Afbeelding

'Politiek blinkt niet uit in jongerenbeleid'

krimpenerwaard • Wat hebben de politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van gemeente Krimpenerwaard jongeren te bieden? Veel zal duidelijk worden tijdens het Jongerendebat op donderdag 15 maart in De Waard te Bergambacht.

Vanaf 20.00 uur gaan de negen partijen met elkaar en het publiek in discussie aan de hand van negen stellingen, die alle over items gaan die jongeren in de Krimpenerwaard bezighouden. De organisatie van de avond is in handen van de Jongerenklankbordgroep Krimpenerwaard.
Anne van Diemen en Daniëlle van der Oest (foto) maken deel uit van deze groep, die de gemeenteraad regelmatig van advies dient. "We komen iedere tweede maandag van de maand bij elkaar om over jongerenonderwerpen te praten", vertelt Daniëlle. "We vinden het als jongeren belangrijk dat ook wij gehoord worden en een steentje bijdragen aan een leefbare gemeente."

Anne van Diemen denkt er hetzelfde over. "Ik was niet erg tevreden over hoe de gemeente met jongeren omgaat. Je kunt dan twee dingen doen: blijven mopperen of actie ondernemen om dingen te veranderen. Ik heb voor het laatste gekozen."

Uitgaan
Veel jongeren in de Krimpenerwaard storen zich onder meer aan gebrekkig openbaar vervoer, een gebrek aan aantrekkelijke uitgaansgelegenheden en geschikte woningen. Deze onderwerpen komen dan ook zeker aan bod op 15 maart tijdens het Jongerendebat. "Bij het doorspitten van de negen verkiezingsprogramma's viel me op dat de meeste partijen niet uitblinken als het om jongerenbeleid gaat", moet Anne van het hart. "Eén partij heeft het er zelfs helemaal niet over. Hoe dom kun je zijn?!"

"Wat mij opvalt is dat vrijwel alle partijen erg vaag blijven", voegt Daniëlle toe. "Ze benoemen soms wel de problemen, maar komen niet met concrete voorstellen om vraagstukken op te lossen. Het zou mooi zijn als we op 15 maart worden verwend met een helder inhoudelijk verhaal." Met het debat in De Waard richten de organisatoren zich specifiek op jongeren. Uiteraard zijn ook oudere bezoekers welkom.

Beste debater
"Het debat duurt van 20.00 tot 22.00 uur, daarna gaan we genieten van een afsluitende borrel", melden de initiatiefnemers. "We hopen uiteraard op veel belangstelling van met name jongeren uit onze gemeente. Dit debat gaat hen wellicht de juiste informatie opleveren, die ze kunnen gebruiken bij het stemmen op 21 maart. En voor de politici wordt het vast ook een boeiende avond, zeker ook omdat we aan het eind van het debat gaan bepalen welke partij als beste jongerenpartij uit de bus komt én wie het beste debatteerde." Gratis entree.