donderdag 12 december

'Van Gogh's intimi'
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door Lisette le Blanc. N.a.v. de tentoonstelling 'Van Goghs Intimi' in het Noord Brabants Museum (te zien tot 12 januari). Een kijk op de personen, die een grote rol speelden in het leven en werk van Vincent van Gogh. Zoals zijn vriendschappen met kunstenaars als Paul Gauguin, Anton Mauve en Paul Signac. Entree: 12,50 euro. Reserveren is gewenst en kan via: www.stroomhuisneerijnen.nl

Lichtjesavond Leerdam
18:30, Leerdam, Algemene Begraafplaats. Op de Algemene Begraafplaats aan de Tiendweg in Leerdam wordt voor de vijfde keer een Lichtjesavond gehouden. De maand december is voor veel mensen een periode van samenzijn met familie en vrienden. Voor nabestaanden is het gemis van een dierbare rond de feestdagen dan ook extra groot. De LBV Vereniging voor Uitvaartbegeleiding en vele vrijwilligers willen nabestaanden graag een hart onder de riem steken door op 12 december iets speciaals te doen. Vanaf 18:30 uur is iedereen welkom op de 'Lichtjesavond'.

Kerstworkshop
19:30, Schoonrewoerd, Dorpsstraat 33. Workshop groen voor kerst: mooie beklede ster of een tafelstuk maken. Opgeven kan tot 10 december bij Marjan Meerkerk, 06-30006058 of mjmeerkerk@live.nl. De opbrengst van deze workshop is bestemd voor het hulpverleningswerk van Hope and Serve in Roemenië.

Ruilavond postzegels
20:00, Leerdam, Maranatha. Postzegelvereniging Leerdam houdt een veiling met een grote diversiteit aan kavels. Alle leden en belangstellenden zijn van harte welkom vanaf 19:45 uur in Wijkgebouw Maranatha. De veiling start om 20:00 uur.

Lezing Oude Kaarten
20:00, Geldermalsen, De Pluk. De oudste kaart waar Nederland op staat dateert al uit de Oudheid. Deze kaart toont slechts enkele rivieren en steden. Pas in de loop van de 16de eeuw komen er meer nauwkeurige kaarten van Nederlands grondgebied, eerst in de tweede helft van de 19de eeuw is het hele koninkrijk nauwkeurig gecarteerd in de zgn. Stafkaarten en Bonneblaadjes. In deze lezing wordt ingegaan op deze bijna 2000 jaar cartering van Nederland. Diverse kaarten worden besproken en getoond. Inloop vanaf 19:30 uur. Leden HKWB en hun partner gratis. Niet leden betalen 3 euro.

vrijdag 13 december

Kerstmarkt Lingebolder
16:00, Leerdam, Lingebolder. Kerstmarkt op de Lingebolder aan de Koningin Emmalaan. Kom in een gezellige wintersfeer eten, drinken, deelnemen aan workshops en kerstinkopen doen. De kerstmarkt vindt plaats op het terrein van de Lingebolder. Kraampjes zijn te reserveren. Meer informatie: www.asvz.nl/kerstmarkten of neem contact op met Madelene Boender, 06-12217422, mboender@asvz.nl.

Kaarsjeswandeling
16:30, Vuren, Lingebos. In de decembermaand draait alles om gezelligheid en samenzijn. Daarom houdt Staatsbosbeheer een kaarsjeswandeling in het Lingebos. Staatsbosbeheer heeft een wandelroute van twee kilometer door het bos verlicht met kaarsjes. Langs het pad staan bijzonder verlichtte bomen en dieren. De kaarsjes langs de route geven voldoende licht om de weg in het bos te vinden. Maar wie tijdens de wandeling toch iets meer licht bij zich wil hebben, mag een lampionnetje meenemen. Zaklantaarns en telefoonverlichting zijn niet toegestaan tijdens de wandeling. De wandeling is geschikt voor alle leeftijden. Vertrekpunt is de grote parkeerplaats in het Lingebos, Haarweg, Vuren. Vertrekken kan tussen 16:30 en 19:30 uur. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten. De rondwandeling eindigt om 20:30 uur. Parkeren is gratis.

Kerstmarkt Vuren
17:00, Vuren, Thaborkerk. In de Thaborkerk wordt de twintigste kerstmarkt gehouden. In een knusse kerstsfeer worden allerhande kerstartikelen en een groot assortiment kerststukjes verkocht. Het enthousiaste kerstkoor van Jeugdsoos De Halte zal op verschillende tijdstippen kerstliedjes zingen. In de Thaborkerk zijn er weer de kramen met handwerkartikelen, zelfgemaakte lekkernijen en tweedehands kerstartikelen. Bovendien is er een kraam van De Wereldwinkel en zal De Halte geld inzamelen voor Make a memory. In het restaurant 'de bijzaal' kan men tevens allerlei lekkers eten en drinken, aangepast aan de periode van het jaar, zoals ambachtelijke erwtensoep en champignonsoep, worstenbroodjes, warme chocomel, enz. Ook is het mogelijk erwtensoep af te halen. Echter op is op. Er zijn halve liter en één liter soepbekers verkrijgbaar om mee te nemen. De markt vindt altijd doorgang en duurt tot ongeveer acht uur 's avonds. De opbrengst van deze kerstmarkt is – uitgezonderd de opbrengst van De Wereldwinkel en make een memory - bestemd voor het onderhoud van de Thaborkerk.

zaterdag 14 december

Kerstmarkt
9:00, Schoonrewoerd, De Rommelschuur. Kerstmarkt bij De Rommelschuur op Overheicop 1, tot 13:00 uur. Naast allerlei kerstartikelen, zijn er ook mooie bloemstukjes te koop. Er is een overdekt terras met koffie, thee en fris. Later op de morgen worden er hamburgers gebakken en is er erwtensoep te koop. De boekenschuur en de Rommelschuur zijn ook open.

Snuffelkelder Everdingen
10:00-13:00, Everdingen, Kweldam 15a. In de Snuffelkelder zijn leuke spulletjes te vinden voor de eigen huiskamer. Er zijn ook uitdagende artikelen voor creatieve mensen of voor mensen die hun kledingkast willen aanvullen. De Snuffelkelder is elke zaterdag open. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde kerk in Everdingen.

Veteranencafé
14:00-16:00, Leerdam, Het Dak (Tiendweg). Alle veteranen zijn welkom, ook geüniformeerde nog dienende militairen met partner, en hulpverleners zoals politie en brandweer.

Haaftense kerstfair
15:00, Haaften, De Burcht van Haeften. Vierde editie van de Haaftense Kerstfair in de Burcht van Haeften. In de middag hebben we weer live muziek met onder andere de Boezemboys, meer dan 30 standhouders met een leuk en gevarieerd aanbod, hapjes/ drankjes en in de avond een gezellige muzikale uitloop tot 22:00 uur.

Kerstmarkt in Asperen
16:00, Asperen, De Rank. Gezellige kerstmarkt in en bij de Rank van de gereformeerde kerk aan Middelweg 5 in Asperen. Verkoop van onder andere zelfgemaakte kerststukjes en kerstbakjes, allerlei leuke kerstversieringen, waxinelichthouders, houten (klein) meubelen en andere accessoires. Daarnaast zijn er supermooie prijzen te winnen bij de verloting op het rad van avontuur. De markt wordt gehouden van 16:00 tot 18:30 uur.

Kerstmarkt Rhenoy
16:00, Rhenoy, Betuwe Poort. Ook dit jaar houdt de Stichting Opwaarts weer een sfeervolle kerstmarkt in de Betuwe Poort. Laat je van 16:00 tot 21:00 uur in het sfeervol aangeklede dorpshuis verrassen door leuke woonaccessoires, mooie sieraden, tassen, lekkernijen en prachtige kerststukken. Natuurlijk is er ook Glühwein, warme chocolademelk, erwtensoep, lekkere wafels en oliebollen. Ook kun je deelnemen aan diverse leuke workshops! Daarnaast is er van alles te doen voor de kinderen als schminken, knutselen, springkussen en een rodeo eland. Toegang is gratis.

Kerstboom versieren
16:30, Schoonrewoerd. In Schoonrewoerd wordt de kerstboom weer versierd. De organisatie zorgt voor een hapje, drankje, sfeervolle muziek, warmte bij het vuurtje en dit jaar is er ook een verhalenverteller aanwezig om naar te luisteren. Vanaf 16:30 uur kunnen kinderen in de knutseltent hun versieringen maken voor in de boom op het plein of voor thuis. Als er ruimte is in de agenda van de nieuwe burgemeester zal hij met behulp van de brandweer de laatste versieringen in de boom aanbrengen, de piek bevestigen en de lichtjes doen ontbranden.

Bingo in Opijnen
19:30, Opijnen, Maranatha. Bingoavond in het hervormd centrum 'Marantha' van Opijnen. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals levensmiddelenpakketten, vleesschotels, kalkoenschotels, slagroom- en hazelnoottaarten en dergelijke. Aan het eind van de avond wordt gespeeld om de hoofdprijs van 125 euro. De opbrengst is bestemd voor de Nederlands hervormde kerk van Opijnen. De zaal gaat om 19:00 uur open.

Draaiavond
19:30, Heukelum, Dorpshuis de Krakeling. De IJsclub de Volharding in Heukelum de jaarlijkse draaiavond in het dorpshuis de Krakeling. De eerste verloting begint om 20:00 uur. Onder genot van een rondje worst, worden er Levensmiddelen en vleespakketten tot een waarde van 80 euro verloot.

'Mijn hart, uw kribbe'
20:00, Langerak, Nederlands gereformeerde kerk. Het Interkerkelijk Koor Nieuwpoort-Langerak houdt haar kerstconcert rondom het thema 'Mijn hart, Uw kribbe'. Kaarten verkrijgbaar via de koorleden, aan de kerk en via www.ikknieuwpoort-langerak.nl. Entree: voorverkoop 5 euro, aan de kerk 7,50 euro, kinderen t/m 12 jaar 5 euro.

zondag 15 december

Flevopolder
9:00, Vianen, Parkeerplaats Benedictushof. Natuur en Vogelwacht 'De Vijfheerenlanden' houdt een excursie naar de Flevopolder. Daar wordt gestart bij de Vogelkijkpost: Cafe de Oostvaarders, daarna rijdt de groep naar diverse vogeluitkijkpunten langs de Praamweg, de Knardijk en de Oostvaardersdijk weer terug. Misschien zien deelnemers de zeearend, het baardmannetje, de brilduiker en de tapuit. De wandeling is onder leioding van Eduard Polfliet, 06-52095622 of eduardpolfliet@casema.nl. Vertrekken vanaf 9:00 uur vanaf de parkeerplaats Benedictushof in Vianen.

Gecombineerde dienst
10:00, Leerdam, Nederlands gereformeerde kerk. In de Nederlands gereformeerde kerk in Leerdam, Hoogstraat 80, wordt een gecombineerde dienst gehouden voor dove, slechthorende en horende mensen. Voorganger is dominee J.Kievit uit Dordrecht, regionaal dovenpastor. Er is een tolk aanwezig.

Kerstconcert
14:00, Asperen, De Schildkamp. Kerstconcert met medewerking van Marco Bakker en koor 'Song of Joy'. Onder leiding van dirigent Lex van Diepen. Kaarten bestellen via www.songofjoyleerdam.nl.

Kerstconcert Beesd
19:30, Beesd, RK kerk. Al jaren wordt in Beesd het Kerstconcert met veel succes gehouden en levert het een mooie bijdrage voor de restauratiefondsen van beide kerken. Er wordt een totaalprogramma geboden waarin in ongeveer anderhalf uur door koren, de Harmonie en (dit jaar) doedelzakspelers een doorlopend, gevarieerd en afwisselend programma wordt gebracht om bezoekers in kerstsfeer te brengen. Dit jaar vindt het concert in de RK-kerk aan de Voorstraat 21. Het concert begint om 19:30 uur en de kerk is open van vanaf 19:00 uur. De entree bedraagt 5 euro, parkeren op het Dorpsplein.

maandag 16 december

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Vandaag ook een spelletje bingo.

dinsdag 17 december

Interkerkelijk bidden
20:00, Vianen, De Hoeksteen. In De Hoeksteen aan de Groenekade 7 in Vianen wordt elke derde dinsdagavond gebeden voor Vianen. De gebedsbijeenkomst begint om 20:00 uur en eindigt om ongeveer 21:00 uur. Iedereen is welkom en wordt uitgenodigd om mee te bidden.

woensdag 18 december

Kerstwandelen in Noord
10:00, Leerdam, Huis ter Leede. Kerstwandeling voor bewoners en medewerkers van Huis ter Leede, deelnemers Samen wandelen in Noord, vrijwilligers en iedereen die zin heeft mee te lopen. Met De Rappe Mannen: een echte troubadour en accordeonist. Het programma is als volgt. Om 10:00 uur verzamelen in restaurant De Boulevard van Huis ter Leede. Om 10:30 uur start de wandeling, achter de muziek aan. De leerlingen van groep 8 van de Floris Radewijnsz school worden opgehaald en lopen mee. Rond 11:00 uur is de wandelgroep terug in De Boulevard. Daar is voor iedereen wat lekkers en worden samen kerstliedjes gezongen.

Kerststukjes maken
10:00, Herwijnen, De Poort. BOP-activiteit: Kerststukjes maken onder leiding van Annefleur, eigen bijdrage 10,00 euro. Opgeven kan tot 14 december bij Bart van Zandwijk: 06-13784043. Alleen een kop koffie of thee drinken en een praatje maken kan ook.

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Kerstster knutselen
15:00-16:00, Leerdam, bibliotheek. Knutselen met Voorleeshelden. Maak je eigen kerstster (gratis inloop).

Kerstviering
17:30, Herwijnen, Dorpshuis De Poort. Kerstviering bij Vrouwen van Nu afdeling Herwijnen in Dorpshuis De Poort met muzikale medewerking van een ensemble van muziekvereniging Wilhelmina. De viering begint met een koffietafel, inloop 17:30 uur, eigen bijdrage 10 euro per persoon. Het is ook mogelijk om alleen het avondprogramma bij te wonen. Kosten 5 euro voor niet leden, inloop vanaf 19:30 uur. Aanmelden voor 13 december via 0418-581854 of 06-22117887.