• Studio Sport commentator Erik van Dijk verruilt een nat Schoonhoven voor Pyeongchang.
• Studio Sport commentator Erik van Dijk verruilt een nat Schoonhoven voor Pyeongchang. Foto: Stephan Tellier

'Routine wordt het nooit'

schoonhoven • De stem van Erik van Dijk moet de komende weken helder klinken als de internationale schaatstop op medailles jaagt in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De 43-jarige Schoonhovenaar verslaat namens NOS Studio Sport met zijn vaste sidekick Martin Hersman alle ritten van de dames en heren en kan zich geen nasaal geluid of hees gepiep veroorloven. "Ik neem in de aanloop naar een evenement als de Spelen altijd extra voorzorgsmaatregelen. Een griepje ga ik graag uit de weg." Van Dijk bereidt zich thuis met zijn knipselmappen nauwgezet voor op de Olympische Winterspelen, die op 9 februari losbarsten. Bij het verslaan van het schaatsen draait het vooral om statistieken, wetenswaardigheden van deelnemers en oefenen in moeilijke namen. "Dit worden mijn achtste spelen. De eerste keer waan je je in winterwonderland en kijk je verbaasd rond. Daarna wen je aan de hectiek, maar routine wordt het nooit. Niets is vergelijkbaar met de Spelen."

Sportverslaggeving zat in zijn genen. Erik van Dijk groeide op in Polsbroek, rondde z'n journalistieke opleiding af in Tilburg en belandde via TV West en TV Rijnmond in 1998 bij de NOS. "Als beeldbandredacteur. Mocht ik de voetbalflitsen aan elkaar koppelen met het commentaar van Evert ten Napel of Eddy Poelmann op de achtergrond. Zo klim je op tot verslaggever van diverse sporten. Naast voetbal kon ik me specialiseren in internationale kampioenschappen van andere disciplines. Bij de zomerspelen richtte ik me op roeien, handbal, basketbal en waterpolo. 's Winters was ik eerst betrokken bij bobsleeën, rodelen en skeleton, maar sinds 2005 is schaatsen mijn voornaamste bezigheid. In 2014 ben ik Frank Snoeks als commentator opgevolgd."

Hij prijst zich gelukkig dat hij in een schaatsminnende streek is opgegroeid. "Als hier ijs in de sloten ligt, wordt iedereen gek van blijdschap. Ik heb diverse toertochten achter de rug. Ik blijf de wedstrijdsport fascinerend vinden, ook al zorgde de jarenlange Nederlandse hegemonie tot voor kort voor weinig spanning. Ik ben daarom blij dat de concurrentie is toegenomen. Het is niet meer zo zeker dat we straks in Pyeongchang de medailles aan elkaar rijgen. Sven Kramer krijgt te maken met Ted-Jan Bloemen. En de verschillen tussen Irene Wüst en de rest zijn tegenwoordig minimaal. Ik ken beiden al heel lang. Toevallig was ik in 2005 in Finland getuige van hun eerste strijd om de wereldtitel bij de junioren. Ze wonnen allebei. Dat was een historisch beginpunt van grote successen en nauw contact met hen." Het thuisfront zal hem missen. Dochters Lisa en Minke zijn inmiddels gewend dat hun 'pappa' voor enkele weken in het buitenland vertoeft, maar leuk vinden ze dat niet. "Tja, het hoort bij mijn beroep. Bij het WK-voetbal in 2010 en 2014 was ik ruim zes weken weg. Wat dat betreft duren de Spelen niet zo lang. Aan de andere kant kan ik vaak vanuit huis werken en tussendoor de kids van school halen. Dat compenseert het gemis."