Lichtjesavond Leerdam 2019
Lichtjesavond Leerdam 2019 Foto: Nico Van Ganzewinkel

Veel belangstelling voor vijfde Lichtjesavond

leerdam • Ook de vijfde Lichtjesavond voor Leerdam en omgeving werd druk bezocht. Zo'n 2.000 mensen – waaronder veel jongeren en kinderen - kwamen donderdagavond naar de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg om overledenen te gedenken met een kaarsje, een gedicht of een bos bloemen of door zo maar stil te staan bij de herinneringen aan een dierbare overledene.

De avond wordt geopend in gebouw Rehoboth met toespraken, gedichten en muziek. "De bladeren vallen in deze tijd van de bomen. Het wijst ons op de vergankelijkheid van het leven. We denken vandaag aan de mensen die we verloren hebben en die ons zijn voorgegaan", zegt organisator Ben de Weerd. Een afsluitend lied zorgt voor ontroering: "Ik zal een kaars aansteken, en ik noem nog steeds jouw naam. Jij blijft bij me horen, zolang ik zal bestaan." Bezoekers zingen de tekst - op de wijs van 'Mag ik dan bij jou'? van Claudia de Breij - ontroerd mee. Zakdoekjes komen te voorschijn, mensen pinken een traan weg. Met stille trom en met kaarsjes in hun hand begeven de aanwezigen zich vervolgens naar de begraafplaats die verlicht is met talloze lichtjes en waar vuurkorven en gewijde muziek warmte in de koude avond brengen. Een kleuter staat met open mond naar de vuurkorven te kijken en bewondert de prachtige verlichting op de begraafplaats. "Mooi hé, al die lichtjes", zegt zijn moeder. "Maar nu gaan we een kaarsje naar opa brengen. Die ligt daar." Sommigen zoeken met een zaklamp de juiste plek om hun dierbaren te gedenken. Een man omarmt zijn vrouw. "Moeilijk hé." Zij lacht door haar tranen heen. "Heel moeilijk, maar dit is toch een mooi moment."

"We staan stil bij de herinneringen aan degenen die er niet meer zijn. Een avond als deze kan een lichtpuntje zijn in deze donkere tijd. Er is ruimte voor tranen, verdriet, maar ook voor mooie herinneringen", zegt wethouder Marcel Verweij namens het college van gemeente Vijfheerenlanden.

"Donderdag stond de 'gewone' wereld even stil. De begraafplaats was voor even veranderd in een bijzondere plek van licht, troost, aandacht en verwondering. Nabestaanden bezochten de rustplek van hun overledenen. Lichtjes, beeldende kunst, poëzie, rituelen en muziek boden ruimte om gezamenlijk te herdenken. Er werden herinneringen gedeeld, verhalen verteld, koren brachten liederen ten gehore. Dat we dit samen mochten doen en mochten meemaken dankzij al die mensen die eraan meewerkten, stemt tot grote dankbaarheid", kijkt organisator Ben de Weerd terug.

Lichtjesavond 'In Liefde verbonden' wordt georganiseerd op initiatief van de LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding, samen met vele vrijwilligers en gemeente Vijfheerenlanden. Volgend jaar wordt de Lichtjesavond gehouden op donderdag 10 december.

Nico van Ganzewinkel maakte een reportage van deze Lichtjesavond. Op de website van deze krant zijn alle foto's te zien.

Redactie: André Bijl
Foto's: Nico van Ganzewinkel