinden elkaar

Wandel- én fietstochten voor goede doel

krimpenerwaard • Het wordt zaterdag 14 april alweer de achttiende editie van het evenement, dat jaarlijks de Krimpenerwaard als wandelgebied op de kaart zet. "We zijn ooit begonnen met tweehonderd deelnemers, inmiddels trekken we er ruim negenhonderd naar deze mooie regio", melden Huib Bavelaar en Dick de Reus, waarvan eerstgenoemde destijds de initiatiefnemer was. "Dat kwam door een sponsorloop hier op school, waar mijn mentorklas niet veel zin had om aan deel te nemen. Als alternatief bood ik aan om een wandeling van honderd kilometer af te leggen in 24 uur. De leerlingen moesten hier dan sponsorgelden bij verzamelen. Dat werd een succes, waaruit de WZ Wandeldag is ontstaan", memoreert de oud-docent van csg Willem de Zwijger én wandelliefhebber.

Enthousiaste wandelaars uit het hele land en zelfs daarbuiten -'vorig jaar was er een Duitser die speciaal voor de WZ Wandeldag was overgekomen en de nacht voor aanvang van het evenement in zijn auto sliep'- worden zaterdag de 14e bij de inschrijving in de aula van de school verwacht. Laagdrempeligheid (lage entree à 3 euro), originele, liefst zoveel mogelijk onverharde routes én een goede bewegwijzering vormen de kracht van de WZ Wandeldag. Huib en Dick: "Ieder jaar zetten we nieuwe routes uit, waarbij we vaak zelf ook nieuwe weggetjes en paden ontdekken. Vervolgens lopen we ze nog een keer na of alles klopt." Dick weet er alles van. Hij heeft eerder vandaag de 25 kilometer nagelopen. "Niks mis mee, hoor", verzekert hij. "Ik hoop alleen tijdens de tocht zelf meer weidevogels te zien, want die hebben het nu nog iets te koud, denk ik."

De organisatie kost de driekoppige WZ Wandelgroep steeds meer hoofdbrekens. "Ieder jaar vragen we ons af hoe lang we nog doorgaan", bekent Dick de Reus. "Er komt immers steeds meer regelgeving bij kijken en -laten we eerlijk zijn- de doelgroep vergrijst."

Helpende handen zijn daarom welkom en daar kwam Team Krimpenerwaard om de hoek kijken. "Als een van de sponsoractiviteiten hadden wij het plan opgevat om een fiets- en wandeldag te organiseren", meldt Egbert van der Veen namens het team, dat begin juni deelneemt aan Alpe d'HuZes. "Laten we hiervoor nou net zaterdag 14 april hebben uitgekozen, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat dan de WZ Wandeldag wordt gehouden." Om de concurrentie aan te gaan met een evenement dat staat als een huis, leek Team Krimpenerwaard niet handig. Egbert: "Dat moet je ook niet willen. We hebben gelijk contact gezocht met de WZ Wandelgroep en kwamen al snel tot de conclusie dat we beter de krachten konden bundelen."

"Het klikte eigenlijk meteen", geven Huib en Dick aan. "Team Krimpenerwaard krijgt naast het schoolproject van csg Willem de Zwijger (Edukans, red.) een deel van de opbrengst. In ruil daarvoor helpen ze bij de voorbereiding en op de dag zelf een handje mee." Daarnaast bemannen de teamleden een koffietafel langs het parcours én komt de frietkar van snackpoint De Sticht patat en snacks verkopen voor het goede doel. Ook zijn er enkele fietstochten (van 20, 40 en 60 kilometer) én de 'Team Krimpenerwaard Trainingstocht' van 110 kilometer uitgezet.

Gezamenlijk hopen ze op het neerzetten van een geslaagd evenement. "Lekker weer zou welkom zijn. De echte wandelaar laat zich niet afschrikken door een buitje, maar een vrolijk schijnend zonnetje trekt natuurlijk een breder publiek aan."

Afstanden en starttijden van de WZ Wandeldag zijn: 50 kilometer: 7.30-8.30 uur; 42 kilometer: 8.00-10.30 uur; 25 kilometer: 8.30-12.00 uur; 20 kilometer: 8.30-13.00 uur; 15 kilometer: 9.00-14.00 uur; 10 kilometer: 9.00-14.00 uur; 6 kilometer: 9.00-14.00 uur. Startplaats is de aula van de school, aan de Kamerlingh Onnesdreef 4 in Schoonhoven. Deelname kost 3 euro (4,50 euro met herinnering en sticker). Voor alle informatie over de fietstochten tijdens de WZ Wandeldag: www.teamkrimpenerwaard.nl

Robert van der Hek