•  André Hak en Janneke van der Linden aan de andere kant van de bar.
• André Hak en Janneke van der Linden aan de andere kant van de bar. Foto: wijntjesfotografie.nl

Toltien nieuw leven ingeblazen

'Volop gezelligheid en intimiteit'

schoonhoven • In het bruine café in het centrum van Schoonhoven zijn sinds 1980 diverse relaties opgebloeid en enkele soms spijtig beëindigd.

In ieder geval hebben de huidige huurders elkaar destijds achter de toog ontmoet. Barmedewerkers André Hak en Janneke van der Linden keken vol belangstelling naar elkaar, terwijl er wijn werd geschonken en bier getapt. "Het duurde even voordat het samenzijn officieel beklonken werd", lacht Janneke. "We schelen dan ook twaalf jaar in leeftijd, maar dat bleek wederzijds geen bezwaar. Ik wilde na mijn studie eigenlijk naar Antwerpen voor een baan, maar het werd juwelier Bachmeier op de Dam in Schoonhoven. Ik kwam niet weg. Ik was verliefd."

Inmiddels heeft het Schoonhovense stel twee zoons – Mees en Wessel – op de wereld gezet en bestieren ze sinds 1 februari een petit café, dat vooral nostalgie oproept. Met man en macht is er in december en januari gewerkt aan stijl en inrichting, waarbij een klassieke uitstraling en chique blauw de boventoon voeren. Janneke, afgestudeerd goudsmid aan de Vakschool, hield zich bezig met de vormgeving. Dat was haar als ontwerper van sieraden op het lijf geschreven. "We hebben verleden en heden gecombineerd met een frisse blik. We mikken op een brede doelgroep. Hier hebben zestigers ooit hun eerste biertje gedronken en kunnen jongeren nu de ontspannen sfeer ontdekken. Toltien was en is een begrip in Schoonhoven. Dat merkten we onlangs nog toen gasten uit Dordrecht tegenover ons plaats namen op een barkruk en gezamenlijk belevenissen ophaalden. Zij voelden zich weer even jong. Die huiskamersfeer vinden we belangrijk. Daarom spreken we over een petit café. Dat suggereert gezelligheid en intimiteit."

Met een vleugje Frankrijk hopen Janneke en André extra warmte te creëren. Dat gaat gepaard met Frans stokbrood en kaas. "We zijn beiden francofielen. Elke zomer toeren we naar de Vendée om op een camping te genieten van bos, zand en zee. Dat gaat uiteraard ook gepaard met lekkers en een wijntje. Ik denk niet dat onze bezoekers daar anders over denken. Dus dat houden we er in", zegt Janneke.

Het koppel heeft veel vrienden en kennissen in de Zilverstad. André Hak werkte niet alleen in de horeca, maar was veertien jaar actief bij wijnhandel Huub Oostendorp. Janneke van der Linden werkte bij Shop 13 en Bron Jewelry. "Diverse ondernemers en vrienden hebben via crowdfunding de financiering van ons avontuur mogelijk gemaakt. Ik heb zelf een presentatie gehouden over onze droom. En die sloeg meteen aan. Ons leven zal flink veranderen door de andere werktijden, maar daar kies je voor. We hebben alles goed doorgesproken, voordat we deze stap zetten." Toltien is van woensdag tot en met zaterdag geopend tussen 11.00 en 02.00 uur. Op zondag sluit de zaak om 19.00 uur. Maandag en dinsdag is het petit café gesloten.

Pieter van der Laan