Wel of geen overlast door uitgaanspubliek?

Heukelum verdeeld over café De Zwaan

heukelum • "Tot zes uur 's ochtends zitten wij in de herrie", klaagde inspreker Nol Macleane dinsdagavond tijdens een voorrondesessie van de gemeenteraad in West Betuwe. Hij sprak namens een grote groep bewoners.

De bewoners hebben grote moeite met het plan om de sluitingstijd voor de commerciële horeca in West Betuwe los te laten, zoals dat nu wordt voorgesteld in de Algemene plaatselijke verordening. "Het lijkt dat er alleen rekening wordt gehouden met de uitbaters en geen rekening wordt gehouden met de omwonenden", aldus Macleane. Hij vindt het vreemd dat er bij het opstellen van dit artikel in Apv niets is gedaan met het advies van de brandweer en de politie. Die hebben een sterke voorkeur voor één vast sluitingsuur, omdat dit veel beter te handhaven is.

Jeugdhonk

Volgens Macleane is het voormalige eetcafé verworden tot een gewoon café, annex discotheek annex jeugdhonk. Zo'n gelegenheid past niet in een woon- en leefomgeving met dichte bebouwing en smalle straatjes. De bewoners zeggen dat ze al jaren hun beklag doen bij de politie, de uitbaters en bij de gemeente. Geluidsoverlast is het grootste probleem. "Het café heeft geen spouwmuren en ook geen geluidisolerend glas." Verder klagen de bewoners over deuren die open en dicht gaan, geparkeerde auto's waaruit harde muziek te horen is en boxen die op vol volume worden getest. Macleane: "Gevels van omliggende huizen worden gebruikt als openbare toiletten. Eigendommen worden vernield, zowel van omwonenden als van publieke eigendommen. Ruzies worden buiten beslecht, bierflesjes en kapotgeslagen bierflesjes blijven achter in de straat. Luidkeels gaan de bezoekers vaak dronken huiswaarts of naar elders, zodat de hele buurt wakker wordt van de herrie. Bezoekers laten luidkeels horen wat hen bezighoudt. ze blijven lang hangen."

De inspreker vraagt zich af of je op deze plek wel horeca moet toestaan. 'We gunnen de uitbater zijn boterham, maar niet op de manier zoals nu het geval is. Hij wil dat de raad concrete eisen stelt aan de uitbater. Ook moet worden gestimuleerd dat het café weer een eetcafé wordt.

Reacties

Andere buurtbewoners reageren op Facebook fel op de klagende bewoners. "Te belachelijk voor woorden", zegt een buurvrouw. "Ik woon er pal naast en heb nog nooit last gehad. Ja, je hoort wel eens mensen over straat lopen, maar dat lijkt me toch normaal in een dorp. Of mag dat ook al niet meer?" Ook een andere buurvrouw vindt het gemopper over De Zwaan zwaar overdreven. "De oerharde muziek die 's nachts te horen is uit de auto's komt niet van bezoekers van De Zwaan. Het zijn drugskoeriertjes en degenen die de drugs komen ophalen. Die rijden hier rond. De politie en de gemeente doen er niets aan."

Uitbater Edward de Kater zegt in een reactie dat de klachten komen van slechts een klein groepje buurtbewoners. Er is volgens hem geen sprake van geluidsoverlast. "Café De Zwaan beschikt over een geluidsbegrenzer, die verzegeld is door de gemeente." Ook is er volgens hem geen sprake van een jeugdhonk. Niet meer dan één keer in de twee maanden wordt een disco gehouden. "De gemiddelde leeftijd van de klanten bedraagt ongeveer 32 jaar. Er is in de drie jaar dat ik uitbater ben nooit sprake geweest van ruzie of een vechtpartij. De heer Macleane hebben wij nooit gesproken."


Dick Aanen