Drinkwater Oasen houdt zelfde prijs

regio • In 2020 kost 1.000 liter drinkwater bij Oasen 1,16 euro, inclusief btw. Dankzij efficiënt en slimmer werken is Oasen in staat om dit bedrag hetzelfde te houden als in 2019. Door een stijging van de overige kosten neemt de prijs voor het vastrecht in 2020 toe met 2,56 euro naar 80,39 euro inclusief btw per jaar. De 21 gemeentelijke aandeelhouders van Oasen keurden het nieuwe tarief eind november goed.

Oasen investeert al jaren veel in het verder optimaliseren van de drinkwatervoorziening. De komende jaren leiden de vernieuwing van zuiveringsstations De Hooge Boom in Kamerik en De Put in Nieuw-Lekkerland tot hogere investeringsuitgaven. Daarnaast staan er diverse grote projecten op het programma, zoals verleggingen van transportleidingen in het kader van de verbreding van de rijksweg A27. Bovendien vernieuwt het bedrijf jaarlijks ook preventief tientallen kilometers oude waterleidingen, waardoor de kwaliteit van de infrastructuur steeds verder verbetert.

Oasen voorziet 778.000 mensen in een deel van Zuid-Holland en Utrecht elke dag drinkwater. Jaarlijks produceert het bedrijf ruim 47 miljard liter drinkwater op haar zeven zuiveringslocaties.

q www.oasen.nl/mvo


Rivierenland wint kort geding

rivierenland • De rechter heeft Regio Rivierenland op alle punten in het gelijk gesteld in een kort geding dat marktpartij Glasvezel Buitenaf had aangespannen over de aanleg, onderhoud en het beheer van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de regio Rivierenland. Begin november diende het kort geding en zijn beide partijen gehoord. Claim van Glasvezel Buitenaf was dat Regio Rivierenland onder andere niet voldeed aan de voorwaarden die de Europese Commissie (EC) aan de uitvoering van dit project heeft gesteld. Vorige week deed de rechter uitspraak en was van mening dat regio Rivierenland niet in strijd handelt met geldende staatssteunregels en/ of de aanbestedingswet.
Het overheidsmodel biedt volgens Regio Riverenland vele voordelen. "Inwoners hoeven niet te betalen voor de aanleg van hun aansluiting. Daarnaast kunnen zij diensten afnemen voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die in de kernen en is er geen sprake van maandelijkse buitengebiedstoeslag. Ook is er geen verplichting om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid is. Uiteraard biedt dit alles ook voordelen voor ondernemers die met hun bedrijf vanuit huis opereren." Regio Rivierenland zal voor de aanleg, beheer en onderhoud van het netwerk namens de deelnemende gemeenten een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie oprichten. Dit zal nu begin januari 2020 zijn beslag krijgen.