• Anton de Wilde (l) en Robèr Smith.
• Anton de Wilde (l) en Robèr Smith. Foto: Jan Timmer

KHN Krimpenerwaard houdt plakactie

krimpenerwaard • 'Als je wil dat het horecabeleid van de gemeente Krimpenerwaard verandert, ga dan stemmen', roept Horeca Nederland op.

Anton de Wilde en Robèr Smith beleven een niet-alledaagse dag. Als respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van Koninklijk Horeca-afdeling Krimpenerwaard rijden ze door alle kernen van de gemeente om daar sandwichborden aan lantaarnpalen te bevestigen met de oproep aan 'horeca-minded mensen' om vooral te gaan stemmen op 21 maart. "Als je de verkiezingsprogramma's leest, dan zie je dat de meeste politieke partijen in de Krimpenerwaard bereid zijn om te praten over ruimere openingstijden en een beter evenementenbeleid", stelt Anton de Wilde, in het dagelijks leven eigenaar van Het Koetshuis Party- en Cateringservice in Krimpen aan de Lek. "Als KHN zien we daar een belangrijke verschuiving in ten opzichte van de vorige verkiezingen drie jaar geleden. Het wordt uiteraard straks wel zaak dat deze partijen straks doorpakken en tot afspraken komen die recht doen aan de behoeften van een grote groep inwoners en horecaondernemers binnen onze gemeente."

"Hoewel er al enkele stappen zijn gezet naar een beter horecabeleid, blijven er opmerkelijke verschillen per kern", weet Robèr Smith, uitbater van De Vlisterstee te Vlist. "Wie op zaterdag in Schoonhoven een biertje wil pakken kan terecht tot 05.00 uur. In Ouderkerk echter moet de kroeg van overheidswege om 02.00 uur dicht. Da's raar! Wij zouden zeggen: als je één gemeente bent, maak dan ook één horecabeleid. Op die manier zorg je voor een eerlijk speelveld en weet iedereen waar-ie aan toe is, niet in het minst onze gasten."

Zondag

"Er zijn de voorbije jaren weliswaar convenanten gesloten waardoor er meer vrijheid is ontstaan voor horecaondernemers", zegt Anton de Wilde, "Maar de uniformiteit ontbreekt nog en wie op zondag iets wil organiseren, treft bij de gemeente terughoudendheid. Je zou dat betutteling kunnen noemen of functioneren vanuit 'de slaapstand'. Als KHN-afdeling Krimpenerwaard hebben we alle elf kernen bezocht om daar onze posters te plaatsen op openbare plekken en in horecagelegenheden. In totaal zo'n vijftig."