Collectie Meydam Revisited van start

leerdam • Royal Leerdam Crystal presenteert de collectie Meydam Revisited met het originele design uit 1961. De vaas van Meydam is een ode aan het oeuvre van Floris Meydam die dit jaar honderd zou zijn geworden. Het ontwerp is onderdeel van 'Crystal Icons'. Binnen deze collectie worden creaties van glasontwerpers die voor de Leerdamse Kristalfabriek hebben gewerkt opnieuw in productie genomen.

De geboren en getogen Leerdammer Floris Meydam (1919-2011) is onlosmakelijk verbonden met de Kristalfabriek. Als 16-jarige begon hij als assistent op de ontwerpafdeling onder leiding van Andries Copier. Floris Meydam was één van de leerlingen op de Glasschool in Leerdam. In 1949 wordt Meydam hoofd van de ontwerpafdeling en volgt daarmee Copier op. Vanaf dat moment brengt hij zijn eigen stijl in. Hij richt zich op gebruiksglas, verpakkingsglas en glaskunst met beperkte oplages (Unica & Serica). Als ontwerper heeft hij een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de internationale glaskunst in de jaren vijftig en zestig. De ontwerpen van Floris Meydam zijn nooit weg geweest uit de collectie van Royal Leerdam Crystal. Onder andere de prachtige serie karaffen en glazen Forest, maar ook het object Cumulus is nog steeds te koop in De Kristalwinkel.

Met de collectie Meydam Revisited 1961 brengt Royal Leerdam Crystal een eerbetoon aan het leven en oeuvre van Floris Meydam, die voor de Kristalfabriek een belangrijke rol heeft gespeeld. De vaas 1961 wordt in een houten mal geblazen van Cristal Supérieur. Passend bij de tentoonstelling van het Nationaal Glasmuseum waarin kleur centraal staat, worden de vazen in diverse opaline kleuren uitgevoerd. Het ontwerp bevat de kenmerkende retro vorm uit deze periode. De vaas kost 149 euro.