Stuntsteppers laten hun mooiste trucs zien tijdens een stepcontest op het Zwaneneiland.
Stuntsteppers laten hun mooiste trucs zien tijdens een stepcontest op het Zwaneneiland. Foto: wijntjesfotografie.nl

JANUARI

IJs
Schaatsliefhebbers kunnen na wat dagen vorst de ijzers onderbinden om te schaatsen op natuurijs.

Overlast
Bewoners van beide kanten van de N210 in Krimpen aan den IJssel zijn de toenemende geluids- en milieuoverlast (fijnstof) zat. Ze bieden wethouder Marco Oosterwijk een petitie aan.

Motoren
Het Lopikse gemeentebestuur besluit een pilot op te starten om motoren in het weekend te weren van de Lekdijk. Dit om overlast van motorrijders tegen te gaan.

Prijzen
Melkvee- en Kaasboerderij Schep uit Bergambacht en Choco Cadeau de Berekuil uit Ouderkerk aan den IJssel vallen in de prijzen bij de verkiezing van 'Onderneming van het jaar Midden Holland'.

FEBRUARI

Ongeval
Op de N210 bij Schoonhoven kantelt een vrachtwagen. De chauffeur zit bekneld in zijn cabine en hulpverleners zijn lang bezig om hem te bevrijden.

Afscheid
Renate Westerlaken-Loos neemt afscheid als burgemeester van Lopik. Ze gaat aan de slag als directeur bij het Ronald McDonald Kinderfonds.

Leeg
Opvanglocatie De Stuw in Krimpen aan den IJssel loopt langzaam leeg. Dit vanwege de afnemende toestroom van (Syrische) vluchtelingen.

Modderkruiper
Door het toepassen van DNA-techniek ontdekt het bedrijf Orvion uit Stolwijk dat de zeldzame modderkruiper voorkomt in de wateren van de Krimpenerwaard.

Onderscheiding
Willem en Niels Klomp uit Benschop ontvangen een onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Dit voor het redden van hun buurman uit een brandend huis.

Kerk
De renovatie van de Molukse kerk in Krimpen aan den IJssel is in volle gang. De kerk was lange tijd buiten gebruik vanwege de slechte staat waarin het gebouw verkeerde.

Zwembad
De gemeente Krimpenerwaard kondigt aan zwembad 't Wilgerak in Schoonhoven te willen verzelfstandigen.

Koninklijk bezoek
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een werkbezoek aan de gemeenten Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Het koningspaar bezoekt onder meer bed en breakfast De Appelgaard in Gouderak en Otolift Trapliften in Bergambacht.

FOTO KONINKLIJK BEZOEK!!!!

MAART

Waarnemer
Jan Pieter Lokker wordt benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Lopik.

Woningbouw
De gemeente Krimpenerwaard wil tot 2030 1.600 woningen laten bouwen. Dit om krapte op de woningmarkt tegen te gaan.

Vogelgriep
Na bijna drie maanden gedwongen sluiting opent dierenhandel Hoogendoorn in Stolwijk weer haar deuren. Bij het bedrijf was vogelgriep vastgesteld.

Fritessaus
De Krimpense Gerda de Reus ontwikkelt een fritessaus die sauzenfabrikant Remia landelijk in de markt gaat zetten.

Toezicht
Woningstichting Gouderak (WSG) wordt door de Autoriteit woningcorporaties (Aw) onder verscherpt toezicht geplaatst. De autoriteit ziet tekortkomingen in de wijze van besturen en risico's vanuit het zorgvastgoed dat de stichting bezit.

APRIL

Streekproducten
Wethouder Jan Vente neemt de eerste streekproduktenboodschappentas in ontvangst. De producten uit de Krimpenerwaard en de omgeving van Rotterdam zijn verkrijgbaar bij verschillende afhaalpunten.

Watertoren
De watertoren in Krimpen aan de Lek valt mogelijk in buitenlandse handen. Investeerders uit China en Zimbabwe tonen interesse in het Rijksmonument.

Inzameling
Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard mogen vanaf 1 april metalen verpakkingen als drankblikjes en spuitbussen in de glasbak gooien.Met deze manier van inzamelen is de gemeente de eerste in Nederland.

Onrust
Onder bewoners van de Dijklaan en het buurtschap Bergstoep ontstaat onrust over de uitbreidingsplannen van Overslag Terminal Bergambacht. De plannen zouden tot meer geluidsoverlast en vrachtverkeer op de dijk leiden.

Blauwe zone
Om de parkeerdruk rondom winkelcentrum Crimpenhof te verminderen, breidt de gemeente Krimpen aan den IJssel het 'blauwe zone-gebied' op het Raadhuisplein uit. Het betreft een proef die een jaar gaat duren.

Kudde
Streekherder Huug Hagoort trekt voor het eerst met zijn schapen door de Lopikerwaard en de gemeente Lopik.

Kinderboerderij
Na een maandenlange verbouwing gaat de vernieuwde kinderboerderij Klein Boveneind in Krimpen aan den IJssel open.

Visie
Riek Bakker presenteert haar 'Strategische visie voor de Krimpenerwaard'aan de twee gemeenten. Een betere ontsluiting is één van de speerpunten voor de komende jaren.

Ongeval
Een 41-jarige vrouw uit Krimpen aan den IJssel overlijdt nadat ze op de parallelweg van de N210 bij Krimpen aan de Lek met haar scooter tegen een tractor botst.

Zondagsopening
Van de gemeenteraad mogen winkels in de gemeente Lopik voortaan ook op zondag open. Een voorstel van de PvdA daarover haalt een nipte meerderheid.

MEI

Brand
Bij partycentrum-brasserie het Witte Hof in Haastrecht woedt een hevige brand. Vooral de keuken raakt flink beschadigd.

Redding
Een Engelsman springt halverwege de overtocht van de pont Schoonhoven-Gelkenes. Hij kan niet tegen de sterke stroming inzwemmen en moet gered worden.

Vies
De waterkwaliteit van recreatieplas Zwanenwater in Krimpen aan den IJssel is zo slecht dat de gemeente het afraadt om er een duik in te nemen.

Explosief
In een geldautomaat van de Rabobank aan het Lopikerplein in Schoonhoven wordt een explosief aangetroffen. Experts van de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengen het projectiel op een rotonde tot ontploffing.

Huldiging
Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst wordt in zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel gehuldigd voor het behaalde landskampioenschap. Tevens draagt het nieuwe trapveld langs de Ouverturelaan voortaan zijn naam.

JUNI

Royement
In de Krimpenerwaard wordt een nieuwe voedselbank opgericht: Voedselbank IJssel en Lek. Dit was nodig na het royement van Voedselbank Krimpenerwaard.

Brandstichting
Een uitslaande brand verwoest een groot deel van een woning aan de Benedenberg in Bergambacht. Bewoners weten het huis te ontvluchten. De politie houdt rekening met brandstichting.

Te water
Bij een ongeval op de N210 ter hoogte van Krimpen aan de Lek belandt een auto ondersteboven in het water. Omstanders weten de twee inzittenden eruit te halen.

Overschot
De gemeente Krimpenerwaard noteert een plus van 1.3 miljoen. Het overschot gaat naar de algemene reserves.

Herrie
Bewoners van de Rotterdamseweg in Krimpen aan den IJssel worden gek van de herrie van auto's die over de voegen van de gerenoveerde aanbrug van de Algerabrug rijden.

JULI

Ontsluiting
Er wordt een tijdelijke ontsluitingsweg vanaf de N210 naar bedrijventerrein De Nieuwe Wetering aangelegd. De nieuwe weg voorziet in een lacune zolang de impasse rondom de aanleg van de rotonde voortduurt.

Verplaatsing
SGP en ChristenUnie pleiten voor verplaatsing van VV Gouderak en TV Gouderak van de Kattendijk naar de dorpskern.

Lastig
Een 24-jarige man uit Schoonhoven wordt, samen met een verdachte uit Rotterdam, aangehouden op verdenking van het belagen en bedreigen van gezinnen. De mannen vielen hun doelwitten structureel lastig. Op de adressen werden verschillende dienstverleners, zoals pizzabezorgers, loodgieters, taxi's, een escortdame en zelfs uitvaartondernemers gestuurd.

Plateelbakkerij
In de voormalige Plateelbakkerij aan de Wal in Schoonhoven komen zeventien appartementen en zeven stadswoningen.

Shock
Lopik is in shock door de moord op een hoogzwangere vrouw en haar ongeboren kind. Verdachte Teunis Z. bekent en hoort in december 16 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij gaat uiteindelijk voor 14 jaar de cel in.

AUGUSTUS

Rechter
'Waag het niet' dreigt naar de rechter te stappen om de bouw van een appartementencomplex tegenover het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek te voorkomen. De actiegroep haalt zo'n 2.000 steunbetuigingen binnen.

Proef
Om de verzadiging van de IJsseldijk te onderzoeken doet het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard een infiltratieproef bij Gouderak. Al na een paar uur wordt de proef gestaakt omdat de dijk begint te schuiven.

Ontploffing
Bij een ontploffing en brand in het pand van Fikszo in Lekkerkerk raken twee medewerkers van een installatiebedrijf ernstig gewond.

Zwanen
De Partij voor de Dieren en GroenLinks in Zuid-Holland stellen vragen over de mishandeling van zwanen in de Krimpenerwaard. Dit naar aanleiding van een artikel in tijdschrift Nieuwe Revu waarin een jager van Wildbeheereenheid Krimpenerwaard vertelt de nek van neergeschoten zwanen te breken.

Overdracht
Het college van B en W ziet niets in een overdracht van het wegbeheer vanuit het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard naar de gemeente Krimpenerwaard. Dit heeft forse financiële consequenties voor de inwoners.

Proefveld
Wethouder Jan Vente opent het proefveld 'Natte Teelten' in Ouderkerk aan den IJssel. Hier groeien gewassen als duck patato, lisdodde, riet en wilg.

SEPTEMBER

Nieuwe partij
Het westelijk deel van de Krimpenerwaard verdient meer aandacht, vinden Janette Hofmann-Verwoert en Geke Smit-Raggers. Daarom richten ze een nieuwe partij op: Lokaal op 1.

Eerste burger
Laurens de Graaf wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Lopik. 'Heel eervol' noemt de Schoonhovenaar zijn voordracht.

Slachterij
Saskia van Rooy, de bekende zwanenbeschermster uit Stolwijk, raakt gewond bij een incident bij slachterij Van Kooten in Montfoort. Ze was naar de slachterij gereden vanwege het islamitisch Offerfeest en wilde misstanden opsporen tijdens het onverdoofd ritueel slachten van schapen en die op beeld vastleggen. Van Rooy zou door medewerkers van de slachterij zijn geslagen en geschopt. Volgens de eigenaar van het bedrijf is dat 'pertinent niet waar'.

Aanbouw
Het plan om de Grote of Johanneskerk in Lekkerkerk uit te breiden met een aanbouw kan niet iedereen bekoren. Een aantal omwonenden en ondernemers zien de nieuwbouw niet zitten omdat deze een groot deel van het Kerkplein bestrijkt en visueel onaantrekkelijk is.

Nachtdienst
Medewerkers van AxionContinu houden acties bij zorgcentrum De Schutse in Lopik. Zit om de zorgorganisatie te bewegen de nachtdienst te versterken.

OKTOBER

Blok
Wethouder Dilia Blok wordt voorgedragen voor het burgemeesterschap van de gemeente Someren in Noord-Brabant.

Tiny house
De Krimpenerwaard heeft zijn eerste tiny house. Vincent van Goch bouwt het huisje zelf en plaatst het op een terrein langs de Kerkweg in Ouderkerk aan den IJssel.

Stalen bomen
Op begraafplaats Waalhoven in Krimpen aan den IJssel worden drie stalen herdenkingsbomen onthuld. In de bomen kunnen nabestaanden een gedenkblad hangen.

Kabelbaan
Wethouder Dilia Blok van de gemeente Krimpenerwaard en tevens bestuurslid van Groenalliantie Midden-Holland maakt als eerste gebruik van de nieuwe kabelbaan in speelpolder de Tiendtuin in Ouderkerk aan den IJssel.

Slecht broedjaar
Weidevogels in de Krimpenerwaard hebben een slecht broedjaar achter de rug. Door kou, voedselgebrek en predatie sneuvelen veel kuikens, meldt de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK).

School dicht
Het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel is een paar dagen dicht. Dit na technisch onderzoek naar de vloerconstructie van het gebouw. De veiligheid kan niet worden gegarandeerd.

Nieuwe natuur
Zuid-Holland investeert 24,4 miljoen euro extra in de realisatie van het Natuurnetwerk Krimpenerwaard. Met het geld kunnen boeren financieel worden gecompenseerd en gronden worden aangekocht van agrariërs die niet mee willen doen.

NOVEMBER

Vernieling
Enkele tientallen voedselpakketten worden vernield bij Voedselbank Krimpenerwaard in Schoonhoven. Wie er achter de daad zitten is een raadsel.

Hondenbelasting
De gemeente Krimpen aan den IJssel zet een streep door de hondenbelasting. Tot ergernis van de SGP. Door het besluit zou namelijk dertig procent van het budget voor toezicht en handhaving (lees boa's) wegvloeien.

ANPR-camera's
De flitspalen bij de grote kruising in Krimpen aan den IJssel worden uitgerust met kentekenherkenning. De zogenaamde ANPR-camera's maakt het de politie makkelijker om autodieven, inbrekers of voortvluchtige criminelen van de weg te plukken.

Zondagsopening?
Enkele supermarkten in Krimpen aan den IJssel dienen een verzoek in om op zondag 24 december (de dag voor Kerst) open te mogen. Het verzoek wordt afgewezen door het college.

Hennepteelt
Hennepteelt neemt toe in de Krimpenerwaard. De politie ontdekt (tot november) 15 hennepplantages aan. In 2016 waren er 11 ontmantelingen en in 2015 was het acht keer raak.

In rolstoel
Burgemeester Martijn Vroom en wethouder Marco Oosterwijk rijden in een elektrische rolstoel een rondje door Krimpen aan den IJssel. Dit om te ervaren wat voor 'hindernissen' rolstoelgebruikers zoal tegenkomen.

Herontwikkeling
De Krimpense gemeenteraad stemt in met het bestemmingsplan Stormpolderdijk. Dit maakt de weg vrij voor de sanering en herontwikkeling van het vervuilde EMK-terrein.

Rotonde
Na twee jaar gesteggel over de scheve palen onder de rotonde bij bedrijventerrein de Nieuwe Wetering in Bergambacht worden de werkzaamheden eindelijk weer hervat.

Snelheid
Wethouder Pieter Neven wil de maximumsnelheid op de N228 tussen Gouda en Oudewater verlagen van 80 naar 60 km per uur. Maar hij krijgt de provincie Zuid-Holland nog niet zover om zijn wens in te willigen.

DECEMBER

Terrassen
Krimpen maakt het makkelijker om een terras in te richten. De weg is vrij voor het realiseren van een terras voor het raadhuis en in de omgeving van De Tuyter.

Windmolens
De provincie Zuid-Holland beslist dat er twee of drie windmolens mogen komen op een strook langs de Nieuwe Maas in de Krimpense Stormpolder.

Aantasting
Een plan voor de bouw van ruim zestig woningen en renovatie van landhuis Zeldenrust bij Benschop-dorp kan niet bij iedereen op enthousiasme rekenen. Omwonenden vrezen voor een aantasting van het open polderlandschap.

Nieuwe bestemming
Schoonhoven zoekt een nieuwe bestemming voor de monumentale Veerpoort.

Nieuwe natuur
De aanleg van 2.250 hectare nieuwe natuur in de Krimpenerwaard is in 2021 afgerond. Dat verklaart gedeputeerde Han Weber. Agrariërs gaan de natuur grotendeels beheren.

Coffeeshop
De PvdA staat open voor de vestiging van een coffeeshop in de gemeente Krimpenerwaard.

Ruiterpaden
Een tegenvaller voor paardrijders: er komen geen ruiterpaden in de Krimpenerwaard. De spelbreker is de slappe veenbodem, meldt Staatsbosbeheer.

Vice Versa
Veerdienst Schoonhoven neemt vanaf 1 januari 2018 de veerverbinding over de Lek tussen Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland, Vice Versa genaamd, over.

Babbeltruc
Een 48-jarige man uit Krimpen aan den IJssel wordt opgepakt op verdenking van oplichting en diefstal van meerdere senioren. De man zou telkens met een smoes de woning binnen zijn gekomen om vervolgens met een goed verhaal de bewoners geld af te troggelen.