donderdag 19 december

Boeken inleveren
10:00, Leerdam, Koningin Emmahuis. Boeken inleveren voor de Boekenmarkt Leerdam in het oude Koningin Emmahuis aan de Oranjehof. 's Morgens van 10:00 tot 12:00 uur kunnen boeken gebracht worden. Lukt hinleveren dan niet, neem dan contact op met 06-22588927 of boekenmarktleerdam@gmail.com voor het maken van een andere afspraak.

Kerstmiddag
13:30, Waardenburg, Wittenbergzorg. Kerstmiddag over beroemde christelijke kerstliederen, natuurlijk met wat lekkers erbij. Opgeven uiterlijk één week van tevoren bij Wittenbergzorg, 0418–594900. Geen Vervoer? Wittenbergzorg regelt het, geeft u dat dan door bij aanmelding.

Kerstdiner
17:30, Asperen, Dorpshuis. Stichting Spreeksmakelijk houdt alweer voor de vijfde maal haar jaarlijkse kerstdiner in het Dorpshuis van Asperen. De maaltijd is voor alle Asperenaren toegankelijk en begint om 17:30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage geven voor de onkosten via de giftenpot. Iedereen kan aanschuiven en aanmelden is niet nodig.

Film over Alzheimer
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Canadese film 'Away from her' van Sarah Polley uit 2006. Topactrice Julie Christie speelt Fiona, die al meer dan 40 jaar getrouwd is met Grant. Als de eerste verschijnselen van Alzheimer krijgt, laat ze zich opnemen in een verzorgingshuis om haar man niet met haar problemen op te zadelen.Entree: 5 euro. Reserveren is nodig en kan via: www.stroomhuisneerijnen.nl.

Vlinders en libellen
20:00, Schoonrewoerd, Schaapskooi. Kars Veling van de Vlinderstichting houdt een lezing over vlinders en libellen in een veranderend klimaat. Kars Veling is projectleider bij De Vlinderstichting in Wageningen en houdt zich daar al meer dan 25 jaar bezig met onderzoek naar vlinders en libellen, maar is ook actief binnen de communicatie afdeling en is woordvoerder van De Vlinderstichting.

vrijdag 20 december

Kerstzangavond
19:30, Hei- en Boeicop, hervormde kerk. Kerstzangavond in de hervormde kerk in Hei- en Boeicop. Medewerking wordt verleend door kinderkoor Talitha uit Hei- en Boeicop en Mannenensemble Maranatha uit Ouderkerk a/d IJssel. Er is een collecte voor de opvang en onderwijs van jonge vluchtelingen in Myanmar.

Kerstconcert met twee koren
20:00, Schoonrewoerd, hersteld hervormde kerk. Het christelijk gemend koor Laudate Deum uit Leerbroek en Chr. Gem. Koor Hammaäloth te Alblasserdam onder leiding van Arie van der Vlist geven het jaarlijkse kerstconcert. Aan het orgel Pieter de Hon. De opening, het appelwoord en de sluiting zal worden verzorgd door dhr. A. Bons van Diaconaal Maatschappelijk Werk. Iedereen van harte welkom. De toegang is gratis, er is wel een collecte voor DMW.

Candlelightconcert
20:00, Leerdam, Het Dak. Aurora Leerdam luidt de kerstperiode in met het C3 Candlelightconcert 2019. De aanvangstijd is 20:00 uur, maar de zaal gaat om 19:30 uur open. U wordt dan ontvangen door de jeugdleden van Aurora met bekende kerstliedjes. In een warme en stemmingsvol ingerichte zaal is het jaarlijks een heerlijk avondje met prachtige muziek. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via de website auroraleerdam.nl of op de avond zelf aan de kassa vanaf 19:30 uur.

Bingo Herwijnen
20:00, Herwijnen, Schoutensteeg 4. IJsclub D'n ouwe wiel houdt een bingoavond in het clubgebouw aan de Schoutensteeg 4. De deuren gaan om 19:00 uur open.

So long, my son
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait So long, my son, een ontluisterende blik op het eenkindsbeleid van het China van de jaren '90.

Bohemian Rhapsody
20:30, Leerdam, stadspodium Go (Dr. Voogdplein). De film Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. De film volgt de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, net als Mercury's uit de hand gelopen levensstijl welke bijna zorgde voor het ineenstorten van de band. Daarnaast zien we hun triomfantelijke reünie aan de vooravond van Live Aid, met een levensbedreigend zieke Mercury, die de band naar een van de meest legendarische optredens in de geschiedenis van de rockmuziek leidt. Tijdens dit proces legde de band, die meer voelde als familie, de basis voor hun nalatenschap welke tot op de dag van vandaag nog altijd velen inspireert. Entree: 7,50 euro.

zaterdag 21 december

Wijnproeverij
14:00, Rumpt, Wijngaard De Rijsakker. Wijngaard De Rijsakker, Raadsteeg 12 in Rumpt, houdt weer haar feestelijke Kerst–wijnverkoopdagen met gratis inloop-proeverij van alle rode, witte en mousserende kwaliteitswijnen van Rumptse bodem. Op zaterdag 21 en 28 december zijn bezoekers welkom van 14:00 tot 17:00 uur. Langskomen, maar verhinderd op deze dagen/ tijden? Stuur dan even een e-mail naar info@wijngaardderijsakker.nl, dan wordt er een andere afspraak gemaakt.

'The Christmas Candles'
15:00, Geldermalsen, Marktplein. Er zit dit jaar natuurkunde in 'The Christmas Candles': de kerstvoorstelling van Toneelgroep T-jater. De middagvoorstelling is van 15:00 tot 16:00 uur, de avondvoorstelling is van 19:30 tot 20:30 uur. Op zondag 22 december is The Christmas Candles nog een keer te zien van 15:00 tot 16:00 uur in het dorpshuis in Meteren. Bij slecht weer worden de voorstellingen gespeeld op een binnenlocatie in Geldermalsen.

Licht voor de dorpen
16:00, Haaften, tent naast De Burcht van Haeften. Kerstroute 'Licht voor de dorpen ' in Haaften. Beleef het Kerstverhaal alsof je er bij bent. Honderden lichtjes brengen je van Nazareth naar Bethlehem. Zie voor tijden, locatie en kaartverkoop www.lichtvoordedorpen.nl. Ieder kwartier start een groep, de laatste om 20:15 uur. Georganiseerd door Haaften, Hellouw, Herwijnen en Tuil.

Kerstmarkt
16:00, Rumpt. Muziekvereniging Voorwaarts houdt een kerstmarkt tot 20:00 uur. Er zijn diverse kraampjes, eten en drinken en live muziek.

Advent choral evensong
17:00, Gorinchem, Johanneskerk. Advent Choral Evensong met het Gorcum Boys Choir o.l.v. Jeroen Bal en organist Nico Blom.

Draaiavond
19:00, Vuren, Dorpshuis de Koels. Brassband Harp en Luit Vuren pakt uit met een superronde tijdens de traditionele draaiavond in Dorpshuis de Koels: een echte, ouderwetse boutavond van met kwalitatief uitstekend vlees.

Bingo
20:00, Hellouw, Kantine IJsclub. Bingo in de kantine van ijsclub DES. De hoofdprijs is 125 euro. De bingo gaat om 20:00 uur van start.

Pisa
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm draait 'De belofte van Pisa' van regisseur Norbert ter Hall. Een verfilming van het gelijknamige boek van auteur Mano Bouzamour.

zondag 22 december

Toy Story
11:00/ 13:30, Geldermalsen, De Pluk. Het vierde deel van Toy Story bij LingeFilm. Om 11:00 uur autismevriendelijk. In de middag staat de film geprogrammeerd als FILM+KIDS. Kom om 13:30 uur een figuur uit Toy Story knutselen.

Kinderkerstfilm
16:00, Asperen, gereformeerde kerk. Op de Middelweg in Asperen wordt de rode loper uitgerold. Het is dan namelijk de première van de nieuwe kerstfilm. In deze film nemen de herders kijkers mee op reis en vertellen het bijzondere verhaal over de geboorte van Jezus. Een verhaal van hoop en vrede voor iedereen. In de film spelen vele 'bekende' acteurs en actrices.

Herdertjestocht
17:00, Leerdam, Grote kerk. Voor jong en oud wordt een Herdertjestocht gelopen door het centrum van Leerdam. De tocht start om 17:00 uur in de Grote Kerk en volgt via de binnenstad een route naar de Bethelkerk. Tijdens de tocht worden er op diverse sfeervolle locaties in de binnenstad van Leerdam scenes uit het Kerstverhaal uitgebeeld door acteurs. Ook dit jaar volgt de tocht een route door de Leerdamse binnenstad. Onder leiding van vertellers gaan de deelnemers aan de Herdertjestocht van start. Onderweg ontmoeten ze onder andere Jozef en Maria die de tocht naar Bethlehem maken, en enkele herders met schapen. Na een overvolle herberg bij de Katholieke Kerk, worden de deelnemers opgewacht door de Drie Koningen. Zij wijzen de deelnemers op de plaats waar Jozef en Maria met hun kindje Jezus zijn. Na afloop is er op het kerkplein van de Bethelkerk voor iedereen wat lekkers (en warms) te drinken en te eten. Meer informatie: www.kerkaandelinge.nl.

dinsdag 24 december

Digitaal Inloopspreekuur
13:00, Leerdam, Bibliotheek. Voor iedereen die vragen heeft over computers, laptops, smartphones of tablets is er het Digitaal Inloopspreekuur. Om de week zitten op dinsdagmiddag deskundige vrijwilligers klaar om alle digitale vraagstukken op te lossen. In 2020 wordt op dinsdag 7 januari weer gestart.

Kerst Sing-In
16:30, Schoonrewoerd, Kerkplein. Het bijzondere succes van de kerstmusical van 2018 smaakte naar meer. Dit jaar wordt er weer gezongen, niet een hele musical, maar wel met de jeugd en met het kerstverhaal als centrale thema. Op 24 december wordt een Kerst Sing-in georganiseerd met de Schoonrewoerdse jeugd. Er wordt druk geoefend door zangers en muzikanten. Met zang en muziek gaat het kerstverhaal vanuit het evangelie van Lucas verteld worden. Het optreden gaat plaatsvinden op het Kerkplein.

Kerstzangdienst
21:30, Herwijnen, hervormde kerk. In Herwijnen weer de traditionele kerstzangdienst gehouden, om 21:30 uur in de hervormde kerk aan de Waaldijk. Dit keer wordt fanfare Wilhelmina ondersteund door Annette Blom-Ruitenburg en Jeanine Sneep-Ruitenburg, die enkele liederen meezingen. De fanfare onder leiding van Ron van Duffelen speelt ook 'luisterstukken' en er is zoals gebruikelijk veel ruimte voor samenzang. Ook organist Henco de Bruijn levert een muzikale bijdrage. De overdenking wordt gehouden door R. Verkaik.

Kerstnachtdienst
21:30, Asperen, Grote kerk. De kerken van Asperen houden weer een Kerstnachtdienst. Met veel samenzang, een Aspers gelegenheidskoor onder leiding van dirigent Jan van Dijk, koperblazers van Ad Astra, Kees Verweij op het orgel en voorganger Tineke van Ooijen. De dienst start om 21:30 uur in De Grote Kerk. Vanaf 21:00 uur is de kerk open en worden bezoekers van harte welkom geheten met warme chocolademelk. Iedereen is welkom, ook als je voor het eerst naar de kerk wilt komen.

woensdag 25 december

Kerstzang
7:50, Haaften, Zorgcentrum de Wittenberg. Op Eerste Kerstdag wordt er door een aantal zangliefhebbers kerstliederen gezongen voor de bewoners van de Wittenberg. Onder leiding van Anja de Bruijn-Bok met dwarsfluit, is het een plezier om mee te zingen. Om 7:50 uur -tien minuten voor acht- dient men aanwezig te zijn. Na het zingen is er gezellig wat napraten onder het genot van koffie of thee met krentenbrood. Er wordt rekening gehouden met kerkdiensten.