• Het verpauperde bedrijventerrein Galgoord.
• Het verpauperde bedrijventerrein Galgoord. Foto: wijntjesfotografie.nl

Galgoord als aanjager van vitale kern

haastrecht • Galgoord moet de aanjager van Haastrecht als economisch vitale kern worden.

Dat stelt stedenbouwkundig bureau Imoss uit Amersfoort in een nieuw rapport. De ontwikkeling van het verpauperde bedrijventerrein is in opdracht van de gemeente Krimpenerwaard onderzocht. De deskundigen hebben een duidelijk voorkeursscenario.

Galgoord ligt direct tegen het historische hart van de kern en de Hollandsche IJssel. Het gebied is zeven hectare groot. De nieuwe supermarkt van Coöp is een belangrijk onderdeel in dit scenario. Het zieltogende bedrijventerrein krijgt in de studie van Imoss een gemengde bestemming met woningen, detailhandel, ruimte voor lokale ondernemers en recreatieve voorzieningen.

'De nieuwe supermarkt en de herontwikkeling van De Kleine Betuwe vormen de speerpunten van deze aanpak", aldus Imoss. 'Daarbij is de Hollandse IJssel aantrekkelijk voor watertoerisme en horeca'.

Een door Gouda Holland overwogen vertrek creëert het gewenste speelveld en de ruimte voor de beoogde herontwikkeling. De herinrichting van het IJsselfront en een fietsverbinding vanuit Galgoord naar de overzijde zullen bijdragen aan de versterking van Haastrecht als knooppunt voor de fietsende, wandelende en varende recreant. Van een verpauperd bedrijventerrein in de marge moet Galgoord een onlosmakelijk onderdeel van de kern worden. Niet alleen door de woon- en verblijfsfunctie maar ook door nieuwe verbindingen tussen Galgoord en het centrum. Het gebied zal goed en veilig bereikbaar zijn voor alle weggebruikers, doordat het een nieuwe ontsluiting krijgt op de N228.

Om te voorkomen dat projectontwikkelaars de grond opkopen heeft de gemeente het eerste recht tot koop als de huidige eigenaren hun bezit van de hand willen doen.

De commissie Ruimte en Financiën behandelt 'Galgoord' tijdens de vergadering op 16 januari. Dan komt ook een voorbereidingskrediet van 50.000 euro ter sprake.

Pieter van der Laan