Veertig fraudegevallen met bijstand

krimpenerwaard • De gemeente heeft in 2017 veertig gevallen van fraude met bijstandsuitkeringen geconstateerd.

Dat meldde wethouder Jan Vente bij de behandeling van de Handhavingsnota Sociale Zaken. Daarmee zit de gemeente Krimpenerwaard op het landelijk gemiddelde. Vente stelde in de commissie Samenleving dat er volgens de nieuwe Participatiewet situaties kunnen voorkomen dat mensen zonder inkomen kunnen komen te zitten. Dan wordt de bijstand een of twee maanden ingehouden. "Dit komt alleen voor wanneer de klant een aangeboden baan steeds weigert. Dat gebeurt een enkele keer en daar treden we tegen op. Het overgrote deel van de fraudegevallen betreft het schenden van de inlichtingenplicht. Dan moet je denken aan het niet melden van samenwonen of het verzwijgen van vermogen bij het invullen van het intakeformulier. Dat leidt nooit tot maximaal verlies van de uitkering. In die gevallen wordt er een korting toegepast."

Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) verzocht om zorgvuldigheid en goede uitleg omdat sommige 'missers' zijn ontstaan door onwetendheid van de bijstandsgerechtigden. "Bijstand is een vangnet voor mensen zonder inkomen. Het gaat soms om gezinnen met kinderen. Ik vraag me daarom af waar de grens licht bij het inhouden van de uitkering."
Vente gaf toe dat de doelgroep niet altijd even communicatief vaardig is om gemeentelijke besluiten te doorgronden. Er behoren analfabeten tot deze groep. "De kans op miscommunicatie is altijd mogelijk. Daarom vragen we onze klanten soms om een adviseur mee te nemen naar het gesprek met de inspecteur, die hen kan uitleggen wat er aan de hand is. We proberen misverstanden te voorkomen en zien duidelijke verbeteringen in dit opzicht."

Een andere uitvoering van de Participatiewet betreft het 'werken met minder loon', zoals Pieter Heerens (Gemeente Belang Schoonhoven) de situatie aankaartte. "Sociale werkplaatsen moeten dicht, maar arbeidsbeperkten gaan bij beschutte werkplekken verder onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden. Sinds de Participatiewet 2015 stromen nieuwe arbeidsbeperkten onder de naam 'beschut werk' gewoon de sociale werkplaatsen binnen. Echter onder bijzonder slechte arbeidsvoorwaarden met maximaal 100 procent van het minimumloon, geen pensioenopbouw en geen reiskostenvergoeding."
Wethouder Vente zag geen mogelijkheden om dat te wijzigen. "Een bedrijfsovereenkomst behoort tot de mogelijkheden. Veel hangt af van cao-afspraken met instanties als Promen, maar dat kan nog wel even duren. We zijn vooral bezig met het wegwerken van wachtlijsten."

Pieter van der Laan


Schuldhulpmaatjes

krimpenerwaard • Humanitas Midden-Holland is op zoek naar vrijwilligers in de Krimpenerwaard die mensen willen helpen met financiële problemen. Door verschillende oorzaken zijn deze mensen in de schulden geraakt. De vrijwilligers helpen hen met het ordenen van de administratie en zorgen ervoor dat zij overzicht krijgen in hun financiën. Humanitas biedt (persoonlijke) begeleiding en scholing voor de vrijwilligers. Aanmelden kan bij één van de welzijnsstichtingen in de Krimpenerwaard: Stichting WON (0180-522045), SWOS (0182-381227), SWOBV (0182-350012) of via info@stichtingwon.nl.