• Geen actieve politiek meer voor Pieter Heerens.
• Geen actieve politiek meer voor Pieter Heerens. Foto: wijntjesfotografie.nl

Pieter Heerens (GBS) ziet om in tevredenheid

'Belangen Schoonhoven verdedigd'

schoonhoven • Zijn verleden als economiedocent en vakbondsman klonk vaak door in zijn betogen in de raadzaal van Lekkerkerk. "Ik moet toegeven dat ik soms iets te lang van stof was. Ik heb er echter niemand over horen klagen."

Als verhalenverteller had de 75-jarige fractievoozitter soms de lachers op zijn hand, maar Heerens sprak steeds met een serieuze ondertoon. "Bij het bedrijven van politiek hield ik de standpunten van onze partij goed in de gaten. Die waren heilig. Het lukte ons indertijd niet om onze prioriteiten hoog op het verkiezingsprogramma van de VGBK te krijgen. We wensten meer inzet voor het behoud van de Zilvervakschool en woningbouw op het bedrijventerrein in Schoonhoven Noord. De fusiepartners dachten daar anders over en dat zorgde nog voor de verkiezingen in november 2014 voor een breuk. Inmiddels is de lucht geklaard en hebben we ons alsnog aangesloten bij de ploeg van Willem Schoof. Er zijn geen twistpunten meer."

Dat samengaan gebeurde niet voordat Heerens zijn vaste actiepunten in gang had gezet. Inmiddels is de Vakschool herrezen en staat het verpauperde bedrijventerrein op de nominatie voor herinrichting. Het Schoonhovens College krijgt een nieuw pand op de Wolfsonlocatie en na sloop van de overige voormalige bedrijfsgebouwen komen er woningen aan de rand van de multiculturele wijk. "De aanpak geeft Schoonhoven-Noord nieuwe impulsen. GBK wilde graag eenzelfde route voor Galgoord in Haastrecht afleggen. Beide wensen hebben we in een gezamenlijk voorstel kunnen combineren met unanieme steun van de raad als resultaat."

Volgens de scheidende politicus heeft zijn partij voortdurend geluisterd naar de stem van 'het volk'. "De mensen kennen ons. Zichtbaar, toegankelijk en met veel inzet hebben we de belangen van Schoonhoven verdedigd. Vaak hoorde ik van inwoners: 'Dat heb je goed gedaan, Heerens'. Ik vind dat je als volksvertegenwoordiger belangen van de burger moet behartigen. Daarvoor hebben ze je gekozen."

Heerens zat 12 jaar in de gemeenteraad, waarvan het grootste deel in de voormalige gemeente Schoonhoven. Het kostte hem wekelijks ruim 20 uur om stukken door te worstelen, vergaderingen te beleggen en met inwoners te spreken. Dat ritme zal hij missen, maar vervelen zal hij zich niet.

"Ik blijf werkzaam in de seniorenadviesraad van het CNV en ga cursussen volgen. Met name hartveiligheid is een belangrijk issue. Ik maakte eind december mee dat een man onwel raakte en door hartstilstand werd getroffen. Ik kon ter plekke niets betekenen. Zijn echtgenote begon met reanimeren en binnen de kortste keren snelden hulpverleners toe. Bleek dat er een heel netwerk in werking was gesteld. Na dat incident voelde ik me een tijd lang schuldig. Je zal meemaken dat iemand overlijdt, omdat jij geen enkele ervaring hebt met hulpverlening. Daarom heb ik me opgegeven voor een cursus reanimatie. Ben ik meteen acht avonden mee zoet."