Lopik: woningen voor alle doelgroepen

lopik • De belangrijkste uitdaging voor de gemeente Lopik op het gebied van wonen is om het scheefwonen tegen te gaan. Lopik kent een vrij eenzijdig woningaanbod en het stimuleren van doorstroming is gewenst.

"Dat betekent dat woningen die in principe voor jongeren zijn bestemd ook voor die doelgroep beschikbaar moeten zijn. We zullen voor ouderen en alleenstaanden die nu in eengezinswoningen wonen passende woonruimte moeten creëren, zodat zij kunnen doorschuiven en hun woning achterlaten voor jongeren. Dat is het streven de komende jaren", stelde wethouder Gerrit Spelt tijdens de behandeling van de Woonvisie.

Lopik wil 180 woningen bij bouwen tot 2030. De helft hiervan wordt gebruikt om de woningmarkt te 'sturen': met goedkope koopwoningen zet Lopik in op starters en met huurwoningen op senioren. Daarnaast worden particuliere initiatieven toegejuicht, zoals woonconcepten gericht op (mantel)zorg, bijzondere woonvormen, nieuwe invulling voor vrijkomende agrarische bebouwing en dergelijke.

De gemeenteraad was dinsdagavond blij met het 'maatwerk', aldus Nick Kramer (VVD): "Dit is een realistisch stuk. Bouwen naar behoefte, prima!"

De PvdA zette de wens voor meer huurwoningen in het middensegment – huurprijs tussen circa 700 en 1.000 euro- kracht bij met een motie. Vooral bij ouderen is er behoefte aan deze categorie. Het voorstel werd omarmd door de overige fracties, zij het na bijsturing door wethouder Spelt, die de uitdaging wilde concretiseren voor de nieuwe wijk Lopik-oost.

Graafdijk 48

De gemeenteraad stemde daarnaast unaniem in met de aankoop van het perceel Graafdijk 48 bij Lopik. Het doel is op termijn het verouderde en deels afgebrande bedrijfsverzamelgebouw te slopen en er beperkte woningbouw (één à twee woningen) mogelijk te maken. "Een bedrijfsverzamelgebouw van deze omvang is op deze plaats niet gewenst", stelde wethouder Spelt. "Hoewel de mogelijkheden nu nog niet maximaal worden benut, is dat in de toekomst niet uit te sluiten. Zeker na eventueel herbouwen van het afgebrande deel zullen de verkeersbewegingen toenemen. We hebben overigens geen haast met het plan. De eigenaar krijgt de tijd om de afwikkeling met de huurders te regelen, waarna sanering plaatsvindt en er enkele woningen kunnen worden gebouwd."

Robert van der Hek