• Louis Faaij is klaar voor de tiende editie van Carmeliet op Stoom.
• Louis Faaij is klaar voor de tiende editie van Carmeliet op Stoom. Foto: wijntjesfotografie.nl

Tiende editie 'Carmeliet op Stoom'

schoonhoven • Zalencomplex Het Bastion aan de Wal wordt op zaterdag 17 maart weer omgetoverd in een sissende, fluitende hogedrukpan.

Stoommachines, treintjes, radiografisch bestuurbare trucks, locomotieven en een heuse drone worden tijdens de tiende editie gedemonstreerd aan het publiek. 'Carmeliet op Stoom' is een initiatief van verzamelaar Louis Faaij (65) en intussen een blijvertje. De centrumbewoner begon in 2008 in de huiskamer met enkele modellen en overziet tien jaar later een tot de nok gevuld Bastion vol bezienswaardigheden voor jong en oud. "Een man blijft altijd kind; alleen het speelgoed wordt steeds duurder", zegt de goedlachse medewerker van Terberg in Benschop.

Faaij is vooral in de wintermaanden zoet met knutselen aan tafel en in de schuur. Er zijn altijd verbeteringen mogelijk met zijn stoommachientjes, die hij nauwgezet voorziet van aandrijving, leiding of waterpomp. En een verfje op z'n tijd is wenselijk. Zijn opleiding tot metaalbewerker komt daarbij goed van pas. Hij is gewend om te frezen, te draaien en te slijpen. "Zo ben ik een aantal avonden per week bezig. Maar het is wel een hobby hoor, geen werk. Ik word echt niet onrustig als er even geen tijd is om te klussen. Bij mooi weer pak ik vaak de motor voor een ritje met mijn partner Hetty of met een groep vrienden."

Toch begint het te kriebelen met de modelbouw- en hobbyshow in aantocht. Voor die ene keer per jaar wil je flink je best doen. Louis Faaij trekt sinds enkele jaren op met broer Hans Faaij, de immer enthousiaste buschauffeur Annerens Verheij en zwager Bas van der Kleijn. "Dat was hard nodig, want elk jaar werd de animo van deelnemers en bezoekers groter. De huiskamer werd al snel te klein. In 2012 verhuisden we met de stoommachines naar het bovenzaaltje van Het Bastion en sinds 2015 hebben we de hele zaal tot onze beschikking."

De combinatie van stoomapparaten en modelbouw was een succes. De treinenclub Arriva uit Schelluinen meldde zich, NVM kwam met bestuurbare bootjes uit Krimpen aan den IJssel en de Asfaltrockers uit Woubrugge stonden na bemiddeling van Annerens Verheij met hun trucks voor de deur. "Jongens vinden het fantastisch. Ik heb meegemaakt dat kinderen het 's ochtends zo naar hun zin hadden, dat ze 's middags opnieuw een kijkje kwamen nemen." Jongeren kunnen ook aan de slag met rangeren van treinen, waarvoor een heus diploma wordt verstrekt. Ook het in elkaar zetten van een modelhuisje behoort tot de mogelijkheden. Nieuw zijn twee stoomlocomotieven en een nagebouwd stationscomplex van Schoonhoven anno 1925. "Dat heeft Bessel de Jong uit Lopik gefabriceerd. We zijn verheugd dat we dit unieke model kunnen tonen."

De modelbouw- en hobbyshow begint om 10.00 uur en eindigt om 16.00 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage om in de kosten tegemoet te komen, wordt gewaardeerd door de organisatie.