donderdag 5 december

Sinterklaasbuffet
11:00, Tuil, Dorpshuis. 55-plussers uit de gemeente West Betuwe van harte welkom in het Dorpshuis te Tuil voor een gezellige dag bij Restaurette 'Kom d'rín'. Ontvangst met een kopje koffie/ thee en traktatie. Vooraf aan het diner om ongeveer 12:00 uur wordt er een borrel naar keuze geschonken. Dit keer is er een Sinterklaasbuffet. Als afsluiting van de dag, rond 14:00 uur, wordt koffie of thee met een chocolaatje gedronken. Deelname kost 11 euro.

Top2000 stembus
13:00, Leerdam, Bethelkerk. In de eerste week van december kan er gestemd worden voor de landelijke Top2000 die eind december wordt uitgezonden op Radio2. Om het stemmen te promoten rijdt komende week de Top2000 stembus van Radio2 door heel Nederland. Op donderdag 5 december om ongeveer 13:00 uur stopt de bus bij de Bethelkerk in Leerdam voor een korte live-uitzending op Radio2 door de dj's Wouter van der Goes en Frank van 't Hof. Tevens worden live beeldopnames uitgezonden via nporadio2.nl. Bij deze uitzending zal onder andere burgemeester Sjors Fröhlich aanwezig zijn en geïnterviewd worden.

Inleveren goederen
19:30, Waardenburg, De Oude School. Er kunnen weer spullen worden ingeleverd voor de kerkmarkt die zaterdag 20 juni in Waardenburg gehouden gaat worden. Tussen 19:30 en 20:30 uur kunnen oude bruikbare spullen, boeken, draagbare kleding, speelgoed, kleine meubelstukken en dergelijke worden ingeleverd inleveren bij kerkelijk centrum 'De Oude School' aan de Dorpsstraat in Waardenburg. Ook oud ijzer kan worden gebracht.

Insecten
20:00, Schoonrewoerd, Schaapskooi. Marianne heeft een passie voor insecten en voor fotografie. Die twee dingen samen leveren een bijzondere avond op in de Schaapskooi. De toegang is gratis, wel wordt er een verloting gehouden om uit de kosten te komen. Meer informatie: www.natuurcentrum.nl.

vrijdag 6 december

Verkoping kerststerren
9:00, Herwijnen. Vrijwilligers van de hervormde kerk in Herwijnen komen weer huis-aan-huis langs de deur om kerststerren te verkopen. Ze starten in de loop van de ochtend en de verkoping gaat door begin van de avond. De opbrengst is voor de kerk.

Mamacafé
10:00, Leerdam, Noorderberg. Mamacafé Leerdam, voor mama's, papa's en andere opvoeders. Zo vlak na Sinterklaas zijn we allemaal toe aan even wat rustig kletsen onder het genot van koffie en/of thee. Kindjes uiteraard weer welkom!

Grote vogelshow
14:00, Leerdam, Verenigingsgebouw De Vogelvriend. De Vogelvriend houdt een grote Nationale vogelshow waar meer dan 575 vogels te beluisteren en te bewonderen zijn. vrijdag van 14:00 tot 22:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.

Whiskey proeverij
19:30, Beesd, Slijterij De Bolle. Whiskey proeverij bij de Bolle in Beesd. Deze masterclass wordt aan elkaar gepraat door Ronald Anneveldt, Brand Ambassador & keeper of the Quaich. Hij weet erg veel van whiskey. Deelname kost 15 euro. Reserveer een zitplaats door te bellen met 0345-525053 of kom langs in de winkel.

Afscheid
10:30, Geldermalsen, De Pluk. Harry Keereweer komt bij de Rode Koffietafel op bezoek. Alle Tafelaars hebben de gelegenheid dit exit-gesprek met hem te voeren. Hoe heeft hij deze nieuwe gemeente ervaren? Is de eenwording een beetje opgeschoten? Wat waren de leukste momenten? En wat is hem tegengevallen? Gaat hij West Betuwe missen? En wat zou hij aan zijn opvolger willen meegeven?

Bingo
20:00, Herwijnen, Clubgebouw D'n Ouwe Wiel. IJsclub D'n ouwe wiel houdt een bingoavond in het clubgebouw aan de Schoutensteeg 4 in Herwijnen. De deuren gaan om 19:00 uur open.

Instinct
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Begin december staan bij LingeFilm films geprogrammeerd met sterke vrouwen in de hoofdrol. Instinct, het geslaagde regiedebuut van Halina Reijn over de krachtmeting tussen psychologe Nicoline en een gedetineerde zedendelinquent.

De liefde voorbij
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Debby Petter aan het woord in een meeslepende, lichte en tegelijkertijd radeloze monoloog. 'De liefde voorbij' is een voorstelling over liefde, geluk en over de vraag wat geluk is. En wat echt is. Bestaat er echt geluk? Goeie vraag! Reserveren via www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 7 december

Boelmarktloods
09:00, Meerkerk, Boelmarktloods. Van 9:00 tot 11:30 uur is de boelmarktloods weer open. Er kunnen dan weer boelmarktspullen worden ingeleverd op het inmiddels bekende adres aan de Energieweg 3, loodsen M & N.

Boekenverkoop
10:00. Leerdam, Oude Koningin Emmahuis. Grote boekenverkoping van de Boekenmarkt. Alle boeken kosten slechts 1 euro per stuk. De totale opbrengst van deze dag is voor de Stichting African Hands, die zich inzet voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de meest kwetsbare aids-slachtoffers in Zuid Afrika. Meer informatie: www.boekenmarktleerdam.nl of boekenmarktleerdam@gmail.com.

Winterfair Heukelum
11:00, Heukelum, De Krakeling.In een compleet winterse setting organiseert jeugdsoos Empty- Purse de achtste winterfair in Heukelum. Er zijn volop kraampjes aanwezig met voor ieder wat wils; kleding, woondecoratie, kaartjes, (winterse) lekkernijen, posters, accessoires, leuke cadeaus en nog veel meer! Voor de kinderen is er volop vertier, koekjes versieren, schminken en natuurlijk mag de grabbelton niet ontbreken. Dit jaar verkopen we ook kerstbomen, we hebben bomen van groot tot klein! www.facebook.com/winterfairheukelum.

Sterrentocht
19:15, Herwijnen, Geofort. Na een succesvolle Nacht van de Nacht houdt GeoFort opnieuw een Sterrentocht. Tijdens deze avond kan jong en oud de sterrenhemel bestuderen op een donker en verlaten forteiland. Amateurastronomen nemen bezoekers deze avond mee op reis door het heelal. Deelname aan de avond kost 12,50 euro. Aanmelden voor de Sterrentochten kan via www.geofort.nl/sales.

Sinter-kerst
19:30, Waardenburg, Dorpshuis de Koeldert. Fanfare Juliana Waardenburg houdt weer haar jaarlijkse Kerstconcert in dorpshuis De Koeldert. De fanfare zal kerstliederen van over de hele wereld spelen, die bij iedereen bekend in het gehoor zullen liggen, zoals Jingle Bell Rock, Christmas Night, Lonley Christmas en vele andere. Ook de leerlingen van de fanfare zullen laten horen wat geleerd hebben. Het zal dus een gevarieerde muzikale avond worden, geheel in Sinter-Kerstsfeer. De zaal is om 19:00 uur open en de entree is gratis

Kerst met Sweelinck ensemble
20:15, Heukelum, Kerkje. Het Sweelinck Ensemble geeft een kerstconcert in het sfeervolle kerkje van Heukelum. Op het programma staan werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Dietrich Buxtehude. Het Sweelinck Ensemble werd door enkele bevriende zangers opgericht in 2018 na een concertreis naar New York. Toegangsprijs is 10 euro. Kaarten kunnen aan de deur worden gekocht. Reserveren kan via: http://www.sweelinckensemble.nl/.

Franse film
20:30, Geldermalsen, De Pluk. Begin december staan bij LingeFilm films geprogrammeerd met sterke vrouwen in de hoofdrol. Portrait de la jeune fille en feu verhaalt over de heimelijke gevoelens tussen twee vrouwen eind achttiende eeuw.

zondag 8 december

Jeugddienst
18:30, Asperen, hervormde kerk. Jeugddienst met kandidaat IJzerman over 'muziek'. Hoe gaaf is het dat God zoiets als muziek heeft bedacht?! Maar waar kunnen we nou op letten bij het maken van de juiste muziekkeuze en waar komen we muziek tegen in de Bijbel? De muziekgroep van de kerk zal dan ook zorgen voor de muzikale invulling tijdens deze dienst. Na afloop is iedereen welkom om in de kerk nog wat te drinken en na te praten.

Franse film
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Begin december staan bij LingeFilm films geprogrammeerd met sterke vrouwen in de hoofdrol. Portrait de la jeune fille en feu verhaalt over de heimelijke gevoelens tussen twee vrouwen eind achttiende eeuw.

maandag 9 december

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur. Er kan vandaag weer gesjoeld worden.

Contactmiddag
14:30, Opijnen, Maranatha. De diaconie van Opijnen houdt een contactmiddag in het hervormd centrum 'Maranatha', waar iedere belangstellende welkom is. Thema van deze middag is 'Kerst'. Rien Wijtmans uit Tuil is uitgenodigd en er wordt genoten van Kerstliederen met beeld en geluid en ondertiteling. Dominee van IJsseldijk hoopt deze middag te openen, er wordt een Kerstverhaal verteld en een gedicht mag niet ontbreken.

dinsdag 10 december

Kerst bij PCOB
14:30, Leerdam, Huis ter Leede. Contactmiddag van de PCOB. Deze middag staat in het teken van het komende kerstfeest, het feest, waarop we de geboorte van Christus vieren. Er zal een meditatie worden gehouden, daarnaast is er een kerstdeclamatorium met samenzang en zal ook een kerstverhaal worden gelezen. Na deze viering kan worden deelgenomen aan de kerstmaaltijd. Aan deze maaltijd zijn wel kosten verbonden: 8 euro voor leden en 10 euro voor niet leden. Meer informatie: L. de Ruiter, 0345-612445.

Franse film
14:30, Geldermalsen, De Pluk. Begin december staan bij LingeFilm films geprogrammeerd met sterke vrouwen in de hoofdrol. Portrait de la jeune fille en feu verhaalt over de heimelijke gevoelens tussen twee vrouwen eind achttiende eeuw.

Kennismaken met gymnasium
19:30, Culemborg, Lek en Linge. Wie in groep 8 zit en straks een échte uitdaging zoekt, kan zich op het gymnasium van Lek en Linge in Culemborg als een vis in het water voelen. Deze avond is er aan de Multatulilaan 6 in Culemborg een speciale informatieavond voor leerlingen uit groep 8 en hun ouders. Er is keus uit drie workshops: gymnasium algemeen, Latijn en Grieks. Verdere informatie en aanmelden op www.lekenlinge.nl. (foto: Liesbeth Wattimury Fotografie)

Ledenvergadering CDA VHL
19:30, Zijderveld, De Krooshof. Ledenbijeenkomst van het CDA VHL in De Krooshof in Zijderveld. Hanke Bruins Slot, CDA gedeputeerde in Utrecht informeert over haar werk. Leden èn belangstellenden zijn van harte welkom.

Avond PASO
19:30, Leerdam, De Noorderberg. Paranormale Vereniging PASO houdt een avond verzorgd door Ria Verhoeks met Kaars op Kandelaar of een waxine lichtje met een kaarsje. Dit is de laatste avond van het seizoen. Er is iets lekkers bij de koffie en voor iedereen een kleine attentie.

Kerst in Bijbel en Koran
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Tussen Bijbel en Koran bestaan naast veel overeenkomsten ook veel verschillen. Johan Goossen verzorgt bij het Nutsdepartement van Geldermalsen een lezing over Het kerstverhaal in Bijbel en Koran. Het Kerstverhaal uit de Bijbel, en dan vooral uit het evangelie van Lucas, is het meest bekend. Dat er ook een Koranversie van delen van dit evangelie bestaat is veel minder bekend bij niet-moslims. Toegang Nutleden gratis, bieb-leden 4 euro, niet-leden 5 euro.

woensdag 11 december

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. PC-coaches staan gereed om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Pre Sale
18:00, Leerdam, Kristalwinkel. Royal Leerdam Crystal neemt bezoekers mee in de ultieme kerstwereld. Tijdens deze exclusieve pre-sale ontvangen klanten tot twintig procent korting op het hele assortiment. Laat je betoveren door de grootste en mooiste collecties glas-en kristal van Nederland. Geniet van heerlijke hapjes en drankjes, shop de mooiste kerstcadeaus en laat ze feestelijk inpakken door experts.

Kerstworkshop
19:30, Schoonrewoerd, Dorpsstraat 33. Workshop groen voor kerst: mooie beklede ster of een tafelstuk maken. Opgeven kan tot 10 december bij Marjan Meerkerk, 06-30006058 of mjmeerkerk@live.nl. De opbrengst van deze workshop is bestemd voor het hulpverleningswerk van Hope and Serve in Roemenië.

Lezing over orchideeën
20:00, Geldermalsen, Ons Huis. Bij Groei& Bloei West-Betuwe houdt Jan van der Linden een lezing over bijzondere kamerplanten, namelijk orchideeën. Jan van der Linden is secretaris van de Orchideeënvereniging N-O Brabant en heeft een assortiment aan niet standaard orchideeën. Hij vertelt over herkomst, verzorging en kweek van de verschillende orchideeëngeslachten. Er is de mogelijkheid een orchidee aan te schaffen.

Instinct
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Begin december staan bij LingeFilm films geprogrammeerd met sterke vrouwen in de hoofdrol. Instinct, het geslaagde regiedebuut van Halina Reijn over de krachtmeting tussen psychologe Nicoline en een gedetineerde zedendelinquent.