• O.a. CvdK Jaap Smit (l) en burgemeester Cazemier benadrukten het belang van het Leerwerkbedrijf.
• O.a. CvdK Jaap Smit (l) en burgemeester Cazemier benadrukten het belang van het Leerwerkbedrijf. Foto: Stephan Tellier

Leerwerkbedrijf: 'regio met kansen'

schoonhoven • Met de ondertekening van een convenant door vertegenwoordigers van vijf middelbare scholen, vier ondernemerskringen en de wethouders Neven en Vente van de gemeente Krimpenerwaard is het Leerwerkbedrijf officieel gestart.

Dat gebeurde in aanwezigheid van Commissaris van de Koning Jaap Smit, die na het streekbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Maxima aan de Krimpenerwaard op 21 februari 2017 de belofte deed aan het koninklijk paar om de arbeidsmarkt in deze regio te moderniseren.

Smit was maandagavond getuige van de mijlpaal in de aula van het Schoonhovens College en constateerde veel draagvlak. "Dit is een regio met kansen. Het is zaak om mensen weer aan het werk te helpen en jongeren op te leiden naar zinvolle banen."

Wethouder Jan Vente hield daarom een vlammend betoog om vooral 'mee te doen'. "Dat betekent kansen bieden aan vluchtelingen, zij-instromers en kwetsbare jongeren. Iedereen is nodig om de talloze vacatures te vervullen. Zoiets krijg je voor elkaar als je één front vormt."

Dat de nood hoog is, gaven Peter Postma (voorzitter opleidingsbedrijven Bouwend Nederland) en Marie-Claire van Doremalen (regiosecretaris Koninklijke Metaalunie Zuid-Holland) aan.

Postma wees op de halvering van het aantal leerlingen voor klussen in de bouw en zette met de 'excellente bedrijfsschool' in op een hoog kwaliteitsniveau. Hij hamerde op samenwerking tussen alle sectoren om scholing in diverse disciplines mogelijk te maken. "Een enorme uitdaging, want instroom wordt momenteel met hoofdletters geschreven."

Van Doremalen was dat met hem eens. "Bedrijven zoeken voortdurend naar een schaap met vijf poten, maar ze moeten zich met minder kwaliteiten tevreden stellen. De huidige situatie vraagt daar om. Jongeren kiezen nu vaak voor een 'leuke' baan, waarvoor vaak geen toekomst is. Het bedrijfsleven telt veel oudere werknemers en snakt naar lassers, chauffeurs, timmerlieden, servicemonteurs, loodgieters en installateurs."