Woonvisie Lopik: komende jaren beperkt bijbouwen

lopik • Als de gemeente Lopik het woningaanbod wil afstemmen op de vraag, moeten er 180 woningen bij komen tot 2030. Dit blijkt uit de Woonvisie, die dinsdagavond werd besproken in de adviescommissie.

De helft van deze woningen wordt gebruikt om de woningmarkt te 'sturen', valt te lezen in de Woonvisie: 'Met goedkope koopwoningen zetten we in op starters en met huurwoningen op senioren. Daarnaast werken we mee aan particuliere initiatieven, zoals woonconcepten gericht op (mantel)zorg, bijzondere woonvormen, nieuwe invulling voor vrijkomende agrarische bebouwing en dergelijke.'

Volgens het rapport heeft een groot deel van de jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar de gemeente verlaten vanwege opleiding of werk: 'Ook zijn er meer 65-plussers verhuisd dan er door vestiging zijn bijgekomen. Mogelijke oorzaak is het beperkte aanbod aan geschikte woonruimte, in dit geval zorginstellingen'.

De commissieleden vroegen voor beide doelgroepen -ouderen en jongeren- aandacht. "Trekken de jongeren vrijwillig weg of omdat hier geen passende woningen zijn? We moeten in de visie uitspreken dat we jongeren hier willen houden en daar het beleid op afstemmen", meende Rik Dekker (PvdA).

Lopik heeft ook nog eens te maken met 'concurrentie' vanuit de stad: 'Doordat het aanbod in Utrecht beperkt is, stijgen de prijzen en moeten woningzoekenden op zoek naar alternatieven buiten de stadsgrenzen. Door de grote druk op de Utrechtse woningmarkt wijken voornamelijk gezinnen steeds meer uit naar de regio'.

Ondanks de verwachte bevolkingsafname neemt het aantal huishoudens in de gemeente toe. "Er is sprake van huishoudensverdunning", legde wethouder Gerrit Spelt uit. "Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de vergrijzing doorzet. Het aantal gezinnen met jongere kinderen blijft vanaf 2020 min of meer stabiel, maar gezinnen met kinderen van middelbare schoolleeftijd nemen de komende vijf jaar en daarna in aantal af." Er is in Lopik vooral behoefte aan luxere woningen van meer dan 400.000 euro en -in mindere mate- in de prijsklasse daaronder, van 225.000 tot 400.000 euro. Spelt: "Het zijn met name ouderen die deze wens hebben. In de huursector zien we dat de vraag naar eengezinswoningen juist sterk afneemt op de langere termijn. Een belangrijk deel van de huurders is namelijk 65 jaar of ouder. Bovendien wonen jongere generaties minder vaak in een huurwoning. Er is wel behoefte aan sociale huurappartementen. Dat geldt ook voor de koopsector, zij het in veel mindere mate."

Ouderen willen vooral een levensloopbestendige woning. Niet voor niets is er veel belangstelling voor nieuwbouwproject De Lentehof in Lopik, dat naast het gemeentehuis moet verrijzen. Het complex gaat ruimte bieden aan veertig (senioren)appartementen. Bijkomend voordeel is dat hierdoor woningen vrijkomen in de gemeente, die weer door andere woningzoekenden kunnen worden bezet.

De Woonvisie is in te zien via www.lopik.nl De gemeenteraad neemt er op 6 februari een besluit over.

Robert van der Hek