• De groep schaatsliefhebbers voor vertrek.
• De groep schaatsliefhebbers voor vertrek. Foto: wijntjesfotografie.nl

Krimpenerwaardse steun voor Roest

krimpenerwaard • Patrick Roest kan vandaag (dinsdag) bij zijn 1.500 meter op de Olympische Spelen rekenen op steun van supporters uit de Krimpenerwaard.

Een groep van twaalf inwoners is naar Zuid-Korea afgereisd om de 22-jarige schaatser uit Lekkerkerk te zien vlammen. De hele trip duurt slechts vijf dagen, "en dat is inclusief twee keer dertien uur vliegen en een twee uur durende reis met de lightrail van Seoul naar het schaatsstadion in Gangneung", legt Dick de Wilde uit. "We hebben Patrick door de jaren heen altijd en overal gesteund. En nu gaat hij naar de Olympische Spelen. Daar moet je gewoon bij zijn."

De Wilde, bijna dertig jaar trainer bij schaatsvereniging De Lekstreek, zag al vroeg dat Patrick talent had. "Op zijn tiende presteerde hij al bovengemiddeld en behoorde hij tot de besten. Hij beschikte toen al over de juiste mentaliteit. Als zijn oudere zus Natasja om vijf uur 's morgens eruit moest voor een wedstrijd in Heerenveen, stapte hij ook in de auto. Dan reed-ie z'n rondjes op de inrijbaan."

Zijn ouders spelen volgens De Wilde een belangrijke rol in de carrière van Patrick. "Die mensen hebben een enorme inspanning geleverd om hun zoon door te laten breken. En dat allemaal naast hun melkveebedrijf. Dan stond Wim 's morgens om 04.00 uur op om zijn koeien te melken en vertrok-ie anderhalf uur later richting Heerenveen."

Wim Roest reageert nuchter op alle lofuitingen. Nooit hebben hij en zijn vrouw Bep hun kinderen gepushd. "Mijn kinderen vonden schaatsen gewoon leuk. En zolang zij er plezier aan beleefden, hebben wij hun naar wedstrijden gereden." Dat juist de Krimpenerwaard veel schaatstoppers voortbrengt, is volgens De Wilde geen toeval. "STV De Lekstreek is uitgegroeid tot dé kweekvijver voor talent en er dienen zich alweer nieuwe goede schaatsers aan." Wim Roest waardeert het zeer dat er straks een in oranje uitgedoste groep supporters uit de Krimpenerwaard op de tribune zit om Patrick te steunen. "Ze betalen veel geld om mijn zoon iets minder dan twee minuten te zien schaatsen. Da's toch bijzonder!"