• Gezellig een potje rummikuppen in het Kekumse Zorghuis.
• Gezellig een potje rummikuppen in het Kekumse Zorghuis. Foto: Nico van Ganzewinkel

Zorghuis Kedichem wil dienstverlening uitbreiden

'Mensen voelen zich hier thuis'

Onze gasten voelen zich op hun gemak. Ze zitten gezellig in de huiskamer of doen een spelletje. De sfeer is gemoedelijk, gasten zien dit als hun tweede huis." Het Zorghuis in Kedichem bestaat een jaar en voorziet volgens coördinatoren Martine Visser en Gretha Oosterom nadrukkelijk in een behoefte. "We zijn trots op de inwoners, dit is een project van het dorp. Half 'Kekum' is op de een of andere manier bij het Zorghuis betrokken."

De plannen voor de voorziening ontstonden rond 2015 toen Gretha Oosterom het plan had om in de voormalige pastorie een hospice te realiseren waar inwoners van het dorp en de regio hun laatste levensperiode konden doorbrengen. Die plannen kwamen niet van de grond, waarna werd doorgeschakeld naar het huidige Zorghuis waarvoor Kleurwijk Wonen de woning aan de Koningin Wilhelminalaan beschikbaar stelde. In het royale pand is plaats voor mensen met verschillende behoeften aan ondersteuning. Het kan gaan om mensen die alleen thuis wonen en niet meer zo goed voor zichzelf kunnen zorgen. Of iemand die na een revalidatie of ziekenhuisopname naar huis mag, maar niemand heeft die voor hem of haar kan zorgen.

"Maar het Zorghuis wordt vooral gebruikt om mantelzorgers te ontlasten." Want mantelzorg blijkt heel intensief, zeker in combinatie met een baan of gezin. "Veel mantelzorgers maken pas (te) laat gebruik van een voorziening als het Zorghuis. Ze zouden eerder aan de bel moeten trekken, nu komen ze vaak als het water ze aan de lippen staat. Als ze de stap eerder zetten, houden ze het langer vol. Maar veel mensen vinden het toch lastig om de zorg over te geven. Daar komt bij dat gasten vaak aangeven dat ze liever thuis blijven. Eigenlijk hebben ze een zetje in de rug nodig. Soms is het bij het afscheid even lastig – dat maakt het meteen ook moeilijk voor de mantelzorger - maar als de gasten eenmaal hier zijn, hebben ze het prima naar hun zin."
Gasten komen op hun eigen tijd naar het Zorghuis en gaan ook weer naar huis wanneer hen dat het best uitkomt. "We gaan pas dicht als de laatste naar huis gaat. Zolang hier een gast aanwezig is, hangt buiten de vlag uit", lachen de coördinatoren. Het Zorghuis heeft een vaste dagindeling. "We ontbijten, lunchen en gebruiken het avondeten op vaste tijden." Daarnaast worden er allerlei activiteiten georganiseerd. "Als het mooi weer is, gaan we in de tuin zitten of een eindje wandelen. We doen spelletjes, zijn creatief bezig en soms maken we een tochtje met de auto. Afgelopen zomer toen het zo warm was, zijn we gaan zwemmen én er komen regelmatig kinderen langs. Kleintjes die komen spelen en hier hun fruithapje opeten. Daar genieten de gasten zo van. Maar ook oudere kinderen die hier bijvoorbeeld komen helpen met bakken. We hebben een uitgebreide keuken waar we regelmatig koken en bakken. Onlangs heeft een 'kookvrijwilliger' pepernoten gebakken."

Die activiteiten zijn belangrijk, benadrukken Visser en Oosterom. "Daardoor leven onze gasten op. Dat zie je als er kinderen in het Zorghuis zijn. Natuurlijk mogen de gasten best even indutten, maar het is wel belangrijk dat ze zoveel mogelijk bezig zijn, gezellig een praatje maken of een spelletje doen en dingen ondernemen. Dat zorgt voor nieuwe energie. Daarom proberen we dat zoveel mogelijk te stimuleren. Anders gaat de dag voorbij, zoals elke dag voorbij gaat."

De coördinatoren prijzen de inzet van 'het dorp'. "We halen eieren bij de buurman. Als er brood over is, voeren we de geiten of aaien de lammetjes. Andere buren wandelen met de gasten, weer iemand anders zet de kliko's buiten. We merken dat veel inwoners ons een warm hart toedragen. Als Zorghuis doen we mee met activiteiten die in het dorp worden georganiseerd." In totaal zijn er zo'n vijftig vrijwilligers die zich op allerlei manieren inzetten. "Ze doen klusjes, houden de tuin bij, verzorgen de p.r. en financiën of zijn op zoek naar sponsors." Zo'n vijftien vrijwilligers houden zich bezig met de gasten. Martine Visser is hard op zoek naar nog méér vrijwilligers. Nu is het Zorghuis open van maandag tot en met woensdag, met af en toe een extra dag, een weekend of een langere periode achtereen. Door de slaapvrijwilligers bestaat de mogelijkheid dat gasten blijven slapen. Op maandagmiddag van 14:00-16:00 uur en woensdagmorgen van 10:00-12:00 uur is er voor belangstellenden een inloop 'koffiemoment'.
"Na de aanloopperiode willen we onze dienstverlening uitbreiden. Dit is zo'n prachtige voorziening met een ruime kamer en vier slaapkamers met gastenbedden dat het zonde is als we hier niet meer gebruik van maken. We willen een vierde dag open, de weekends, een hele week misschien. In de toekomst willen we gasten de mogelijkheid bieden hier een aantal weken of maanden achtereen te bivakkeren. Hoe meer vrijwilligers zich aanmelden, hoe meer gasten gebruik kunnen maken van het Zorghuis."