Gemeente biedt gezin ook hulpverleningstraject

Toch woning voor familie De Beer

leerdam • Peter en Jorna de Beer moeten komende donderdag (morgen) hun woning aan de Dimmerlaan leeg opleveren en dreigden met hun zoon op straat te komen staan.

Afgelopen donderdagavond deelde burgemeester Sjors Fröhlich tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Vijfheerenlanden mee dat er toch onderdak voor de familie is gevonden. "Ze dreigden zonder woning te komen, nadat de bank die verkocht had. De gemeente heeft al veel voor dit gezin gedaan, maar we 'doen' niet in huizen", zei Fröhlich.

Oplossing

Op het laatste nippertje is er toch een oplossing gevonden, vertelde hij de raad. "Vanuit een organisatie is er een aanbod voor het gezin bij ons binnengekomen." Het gaat om een woning aan de Groenzoom die het gezin voor een jaar kan betrekken.

Bovendien wordt er een hulpverleningstraject aangeboden. "Ik heb het gezin gebeld en ze waren zeer verheugd", vertelde Fröhlich.

Goed nieuws

Vanaf zondag konden Peter, Jorna en hun zoon Desley gebruik maken van de woning. "Dat is zeer goed nieuws", liet Jorna de Beer weten, direct nadat ze door de burgemeester was gebeld.

Het gezin was ten einde raad en zocht vorige week de publiciteit, omdat het er alle schijn van had dat ze met Kerst op straat zouden komen te staan.

Oproep

In het uitgebreid interview met deze krant deden ze een ultieme oproep om hulp en deden daarbij ook een beroep op burgemeester Fröhlich.

Volgens de burgemeester vroegen meerdere raadsleden om aandacht voor het gezin na de publicatie van het artikel. Vandaar dat hij de raad donderdagavond op de hoogte stelde van de laatste ontwikkelingen.

Voor de familie De Beer zorgde het telefoontje van Fröhlich voor rust na een tumultueuze periode. "We hadden voortdurend contact met het Sociaal Team en het televisieprogramma 'Hart in Aktie' van SBS stond hier donderdag nog op de stoep. En toen belde de burgemeester."

Sleutel

Afgelopen zondag kreeg het stel de sleutel van hun nieuwe woning. "We kijken wat er aan gedaan moet worden, maar veel tijd hebben we niet. Donderdag moeten we onze woning aan de Dimmerlaan leeg opleveren, dus gebruiken we dinsdag en woensdag voor de verhuizing."

De nieuwe woning biedt het Leerdamse gezin de kans om even op adem te komen en een nieuwe start te maken. "Bovendien begint de gemeente een hulpverleningstraject, misschien kunnen we gebruik maken van de schuldsanering."

Reacties

De afgelopen dagen werden ze overspoeld met reacties. "Mensen lazen in Het Kontakt dat we misschien op straat zouden komen te staan. Een van de reacties was: 'Een andere woning hebben we niet voor jullie. Maar jullie kunnen hier op Tweede Kerstdag wel komen eten'. Ik vond dat zo hartelijk."

Jorna en Peter de Beer zien de toekomst inmiddels weer een stuk optimistischer tegemoet. "We zijn heel erg opgelucht. We gaan straks eerst de kerstversiering ophangen. Daar hebben we nu weer zin in."

André Bijl