Herwijnen wil duidelijkheid van Defensie

herwijnen • Bewoners van Herwijnen zijn nog steeds in onzekerheid of Defensie wel of geen nader onderzoek gaat doen naar een alternatieve locatie voor een radarstation. Staatssecretaris Barbara Visser heeft dat weliswaar in september toegezegd aan de Tweede Kamer, maar de bevolking van het Waaldorp is bang dat Defensie deze opdracht naast zich neerlegt.

"Is deze weigering in overleg met de staatssecretaris gedaan of is deze handelwijze een eigenzinnig optreden van Defensie zelf, waarbij uitspraken van de Tweede Kamer kennelijk terzijde worden geschoven?", vragen bewoners zich af in een brief aan het ministerie van Defensie. "Hoort Defensie niet juist de bewaker te zijn van onze democratische rechtsstaat? Beseft Defensie wat deze 'dienstweigering' voor gevolgen kan hebben bij de Raad van State?"

Ook vragen de bewoners zich af of de huidige defensieradars samen met de buitenlandse radars in België en Duitsland en de nieuwe radar in Wier al een goed beeld van het Nederlandse luchtruim. "Is de uitbreiding met een extra radar absoluut noodzakelijk en zo ja, waarom? Kunnen de bestaande kleinere radars niet uitgebreid worden?" De bewoners zijn ook benieuwd of andere locaties zijn bekeken, voordat de keuze op Herwijnen viel. "Zo ja, welke en op welke gronden zijn deze locaties afgevallen? Zo niet, waarom niet?"

De bewoners denken bijvoorbeeld aan een verhoogde plek bij de huidige locatie Nieuw-Millingen, de defensiebasis bij Woensdrecht, Volkel, Soesterberg, Den Helder (De Kooy), Twente, Wemeldinge en Ede. Volgens de bewoners van Herwijnen moet de schadelijkheid van de straling niet alleen worden verricht door mensen die van te voren al weten dat de straling geen gevolgen kan hebben voor de gezondheid. "Dan heeft wetenschappelijk onderzoek geen enkele zin. Er zijn voldoende wetenschappers die een andere kijk op de zaak hebben en andere wetenschappelijke onderzoeken bestuderen." Ook moet volgens de bewoners gekeken worden naar de gevolgen van de straling in combinatie met andere vormen straling zoals die van de duizenden schepen op de Waal, telecombedrijven, C2000-straling en straling van het toekomstige 5G-netwerk.