•
Foto: Adri Verhoeven

Jong en oud welkom in 'wijkcentrum' De Meent

't Huis van Noord als bindende factor

schoonhoven Het voormalige instructielokaal en de ruimte op de bovenverdieping worden momenteel door vrijwilligers onder handen genomen om de gebruikers een passend onderkomen te bieden.

'Noord' had duidelijk behoefte aan een grote, gezellige huiskamer voor diverse groeperingen. Daarom nam de gemeente Krimpenerwaard in november 2016 het initiatief om vertegenwoordigers van buurtverenigingen, kerken, moskee, basisscholen en jongerenwerk te verbinden. "De Vlieger en De Rank klaagden over verharding in de wijk. Er was sprake van overlast. Dat was de aanleiding om actie te ondernemen", zegt jongerenwerker Thymo Kamu. "Op verzoek van burgemeester Cazemier werden de koppen bij elkaar gestoken. In 'De Brug' waren destijds zestig mannen en vrouwen aanwezig, die aangaven te willen samenwerken. Daaruit is een werkgroep ontstaan, die de opzet verder uitwerkte aan de hand van voorstellen uit discussiegroepen. Dat eindigde recent met een het oprichten van een stichting, de vorming van een bestuur, het betrekken van een pand en de lancering van een website. Inmiddels beschikken we ook over een Facebookpagina."

Secretaris Erik Wenzel geeft aan dat er achter de schermen keihard is gewerkt om het initiatief vorm te geven. Daar werd weinig ruchtbaarheid aan gegeven om in alle rust stappen te kunnen zetten. "We wilden pas in de openbaarheid treden als we de finish hadden bereikt. Nu komt de uitvoering in beeld en moeten we bewijzen dat Noord dit wijkcentrum waard is."

Dat de werkgroep in De Meent belandde was eigenlijk niet de bedoeling. Het bestuur hoopte op een centrale locatie nabij winkelcentrum Albert Plesman. Lekker dichtbij voor senioren. De Krullevaar, het Rode Kruisgebouw en de plek van het voormalige Texaco-tankstation werden met begerige blikken bekeken, maar alle opties kregen een andere bestemming. "En zo kwamen we in De Meent terecht", zegt penningmeester Machteld Zijdel. "Niet ideaal, maar we moeten er het beste van maken. We zien dit onderkomen als een tijdelijke huisvesting, want we willen toch graag op termijn naar het hart van onze wijk."

't Huis van Noord wordt door het bestuur gezien als bindende factor. Daarnaast krijgen jongeren eindelijk weer een ontmoetingsplek en kan de Marokkaanse stichting De Toekomst taallessen organiseren. Vooralsnog wordt geprobeerd zes dagen per week het wijkcentrum met vrijwilligers te laten draaien. Voor de aankleding heeft Machteld Zijdel met buurtcoach Saskia Sideridis de woonstores afgestroopt. De meubels zien er spic en span uit. Een stamtafel maakt de indeling compleet. Het bestuur voorspelt een feestelijke opening met kraampjes in de sportzaal waar verenigingen zich presenteren aan een breed publiek. Wie de officiële opening verricht, houden de bestuursleden nog even geheim. "Ik word blij van een grote toeloop", zegt Wenzel. "Daar doen we het voor."