• Er wordt volop gerepeteerd voor Troje.
• Er wordt volop gerepeteerd voor Troje. Foto: wijntjesfotografie.nl

Nieuw musicalspektakelstuk na succesvolle 'Titanic'

'Je bent een Griekse koning of niet'

krimpenerwaard • Groots en meeslepend zijn de sleutelwoorden voor deze productie, waarvoor 83 acteurs en actrices in de weer zijn, want iedereen krijgt een rol. Dat vergde de nodige inspanning van de schrijver. De belangstelling voor een plek in de schijnwerpers was wederom groot. Daarom waren audities nodig om tot een evenwichtige selectie te komen.

Vele toneelspelers uit de Krimpenerwaard meldden zich aan en overleefden de schifting. Ze zijn nu een half jaar onderweg met Troje. Eenmaal per week en af en toe op zaterdag zijn ze present om de vorderingen te tonen.

Brisos

Onder hen de veteranen Joop van Dommelen (72) en Ed Stubbe (70) uit Haastrecht. Van Dommelen was eerder bij De Titanic van de partij. Hij heeft de smaak te pakken: "Ik speel Brisos, een wijze vriend van de Trojaanse koning. Een klein rolletje, maar ik ben er wel wekelijks mee bezig. Mijn maatje Ed Stubbe is Gricos, mijn broer in het stuk. Hij komt er slechter vanaf, want hij wordt doodgestoken bij de gevechten", lacht de speler van Artoha.

Ook Frank Waroux wilde het spektakel wel eens meemaken. "Ik heb De Titanic niet gezien vanwege vakantie, maar las wel lovende recensies. Ik speel in Stolwijk bij Toreca voornamelijk kluchten en blijspelen. Ik ben bij wijze van spreken de 'John Lanting' van het dorp. Troje is meer serieuze kost met zang en zwaardvechten."

Waroux kruipt in de rol van koning Diomedes. "Toen ik die naam hoorde, ben ik meteen op internet op zoek gegaan naar wat hij allemaal heeft gedaan in de oudheid. Dat was best veel, maar zijn rol is in dit stuk bescheiden. Met zoveel acteurs kan ik me dat wel voorstellen. Je kunt niet allemaal de hoofdrol spelen."

Wat de inwoner van Stolwijk betreft mogen de optredens morgen beginnen. "De tekst zit er nu wel in. Ik neem de stof altijd snel op. Repetities duren dan voor je gevoel steeds langer. Het gaat per slot van rekening om 37 scenes."

Waroux heeft op verzoek van de regisseur zijn baard laten staan. "In de zomer gaat-ie er af en daarna groeit de baard er in een maand weer aan voor de tweede sessie in Gouda. Tja, je bent een Griekse koning of niet."

Ilias

Er wordt stevig geschaafd en geschrapt uit de Ilias van John de Heij, weet Sacha de Hoog uit Schoonhoven. Voor haar is het allemaal nieuw. Met vriendin en collega Kirsty Correljé past ze zich moeiteloos aan. Beiden spelen dagelijks een rol voor de klas. "We geven les op basisschool De Rank in Schoonhoven en De Morgenster in Haastrecht. Ik ben in dit stuk de moeder van Odysseus. Regisseur John de Heij geeft soms aanwijzingen, maar laat ons voor een groot deel vrij bij het invullen van onze rol. En als je samen iets bedenkt dat het spel diepte geeft of verlevendigt, staat hij te klappen van plezier."

De jongste categorie komt eveneens aan bod. Noa van Rossum (11) en Amyrill Crott (12) uit Haastrecht kennen geen podiumvrees. De leerlingen uit groep 8 van De Morgenster slaan geen week over. Toch twijfelt Noa of ze ooit voor een toneelloopbaan zal kiezen. "Ik vind voetballen bij VVH ook leuk."

Voor Amyrill ligt dat anders. Zij zit al zes jaar op een jeugdtheateropleiding in Gouda. "Ik wil later het liefst actrice worden. Daarom heb ik gekozen voor het Antonius College. Deze middelbare school geeft veel aandacht aan creatieve vakken. Dat ligt me wel."

De musical Troje wordt op 5, 6, 10, 11, 12, 18 en 19 mei iopgevoerd n het Sortimo Theater (locatie Concordia) in Haastrecht en 21, 22, 23, 28 en 29 september in de Goudse Schouwburg. Alle informatie: www.theaterbakkerheij.nl

Pieter van der Laan