Stadsstrand op GoudAsfalt-terrein

gouda/krimpenerwaard • Op het terrein van GOUDasfalt bij het buurtschap Stolwijkersluis wordt dit voorjaar een stadsstrand aangelegd. Ook verrijst er een strandtent aan de boorden van de Hollandsche IJssel. Het strand op het stukje Gouda in de Krimpenerwaard moet op 1 april opengaan.

Bij stichting GOUDasfalt bestond al langer het verlangen om een stadsstrand aan leggen op het terrein van de voormalige Koudasfaltfabriek aan de Gouderaksedijk. Die wens wordt nu werkelijkheid. Onlangs werd daarvoor een huurcontract getekend met Jeroen Hotze van Rederij de Vrijheid. Hotze gaat samen met Suzanne Glasbergen van Suus Events het avontuur met GOUDafalt aan. "Je ziet het ook elders in het land. Het wordt natuurlijk geen strand zoals in Scheveningen. Dat gaat helaas niet, want de IJssel in een getijdenrivier", vertelde Peterpaul Kloosterman namens de stichting GOUDASFALT vrijdagmiddag in de Infoshow van RTV Krimpenerwaard.
Het strand moet duizend vierkante meter worden. Pootje baaien en zwemmen in de IJssel is niet de bedoeling. "Het zand zal niet overlopen in het water; dat is helaas technisch niet haalbaar. Maar het wordt een mooi strandje, met de mogelijkheid om bijvoorbeeld te kunnen beachvolleyballen of andere strandactiviteiten te ontplooien. Bedoeld voor inwoners van Gouda, maar zeker ook voor mensen uit de Krimpenerwaard."
Het zandstrand biedt straks plaats aan een paviljoen van 21 bij 12 meter, opgebouwd uit zeven containers. Het geheel wordt zo geplaatst dat strandbezoekers een fraai uitzicht hebben over de IJssel, tegen het decor van de Goudse binnenstad. Glasbergen tekent voor de horeca in het speciaal ontworpen paviljoen.
Het streven is om het strand en het paviljoen op 1 april open te stellen voor badgasten. "We hopen het te redden, maar het zou ook zomaar wat later kunnen worden. We zijn afhankelijk van vrijwilligers."

Het plan voor het strand leek vorig jaar al rond, maar stuitte toen op veel verzet van omwonenden. Zij waren bang voor geluidsoverlast van de strandtent, als er 's avonds feesten zouden worden gehouden. De bezwaren hielden op het laatste moment de aanleg van het strand tegen. De omwonenden hebben nu de toezegging gekregen dat er geen grootschalige feesten zullen worden gegeven.

Martijn Kuiler/RTV Krimpenerwaard