'Niet verdwalen in onnodige regelgeving'

krimpenerwaard • Raad krimpenerwaard schrapte ruim dertig artikelen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wel ging de raad unaniem akkoord met de aangescherpte zorgplicht voor inwoners om de uitwerpselen van hond en paard op te ruimen en altijd hulpmiddelen op zak te hebben.

Diverse politieke partijen hadden aangedrongen op versobering om niet te verdwalen in een woud van (overbodige) regels. De behandeling van dit onderwerp in de gemeenteraad was veel minder heftig dan in 2016 toen er langdurig werd gediscussieerd over sluitingstijden van horecagelegenheden in de vijf voormalige gemeenten en handhaving van de zondagsrust.

Weliswaar probeerde de SGP de APV nog wat aan te scherpen met verboden voor asverstrooiing op openbare plekken en aanstootgevende reclame, maar de vrees van SGP-raadslid André van der Wende werd weggenomen door zijn collega's, die meenden dat het zo'n vaart niet zal lopen in het poldergebied. Bovendien lieten de coalitiepartijen doorschemeren deze SGP-standpunten niet te steunen. De amendementen werden daarom ingetrokken.

"We gaan geen pijnlijke onderwerpen herhalen", gaf Frank Moné (CDA) aan. "Ook al gaat het advies van de politie om de sluitingstijden los te laten lijnrecht in op ons compromis."

Wel ging de raad unaniem akkoord met de zorgplicht voor inwoners om de uitwerpselen van hond en paard op te ruimen en altijd hulpmiddelen op zak te hebben. Anders levert dat een verbaal op van de opsporingsambtenaar.