• Rob Visser, initiatiefneemster Heidemarie van Drunen en Gerbrand Molenaar.
• Rob Visser, initiatiefneemster Heidemarie van Drunen en Gerbrand Molenaar. Foto: @Levien Vermeer

'Kerst is hét moment om verbondenheid te zoeken'

Spontane kerstsamenzang in Vuren

vuren • Heidemarie van Drunen is een betrokken inwoonster van Vuren en haar hele leven al maatschappelijk actief. Ze vertelt wat haar beweegt: "Ik heb een hart voor de kwetsbaren in onze samenleving en wil een lijn trekken naar alle partijen, van sportverenigingen tot kerken. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen, maar we hebben ook veel gemeenschappelijk." Ze genoot in Gouda van de jaarlijks terugkerende 'kaarsjesavond' rond Kerst met zang en muziek op straat, en dacht meteen: 'dat wil ik ook in Vuren!'

Heidemarie nam contact op met dominee Rob Visser (67) van de Thaborkerk en Gerbrand Molenaar (43) van de Morgensterkerk met de vraag of zij zich konden vinden in het idee van een Kerstsamenzang. "Ze waren meteen enthousiast", straalt ze. Visser ervoer het contact met haar als een 'gebedsverhoring' zegt hij stellig. "Ik ben jaren stadsdominee in Amsterdam geweest en was hier, net als daar, op zoek naar mensen die niet zoveel met de kerk hebben. Ik had niet verwacht dat het me zoveel moeite zou kosten in een dorp."

Heidemarie: "Wel- en niet kerkelijken hebben tachtig procent gemeenschappelijk, want we vinden elkaar in het gezellig wonen in een leefbaar dorp, met oog voor elkaar, waarin verbinding met elkaar centraal staat en we zo de krachten kunnen bundelen. De overige twintig procent bestaat uit religieuze- en politieke verschillen, die ieder individueel inkleurt." Ze benaderde sociaal ondernemer van het jaar 2019 Henry Wessels, eigenaar van een organisatiebureau: "Hij is gepokt en gemazeld in het Vurense", volgens Heidemarie. "Voor de organisatie is een clubje gevormd van onder andere ondernemers, jeugdhonk De Halte en basisschool het Kompas, Vuren Actief, Dorpshuis de Koels, de migranten-vrouwengroep Ontmoet en proef, Brassband Vuren, en de ijsclub."

Voorganger van de Morgensterkerk, Gerbrand Molenaar (43), vindt het mooi om haar gedrevenheid te zien. "Kerst is hét moment om verbondenheid te zoeken en te vinden. Om verder te kijken dan de eigen vierkante meter. En muziek is hét middel daarvoor."

Visser vult aan: "Onze gezamenlijke zorg is dat de twee kerkelijke gemeentes gescheiden optrekken vanwege gevoeligheden in een ver en recenter verleden. Deze Kerstsamenzang helpt ons om te laten zien hoe dicht we bij elkaar staan." Heidemarie: "We moeten niet in 'wij-zij' denken, want onze lieve Heer is er voor iedereen. Ik heb tegen Henry gezegd: er moeten wel een aantal klassieke nummers bij hoor. Toen begon hij spontaan 'Glo-o-o-ri-aaa' te galmen." Voor haar het bewijs dat het christelijk erfgoed nog steeds behoorlijk verankerd is in de Nederlandse samenleving.

Volkskerstzang Vuren op vrijdag 20 december om 18:30 uur bij de kerstboom op het nieuwe Dorpsplein tegenover de Thaborkerk en Dorpshuis de Koels. Gratis hapjes en drankjes en muziek.


Levien Vermeer