Regio inventariseert potentie zon en wind

rivierengebied • De regio Rivierenland moet halverwege 2020 aan het kabinet laten weten hoeveel energie via zonneparken en windmolens kan worden opgewerkt in de Fruitdelta van Nederland.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een notitie uitgangspunten van een Regionale Energie Strategie (RES).

Deze wordt opgesteld door een stuurgroep met leden van regiogemeenten, provincie Gelderland, waterschap Rivierenland, samenwerkende woningcorporaties Rivierenland, Greenport Gelderland, Alliander en VNO NCW Rivierenland.

30 RES-gebieden

Nederland telt in totaal 30 RES-gebieden. De nationale opgave voor het onderdeel Elektriciteit is een besparing van 20,2 Mton CO2 in 2030. Hiervoor zal in 2030 35 Terrawattuur (TWh) grootschalig wind en zon op land geproduceerd moeten worden (naast 49 TWh wind op zee). De mogelijkheden voor duurzame elektriciteit worden tijdens regionale en lokale ruimteateliers in beeld gebracht. De deelnemers aan die ateliers zijn inwoners, afgevaardigden van diverse organisaties en overheden.

In de periode december 2019 – februari 2020 worden de opbrengsten van de ruimteateliers en de warmte-inventarisatie verwerkt tot een concept RES-bod. In deze periode wordt ook onderzocht wat de impact is van de inventarisatie voor uitbreiding van het elektriciteitsnet van Liander. Het concept bod moet op 1 juni 2020 worden ingediend bij het Nationaal Programma RES. Nadat de 30 klimaatregio's hun concept bod hebben ingediend telt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) via een landelijke systematiek op hoeveel de regio's gezamenlijk aanbieden
op het gebied van duurzame elektriciteit en duurzame warmte. Dit leidt in oktober 2020 tot een mogelijke herverdeling over de regio's, op basis waarvan een definitief bod (RES 1.0) moet
worden bepaald. Deze fase loopt van juni 2020 tot maart 2021. De RES 1.0 moet uiterlijk 1 maart 2021 zijn ingediend bij het Nationaal Programma RES. Dan wordt het ook duidelijk waar windparken en zonneweiden worden geplaatst en aangelegd.