• De officiële openingshandeling.
• De officiële openingshandeling. Foto: Adri Verhoeven

Startsein Verlichte Boerderijenroute

krimpenerwaard • Diverse boerderijen in het hart van de Krimpenerwaard staan tot 17 februari in de spotlights.

Het zijn niet alleen de karakteristieke gevels waar de aandacht op wordt gevestigd, maar vooral de producten die op de betreffende adressen geteeld of geproduceerd worden. Woensdagavond werd op de boerderij van Dennis en Tineke Vermeulen-Rehorst, aan de Achterbroek 32 in Berkenwoude, het startsein gegeven voor de tweede editie van de Verlichte Proeverijenroute.

Tijdens deze periode zijn er diverse open avonden waarbij voorbijgangers worden uitgenodigd om bij een aantal deelnemers niet alleen een kijkje achter de voordeur te nemen, maar ook te proeven van uiteenlopende streekproducten. En niet alleen de wereldberoemde boerenkaas staat centraal, maar ook wild uit de streek of vlees van dieren van het eigen bedrijf. Daarnaast onder andere: weipap, smoort, biest of biologische sappen.

Op andere bedrijven is het mogelijk een rondleiding door de stal of de kaasmakerij te maken. Kortom, in de maand februari is een avondritje vanuit Stolwijk richting Berkenwoude en het Beijersche of richting Bergambacht en Vlist meer dan de moeite waard.

Naast de diverse sprekers nodigde ook de gastvrouw van de openingsavond, Tineke Vermeulen, iedereen uit om de Verlichte Proeverijenroute 2018 te beleven. "De liefde voor het platteland gaat steeds meer door de maag en juist daarom zien wij dit als een uitgelezen mogelijkheid om belangstellenden kennis te laten maken met ons bedrijf." De gastvrouw vervolgde haar verhaal door te vertellen hoe mooi en uniek niet alleen hun melkveebedrijf maar de hele agrarische sector is. "Boeren in heel Nederland gaan met veel passie vroeg hun bed uit om hun koeien te melken, waardoor de consument dagelijks van verse melkproducten kan genieten". Tijdens zijn korte toespraak benadrukte dijkgraaf Hans Oosters aan dezelfde kant te staan als de agrariërs. "U bent bezig met het beheer van een uniek cultuurlandschap, terwijl wij de waterhuishouding in de gaten houden. Het één kan niet zonder het ander." De verlichte en smaakvolle proeverijenroute vindt plaats over negen avonden tussen 19.00 en 22.00 uur. Zie voor alle informatie:
www.verlichteproeverijen.nl