• Peter Groeneveld aan het werk.
• Peter Groeneveld aan het werk. Foto: Stephan Tellier

In beeld bij Peter Groeneveld

lekkerkerk • "Het is inderdaad de bedoeling om veel bijzondere shots te maken", zegt een lachende Peter Groeneveld, eerste cameraman voor United Broadcast Facilities, het bedrijf dat voor de NOS de 'eigen' opnamen maakt tijdens de Olympische Winterspelen en andere grote evenementen.

Groeneveld (47) was al eerder actief als cameraman bij de Spelen van Vancouver, Sotchi en Rio de Janeiro. De bijbehorende accreditatiekaarten en hesjes hangen op de eerste verdieping van het pittoreske dijkhuisje, dat hij en zijn vriendin sinds veertien jaar bewonen. Ook de vele plakboeken laten zien dat Peter Groeneveld een niet bepaald alledaags bestaan leidt. "Het is de invulling van een soort jongensdroom", glimlacht hij. "Ik ben een enorme sportliefhebber en krijg via mijn werk de kans om dichtbij te zijn op de plekken waar het gebeurt. Dat is best bijzonder, zeker als je weet dat ik van origine metaalbewerker ben, een vak dat ik een aantal jaren heb uitgeoefend in mijn vroegere woonplaats Krimpen aan de Lek. In die tijd vond ik het al wel super interessant om met beeld bezig te zijn. Ik fotografeerde en maakte video's. Zo rolde ik het vak van cameraman in. Ik kreeg een opleiding in Hilversum en werd via mijn werkgever United Broadcast Facilities ingezet voor de omroepen."

"Elke dag ben ik op pad. Als cameraman bij RTL Late Night en Koffietijd bijvoorbeeld, maar ook bij de grote sporttoernooien zoals voetbal-EK's en -WK's en grote schaatsevenementen. Ik ben voor mijn werk op alle continenten geweest, behalve Australië. Ik verheug me op de komende weken, kan eigenlijk niet wachten tot ik in het vliegtuig mag stappen."

Vanuit Gangeung, de stad waar de schaatsers hun Olympische uitdaging aangaan, worden 150 uur live-televisie en samenvattingen verzorgd. "We zijn aanwezig met 117 mensen", weet Peter Groeneveld. "Een flinke volksverhuizing dus. Alleen al aan materiaal nemen we 72 volgeladen pallets mee. Ik weet nu al dat het keihard werken wordt, maar daar zie ik geen seconde tegenop. Integendeel. De uitdaging om mooie beelden te schieten waarin je net dat ene detail of die bijzondere emotie vastlegt vanaf je positie op het middenterrein, is enorm groot. Als je werkt ben je uiteraard volledig gefocust en draai je geheel op je professionaliteit. Later echter gebeurt het me regelmatig dat het kippenvel dik op mijn armen staat. Dat gevoel van ik ben erbij blijft speciaal. Een voorbeeld: het eerste shot van Máxima in haar trouwjurk was van mij. Als ik daar aan denk , dan raakt me dat nog. Ook bijzonder: ik kreeg een hand van Barack Obama toen hij het Rijksmuseum bezocht. En straks in Zuid-Korea hoop ik mooie schaatssuccessen te mogen vastleggen. Misschien wel van mijn plaatsgenoot Patrick Roest. Hij woont hier een paar kilometer verderop en kent mij waarschijnlijk niet. Maar ik hem wél, ha ha. Ik heb hem al heel wat keren in beeld gehad."