Afbeelding
Foto: Martin de Jong

PyeongChang: ver weg en toch een beetje dichtbij

Inmiddels ben ik als fotograaf al een week in PyeongChang bij de Olympische Winterspelen. Duizenden journalisten, fotografen en televisieteams richten deze weken hun microfoons en camera's op atleten uit de hele wereld. De olympische stad in Zuid-Korea is dan ook een heerlijke chaos van mensen die vooral heen en weer reizen tussen olympisch dorp, media village en de sportevenementen.

Die liggen op twee locaties: de sneeuwsporten in de bergen rond PyeongChang en de ijsevenementen 30 kilometer verderop in Gangneung, aan de kust. De Koreanen blijven er kalm onder, ze zijn vriendelijk en heel correct. Duizenden vrijwilligers, vooral studenten in grijs-rode uniformen, wijzen je de weg of zijn behulpzaam met je vragen. Want soms is het even zoeken naar de juiste bushalte van het speciale Olympische bussysteem. Het werkt perfect, en precies op tijd. Koreaanse precisie zeg maar.

Nog eens duizend militairen en vrijwilligers zijn ingezet voor de security rond het Olympisch dorp en de sportlocaties. Je komt geen gebouw binnen zonder controlepoortjes, röntgentunnels en metaaldetectoren. Welkom op de Olympische Spelen!

Vandaag is het dinsdag en maakt Lekkerkerker Patrick Roest zijn opwachting op de 1.500 meter schaatsen. Twaalf dorpsgenoten van hem, waaronder zijn familie, zijn hier om hem aan te moedigen. In de Krimpenerwaard en daarbuiten zullen veel mensen zijn race met extra belangstelling volgen.

Natuurlijk zal ik erbij zijn om hem te fotograferen in de vooralsnog belangrijkste vier rondjes van zijn leven. Vorige week woensdag werd ik met een groep journalisten rondgeleid in het Olympisch dorp, en dat is uniek. Daarvoor moest ik mij een week vantevoren inschrijven. Als Nederlander mocht ik het appartementencomplex van TeamNL bezoeken. Ik was nog geen vijf minuten in het atletendorp en liep Patrick tegen het lijf, die net terugkwam uit het atletenrestaurant. Hoe leuk is het dan om je streek- en clubgenoot van STV Lekstreek te treffen tijdens dit wereldevenement. Patrick nam de tijd voor een praatje en om te poseren voor mijn camera samen met Kjeld Nuis. En natuurlijk werd er nog even gelachen. Want Patrick is in goed gezelschap als het om teamsfeer gaat.

Afgelopen dagen schoot ik beelden tijdens de zilveren race van Sjinkie Knegt en de gouden 5.000 meter van Sven Kramer. Hopelijk komen daar vandaag weer een paar historische momenten bij. Wordt vervolgd!

Stephan Tellier

NB: het interviewtje dat Stephan met Patrick had, is terug te vinden op www.hetkontakt.nl (onder het kopje Olympische Spelen). Hier komen ook de andere filmpjes en foto's van Stephan vanaf de Olympische Winterspelen op te staan.