•  Doelman De Keijzer is eerder bij de bal dan De Groot.
• Doelman De Keijzer is eerder bij de bal dan De Groot. Foto: Peter Verbeek

Brederodes zet SC Everstein pas in slotfase opzij

everdingen • Hoewel SC Everstein op het eerste kwartier na de mindere was van Brederodes, had de thuisclub lang uitzicht op een gelijkspel.

Joey Balk kreeg het vijf minuten voor tijd echter op zijn heupen en met twee treffers besliste hij de derby alsnog in Viaans voordeel: 1-3.

De openingsfase speelde zich vooral af op het middenveld, en in het spel van beide elftallen was niet al te veel lijn te ontdekken. Gesteund door een straffe wind had SC Everstein een licht veldoverwicht. Na bijna een kwartier was die wind zeker van invloed op de hoekschop van Björn Stathi, die bij de tweede paal in de kruising waaide: 1-0. Toen de storm vijf minuten later in kracht afnam, kwam Brederodes beter in zijn spel. Even later vond Dylan Warmenhoven uit een hoekschop het hoofd van verdediger Bowan de Bruin, die de bal hard raakte: 1-1.

Creatiever

Het werd even alle hens aan dek voor het doel van de thuisclub. Joey Balk probeerde het met een schot uit de tweede lijn, waar doelman Ricardo de Keijzer gestrekt voor naar de hoek moest. De bezoekers waren creatiever, combineerden beter, voetbalden in een hoger tempo en wonnen de meeste duels. SC Everstein kwam maar zelden op de Viaanse helft en gezien de overmacht leek het logisch dat Brederodes de klus in de tweede helft zou klaren.

Na de hervatting bleven de bezoekers aanvallen. Uit een hoge vrije trap van Marcel Peters had De Bruin opnieuw kunnen scoren, maar nu verdween de bal royaal over de lat. Amper een minuut later kopte Mike de Groot de bal op de onderkant van de lat, waarna een van de Everdingse verdedigers voor opruiming zorgde. De centrumspits van Brederodes kreeg op het kwartier een vrije kans, maar raakte de bal totaal verkeerd.

Vuist

Het middenveld van SC Everstein kon nauwelijks een vuist maken, waardoor de spitsen verstoken bleven van aanvoer en er een beetje verloren bij liepen. Toen de thuisclub er kort voor tijd niet in slaagde de bal weg te werken, legde Balk al zijn gram in een schot uit de tweede lijn: 1-2. SC Everstein liet daarna grote gaten vallen. Diverse spelers verdedigden niet meer mee, waardoor Brederodes - en vooral De Groot - genoeg kansen kreeg om meer glans te geven aan de op handen zijnde zege.

Het was uitsluitend aan keeper De Keijzer te danken dat het daar niet van kwam. In blessuretijd verspeelde Stathi de bal op de helft van de bezoekers, die met drie man opstoomden naar het doel van Everstein. Toen Balk afdrukte, bleef dit keer ook De Keijzer het antwoord schuldig: 1-3.