• Ivana Sneujink werd uitgeroepen tot winnares in de categorie schoonheidsspecialisten.
• Ivana Sneujink werd uitgeroepen tot winnares in de categorie schoonheidsspecialisten.

Student Ivana Sneujink beste schoonheidsspecialiste

'Eigen praktijk op termijn'

schoonhoven • Ruim 600 getalenteerde studenten van het mbo bestreden elkaar in Zwolle om in hun vakgebied de nationale titel te behalen. De Schoonhovense Ivana Sneujink (20) van het ROC Midden Nederland werd uitgeroepen tot winnares in de categorie schoonheidsspecialisten.

Met de gouden plak op zak mag ze in september naar het EK in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Ivana is bezig aan haar laatste jaar op het mbo in Utrecht, maar is al 'ingelijfd' door het Babor Institute in Kralingen. Deze Duitse huidkliniek selecteert de beste specialisten. Reden voor de Schoonhovense student om haar deskundigheid met de modulen acne en huidverbetering uit te breiden. "Passie voor het vak is belangrijk om je verder te ontwikkelen. Daarnaast moet je het leuk vinden om met mensen te werken. Het draait niet alleen om gezichtsbehandelingen, manicure of massage; je geeft ook adviezen om huidproblemen aan te pakken. Het gaat steeds om het totaalplaatje, waardoor cliënten letterlijk beter in hun vel gaan zitten."

Ivana Sneujink wist al vroeg welk beroep in het verschiet lag. Haar oma Joke Sneujink was schoonheidsspecialiste en nam haar kleindochter regelmatig mee op pad. "Vrijwel elk meisje is gek op experimenteren met make-up en nagellak", geeft het jonge talent aan. "Het bekende verhaal van de paplepel gaat weer op. Oma's werkzaamheden boeiden me mateloos. Ze is apetrots op mij. Ik ben als middelbaar scholier daarom bij de DA Drogist in de Lopikerstraat gaan werken. Ik heb er veel van opgestoken."

Na de havo op de Willem de Zwijger ging ze door naar het ROC Midden Nederland in Utrecht om de kneepjes van het vak te leren op een praktijkgerichte opleiding. Het Beauty College bood haar alle kans om zich te ontwikkelen. Precisie en toewijding deden de rest. "Voor alles geldt dat je tijd en energie moet steken in je werk. Je krijgt niets cadeau. Voor de nationale titelstrijd heb ik uren moeten maken en voor het EK eist de organisatie dat je 200 uur bezig bent met dit vak. Dat is voor mij geen opoffering. Ik wil uiteraard goed voor de dag komen."

Ivana Sneujink heeft moeten wennen aan de posters met haar afbeelding op de muren van het ROC. "Dat is gek als je jezelf ziet. Het is wel een opsteker, want door dergelijke publiciteit wordt je curriculum vitae interessanter voor opdrachtgevers. Ik kan nu betaalde cursussen volgen." Daarmee wordt wellicht de basis gelegd voor een eigen praktijk. "Dat behoort tot mijn doelstellingen. Maar eerst wil ik meer kennis en ervaring opsnuiven."

Pieter van der Laan