Werk Fiore in Hoogstate Museum

haastrecht • In het Hoogstate Museum in Haastrecht is vrijdag 16 maart de (besloten) opening van een tentoonstelling met werken van Sophia (roepnaam Fiore) Wilhelmina Faddegon.

Fiore's werk vertoont een grote veelzijdigheid. Ze schilderde met olieverf en acrylverf. Op papier, linnen en paneel. Aquarellen, tekeningen met pastel, potlood en pen. Ze boetseerde met klei, werkte met hout en steen. Onderwerpen vond Fiore bij de mens, Griekse mysthologie, liefde, mode en het moederschap.
Fiore (1920) schilderde in haar eigen atelier in Lopik leden van haar eigen familie, maar kreeg ook opdrachten van 'captains of industry'. In de laatste periode speelde vergeetachtigheid haar parten. Dat zou uitgroeien tot Alzheimer. Na haar overlijden in 1999 is het totale nagelaten oeuvre ondergebracht in de stichting Smith Faddegon, waarin ook de gemeente Lopik participeert. De stichting heeft als doel om het werk te onderhouden, restaureren en exposeren. De expositie in het Hoogstate Museum in Haastrecht loopt van zaterdag 17 maart tot en met zondag 25 maart en is dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur te bekijken. Entree is gratis.