• Evelien met een kindergroepje van Theatrique.
• Evelien met een kindergroepje van Theatrique.

Evelien Isphording: 'Theater laagdrempelig maken'

Theaterschool voorziet in behoefte

schoonhoven • Laat het woord theater vallen en Eveliens ogen beginnen te glimmen. "Op mijn negende wist ik al dat ik toneeljuf wilde worden", vertelt ze in de knusse voormalige gymzaal van wat ooit de Ichtthusschool was (naast de bibliotheek aan de Spoorstraat). "Best vreemd, want ik was een heel verlegen meisje en op toneel staan is dan niet echt logisch. Maar op de een of andere manier paste het bij me."

Toneel maakte ook een einde aan haar verlegenheid, vervolgt ze. "Daarom beveel ik het jonge kinderen ook zo aan. Het geeft je zelfvertrouwen en is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Ook bij Theatrique zie ik kinderen soms met de nodige schroom binnenkomen om eenmaal op het toneel te 'shinen'."

Evelien zelf kon haar passie kwijt bij Jong Arto en later op de HBO theaterschool. Na haar afstuderen als docent drama/theatermaker ging ze als freelance dramadocent en regisseur aan de slag. "Dit naast mijn baan in de gehandicaptenzorg, waar ik tijdens mijn opleiding als invalkracht mee was begonnen."

Zoektocht

Van lieverlee groeide het idee om een eigen theaterschooltje te beginnen. "In de zoektocht naar een passende ruimte kwam ik bij de voormalige Ichthusschool uit. Ik ging eigenlijk vrijblijvend kijken, maar er bleken meer belangstellenden. Toen heb ik het gelijk maar gehuurd en kon ik eigenlijk niet meer terug. Gelukkig maar, want de animo is groot." Evelien geeft in verschillende groepen les aan kinderen vanaf vier jaar tot en met volwassenen én aan mensen met een verstandelijke beperking.

De blokken van drie maanden worden afgesloten met een -vaak door Evelien zelf geschreven- voorstelling. "Deze uitvoeringen zijn gratis te bezoeken. Het is één van de dingen waarmee ik theater laagdrempeliger wil maken. Mijn lessen zijn voor iedereen toegankelijk en met de voorstellingen wil ik laten zien wat je in korte tijd kunt bereiken." Daarnaast biedt zij ook theaterkinderfeestjes, projecten in het onderwijs en teambuilding aan.

Het succes van Theatrique leidde ertoe dat de bevlogen Schoonhovense per 1 januari onbetaald verlof heeft genomen bij haar werkgever Gemiva. "Ik kan het werk als persoonlijk begeleider niet langer combineren met mijn theaterschool. Ik wil nu een half jaar vol gas gaan met Theatrique en kijken waar ik uitkom." Overigens verhuist Theatrique binnenkort naar een paar panden verderop. "De Ichthtusschool wordt gesloopt. Ik neem over enkele weken mijn intrek in het pand aan de Spoorstraat 11, de Bastille. Voordeel is dat ik daar over een podium beschik en professioneel theaterlicht."

Evelien had bij de start van Theatrique nooit durven dromen dat het zo'n succes zou worden. "Ik ben er heel vrijblijvend mee begonnen, maar bij de start had ik al enkele tientallen aanmeldingen. Het enthousiasme is alleen maar gebleven, reden waarom ik het aanbod steeds uitbreid. Met een musicalgroep bijvoorbeeld, die op 13 januari van start gaat. Dit doen we in samenwerking met dansschool Younik. Belangstellenden kunnen zich nog inschrijven voor de lessen die op zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur plaatsvinden. Ook denk ik aan een 24-uurs project waarin muziek, dans en beeldend theater samenkomen. Ideeën genoeg in ieder geval."

Een en ander kan als het aan Evelien ligt wellicht zomaar tot een cultureel centrum in Schoonhoven leiden. "Dat is eerlijk gezegd een wens van me. Volgens mij is er in Schoonhoven best behoefte aan een gebouw waarin meerdere culturele activiteiten worden gebundeld. Ik ben hiervoor de behoefte aan het peilen en hoop hieraan een vervolg te kunnen geven." Meer informatie: www.theatrique.nl en via Facebook.

Robert van der Hek