• Het sabreren van een fles vereist enige oefening.
• Het sabreren van een fles vereist enige oefening. Foto: Peter Verbeek

Brouwers introduceren champagnebier

everdingen • Op de binnenplaats van Fort Everdingen was een klein en select gezelschap afgelopen woensdagmiddag getuige van de introductie van champagnebier Bière Brut. De eerste flessen werden op feestelijke wijze gesabreerd.

Speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret is een kleine onderneming die een relatief gering aantal speciaalbieren produceert. De brouwerij, opgericht in 2009, vestigde zich in 2015 in Fort Everdingen: een locatie met proeflokaal, winkel, camping, camperplaatsen en zalenverhuur, dat tevens dagbesteding biedt voor mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt.

In ons land heeft een ware bierrevolutie plaats. Nederlanders zijn in hoofdzaak drinkers van pils, wit en blond, en soms een speciaal Belgisch biertje. De laatste jaren worden in toenemende mate tal van buitenlandse, oude en vooral ook nieuwe bierstijlen ontwikkeld door brouwerijtjes die als paddenstoeltjes uit de grond rijzen. Het in de markt zetten van specials is dan ook een mooie manier om het groeiende leger van bierliefhebbers kennis te laten maken met al het moois dat bier te bieden heeft.

"We brouwen in het fort bieren om van te genieten en de bijzondere smaaksensaties te ervaren," vertelde Marco Lauret. "We brouwen drie keer per week, maar onze capaciteit is te klein om grote hoeveelheden te produceren. Omdat we eenmalig iets bijzonders wilden maken, een nog betrekkelijk onbekend champagnebier, hebben we toenadering gezocht met De Leckere, de Utrechtse brouwerij van biersommelier Eric Odenwald. Beide ondernemingen zijn pioniers en grondleggers van speciaalbieren. Door toevoeging van onder andere druivenmost, champagnegist en bepaalde zuurbacteriën hebben we omstreeks 6.000 liter waanzinnig heerlijk bier gebrouwen, met een alcoholpercentage van 11,5 procent, waar we erg trots op zijn. Het is vorige maand geflest, en we wilden het introduceren op een manier die past bij champagne: door het te sabreren. Dat is een traditionele, enigszins ceremoniële wijze om de champagnefles, met behulp van een sabel, te openen."

Nadat zowel Odenwald als Lauret erin waren geslaagd de kurk van de fles te slaan werd het champagnebier door de aanwezigen geproefd en inderdaad als uitzonderlijk lekker beoordeeld. "Dit is de veertiende soort die we hebben gebrouwen. Het is te koop in ons proeflokaal, en zal daarnaast terug te vinden zijn in de betere restaurants, waar het wordt gebruikt voor geraffineerde bier-spijs-combinaties, slijterijen, natuurvoedingswinkels en cafés voor speciaalbieren. Een deel wordt geëxporteerd terwijl een ander deel niet te traceren is omdat het via de groothandels wordt weggezet. We doen mee aan wedstrijden en vallen met onze bieren vaak in de prijzen. Voor ons is dat een erkenning van ons vakmanschap. We houden hier regelmatig proeverijen, meestal in combinatie met een rondleiding door Fort Everdingen."