'Proeftuin' afhankelijk van draagvlak

krimpenerwaard • In het ideale plaatje gaan wetenschappers, agrariërs en vogelaars samen aan de slag in de Krimpenerwaard om landbouw en natuur aan elkaar te koppelen. Daarmee kunnen wellicht bodemdaling en CO2-uitstoot worden tegengegaan, herstelt de weidevogelstand zich en hebben melkveehouderijen een duurzame toekomst.

Om nieuwe mogelijkheden te verkennen en stappen te zetten naar een toekomstbestendige landbouw hebben het Veenweide Innovatie Centrum, Louis Bolk Instituut en PPP Agro advies de 'Proeftuin Krimpenerwaard' in kaart gebracht. Talrijke projecten staan op de rol. Er wordt in fasen bijna 5 miljoen euro uitgetrokken voor deze innovatieve aanpak.

"Het is de bedoeling dat de deelnemers de opgedane kennis en ervaring toepassen op hun eigen bedrijf", gaf wethouder Jan Vente dinsdagavond aan tijdens de raadsvergadering. "Maar voor het zover is zal er vooral aan een cultuurverandering worden gewerkt. Er moet voldoende draagvlak zijn", stelde Vente. "Succes hangt voor een groot deel af van voldoende deelname van de boeren."

De Krimpenerwaard kent immers een sterke landbouwsector met een hoog percentage bedrijfsopvolgers. Zij kijken met argusogen naar de gebiedsovereenkomst Veenweiden, waarin een groot oppervlak aan natuur wordt gerealiseerd.

Zelf willen ze ook graag uitbreiden om een boterham te verdienen. Aan de andere kant proberen vertegenwoordigers van de natuur- en vogelwerkgroep met hun inbreng kruidenrijke weilanden en natte percelen te creëren om de teloorgang van weidevogels en insecten te stuiten.

"Je hoort tegenwoordig bijna geen kikker meer en de groene glazenmaker is vrijwel verdwenen. Dat zegt veel van de uitputting van het platteland", zei inspreker Joke Colijn (NVWK) tegen de raads- en collegeleden. Saskia van Rooij (Dierenradar) maakte zich sterk voor een diervriendelijke aanpak zonder megastallen en met weidegang.

De raad hoopt dat ook hun inbreng deel uitmaakt van de Proeftuin. Wethouder Vente vond dat een prima idee. Hij wil over een jaar de aanpak evalueren. "Als ik hier nog zit na de verkiezingen. Anders ligt er een mooie taak voor mijn opvolger."

Pieter van der Laan