Meeste containers voor eind 2019 omgewisseld

Afvalscheiding 'boven verwachting'

regio • Samen met voorzitter Joost Reus blikt Brouwer terug op het afgelopen jaar. Het jaar waarin de inwoners van het gebied over moesten stappen van hun eigen vertrouwde grijze container, naar het wegbrengen van afvalzakken naar een ondergrondse container. De invoering van dat nieuwe systeem leverde heftige reacties en protesten op. Inmiddels lijken de meeste meeste mensen gewend aan het nieuwe inzamelen.

Dat blijkt onder andere uit de overweldigende aanvraag voor een grote grijze container van 240 liter, waar mensen hun plastic afval en blik in kwijt kunnen. Door productieproblemen konden die containers niet allemaal geleverd worden, waardoor sommige mensen nu nog geen grote container hebben. Avri hoopt het grootste gedeelte nog voor het einde van het jaar gewisseld te hebben.

Blik

Sinds 1 november mag blik bij het plastic, terwijl het voor die tijd in de glascontainer moest. "De hoeveelheid blik leidde tot opstoppingen bij de glascontainers", aldus Joost Reus. "Dat hadden we van tevoren niet verwacht. Toen we besloten dat blik voortaan ook bij het plastic mag, kwamen er weer veel verzoeken binnen van mensen die hun kleine grijze kliko willen ruilen voor een grotere." Tot 1 april kan iedereen zijn kleine 140 liter grijze container gratis omwisselen voor een grotere bak.

In januari 2018 was de gemiddelde hoeveelheid restafval per persoon 120 kilo. Vorig jaar daalde dat al naar 109 kilo. De doelstelling voor volgend jaar is 75 kilo per persoon, maar dat zouden er zomaar slechts 60 kunnen worden.

Tariefstijging

Ondanks die daling gaan de tarieven voor huishoudens volgend jaar waarschijnlijk tóch omhoog. Dat komt onder andere door de gestegen korsten voor het verwerken van gft-afval, de hogere belasting op het verbranden van restafval en de lage prijs, die Avri krijgt voor textiel en papier.

Op 19 december beslist het Algemeen Bestuur, dat bestaat uit de wethouders van de deelnemende gemeente, waaronder Zaltbommel, Maasdriel en West Betuwe, over de tariefstijging. Het voorstel is om de afvalstoffenheffing met gemiddeld 34 euro te laten stijgen en de kosten per zak restafval van 1 euro naar 1,20 euro.

Als de bewoners van het Rivierengebied hun afval niet zo goed zouden scheiden, zou de tariefstijging nog hoger zijn, aldus Avri. Hoe minder zakken een huishouden naar de ondergrondse container brengt, hoe voordeliger het dus is. Volgens Brouwer zijn de inwoners zich daar goed van bewust. "Wij zien dat 97 procent van de huishoudens het heel erg goed doet", vertelt hij. "We krijgen ook veel minder klachten binnen, dan in de periode nadat het nieuwe systeem net was ingevoerd. En we zien ook dat het aantal zakken dat naast containers wordt neergezet aan het afnemen is."

Chipszak en pizzadoos

Drie procent van de huishoudens is nog niet goed aan het scheiden. Daardoor komt er bijvoorbeeld weleens plastic bij het groenafval. "Daardoor kan een hele lading gft-afval worden afgekeurd", zegt Joost Reus. Ook mensen die wél goed willen scheiden, maken nog wel eens een foutje. Zo mag een chipszak niet bij het plastic en moet je ook goed opletten bij een pizzadoos. Het vet van de pizza's kan het recyclen van de hele papierbak verpesten. De meeste theezakjes mogen bij het gft, maar de driehoekige theezakjes zijn gemaakt van een soort nylon, waardoor die juist weer in het restafval thuishoren.

Naar een goede oplossing voor het inzamelen van luiers wordt nog naarstig gezocht.

Een paar weken geleden heeft Avri via advertenties hun klanten bedankt voor het geduld van de afgelopen maanden. "We moeten blijven communiceren", benadrukken Brouwer en Reus. "Dat blijven we doen via social media, persberichten en nieuwsbrieven. Ook gaan we de app vernieuwen, waarmee we sneller berichten kunnen verspreiden."


Britta Alink