donderdag 28 november

Koffie met.....
10:30, Leerdam, Bibliotheek. Koffie met.... Kringloopwinkel. Schuif aan voor een lekker kopje koffie en luister naar Cees Epenhuijsen van Kringloop Vijfheerenlanden die wat vertelt over de Kringloopwinkels en duurzaamheid. De toegang is gratis.

Bingo
14:30, Beesd, Klokhuis. Bingo met leuke prijsjes, deelname kost 5 euro. Aanmelden: Joanne Bredero, 0345-681264.

vrijdag 29 november

Tuinen van Monet
14:00, Leerdam, Stadspodium GO. Wie kent ze niet: de wereldberoemde waterlelies van Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien en zich verloren in de spiegelingen, niet meer wetende waar water begint en lucht ophoudt? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1986 in het Van Gogh Museum en in 1952 in het Gemeentemuseum. Een groot deel van zijn beroemde 'tuinen', die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon in Gemeentemuseum Den Haag. In Monet. De tuinen worden maar liefst veertig internationale topstukken bijeengebracht. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. Lisette le Blanc zal een lezing verzorgen.

Winterfair
15:00, Herwijnen, gereformeerde kerk. Winterfair: verkoop van bloemen en planten, boeken, vogelhuisjes, curiosa, kaarsen, Rad van avontuur, kinderactiviteiten, oliebollen, erwtensoep, eten en drinken en gezelligheid.

Retraite weekend
15:00, Ophemert, Hooiberg Het Steenuiltje. Retraite Meditatie Weekend Rust en Mildheid in Hooiberg het Steenuiltje van Heel Imperfect. Met of zonder overnachting. Dit weekend richt zich op mensen die willen kennis maken met de waarde van een retraite. Gun jezelf rust en een helder hoofd. Mieke Degenaar is gecertificeerd mindfulness en compassie-trainer. Meer informatie: mieke@heelimperfect.nl of 06-29112511.

Winterfair
16:00, Hellouw, Korfgraaf 31. Gezins-logeerhuis Dolfijn in Hellouw houdt vrijdag 29 november een Winterfair. Van 16:00 tot 20:00 uur is er aan de Korfgraaf 31 in Hellouw van alles te doen en te beleven in het thema winter. Van cadeautjes en accessoires voor de feestdagen tot kerstbomen. Er is eten en drinken en kinderen kunnen marshmallows roosteren.

'Boef in de wijk'
19:00, Leerdam, Schoolplein Wilhelminaschool. De wijkagenten, waaronder Mark den Hartog, nodigt inwoners van Leerdam uit voor het spel 'Boef in de wijk'. Tijdens vier spellen zullen deelnemers met de agenten en politiepaarden speuren naar inbrekers in Leerdam Noord. Uiteraard in spelvorm, maar dit is wel een hele leuke manier om kennis te maken met verdacht gedrag en de spanning te voelen, die komt kijken bij het vangen van een inbreker! Aanmelden voor deelname kan met een nickname en telefoonnummer via de instapagina`s @wijkagentvannieuwpoort en @wijkagentdenhartog of boefindewijkleerdam2019@gmail.com. Meer informatie wordt dan opgestuurd. Via een Whatsapp verzendlijst worden tijdens het spel tips geven over de locatie van de boef. Meespelen kan vanuit thuis of vanaf 19:00 uur op het schoolplein van de Wilhelminaschool. Hier zullen ook @jeugdactief, @buurttoezicht_leerdam_noord_ , @jongerenwerkvijfheerenlanden aanwezig zijn. Het spel begint om 19:30 uur.

Goalkeeping Night
19:15, Culemborg, Keepersschool Peak. Keepersschool PEAK Culemborg houdt in samenwerking met FC Delta Sports '95 Houten een Goalkeeping Night voor alle keepers tussen de 8 en 18 jaar uit Houten en omgeving. Tussen 19:15 en 21:15 uur gaan de keepers hard aan de slag, om zo tegen het einde van het jaar hun 'keepersskills' eens flink te testen en te verbeteren. De avond staat onder leiding van Arjan Hoek, keepertrainer selectiekeepers FC Delta Sports '95 en hoofdtrainer Keepersschool PEAK Elite Culemborg. Aanmelden kan via: keepersschoolpeak@gmail.com, onder vermelding van naam, leeftijd, club en team. Deelname kost 5 euro, inclusief een consumptie.

Celle que vous croyez
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert 'Celle que vous croyez', een psychologische triller met een vleugje Facebook. De veel jongere vriend van de vijftigjarige Claire Millout (Juliette Binoche), heeft zojuist hun relatie verbroken. Dit valt Claire zwaar. In een poging hem terug te winnen, maakt ze via Facebook contact met Alex, de vriend van haar ex. Ze doet zich voor als de de twintiger Clara. De gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op, totdat Alex erop aanstuurt een afspraak te maken. Vanaf dat moment ontstaat er een kat en muisspel van list en bedrog. Hoe komt Claire hier nu nog ooit uit?

Bierproefavond
21:00, Leerdam, Stadspodium GO. Vrijdagavond is het weer tijd voor de maandelijkse bierproefavond. Laat je verrassen door de smaak van een aantal bijzonder gebrouwen bieren. Neem je vriend, vriendin, broer, zus, buurman, buurvrouw, collega of wie dan ook mee en geniet van een gezellige en smakelijke avond in GO. Tijdens de proeverij in GO zijn er uiteraard ook snacks verkrijgbaar en voor de niet-bierdrinkers ook andere drankjes. Proeven van 5 bieren: 12,50 euro. Reserveren: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zaterdag 30 november

Lego winterfeest
9:00, Leerdam, Maranatha. Maranatha aan de J.A. Burgersstraat in Leerdam verandert in een waar Lego walhalla. De hele dag kan er gespeeld worden in een berg van ruim 250 kilo Lego en Duplo. Daarnaast wordt een alternatief glazen huis opgebouwd waar kinderen, samen met de Legofreaksleerdam, aan een enorm lego object mogen bouwen. Ook kan je met technisch lego auto's je stuurkunsten komen vertonen en kan je leuke prijzen winnen. Entree is gratis, maar de activiteiten kosten geld. Dat komt ten goede aan het goede doel. Kijk voor meer info op www.legofreaksleerdam.nl.

Rommelschuur
9:00, Schoonrewoerd, Rommelschuur. De Rommelschuur op Overheicop 1 is open van 9:00 tot 12:00 uur. Er kunnen al kerstartikelen gekocht worden. Op 14 december wordt de kerstmarkt gehouden.

Leegverkoop Snuffelkelder
10:00, Everdingen, Snuffelkelder. Vanaf heden is er een totale leegverkoop in de Snuffelkelder. Alles gaat weg voor zeer kleine prijsjes. De Snuffelkelder aan de Kweldam 15A is elke zaterdag open tot 13:00 uur.

Rouw en verlies
10:00, Rhenoy, Atelier Morzai. Creatieve workshop rondom het thema rouw en verlies. Veel gebeurtenissen in het leven, zoals bijvoorbeeld overlijden, dementie, scheiding, verlies van werk, veroorzaken een gevoel van rouw of verlies. Er is deze ochtend ruimte om het rouw- en verliesproces vorm te geven met gebruik van diverse materialen. Herkenning en erkenning van emoties vindt plaats in een kleine groep deelnemers onder professionele begeleiding van Esther Zondag (therapeute, specialisatie rouw en verlies) en Maggy Bloem (creatieve begeleiding bij rouw en verlies). De workshop is van 10.00 uur tot 12.30 uur, atelier Mozai, Middenstraat 7, Rhenoy. Deelname kost 79 euro.

Stadswandeling
14:00, Leerdam, Kerkstraat 55. Leerdamglasstad.nl organiseert weer instapstadswandelingen in Leerdam, onder leiding van een gids. Deelnemers komen meer te weten over de geschiedenis van de Glasstad, de wandeling voert langs bijzondere locaties en bezienswaardigheden in het centrum van Leerdam. Deelname kost 4,50 euro. De wandeling start om 14:00 uur vanaf het kantoor van Leerdamglasstad.nl aan de Kerkstraat 55. Reserveren via 0345-228533 of de website, hier zijn ook meer data te vinden. www.leerdamglasstad.nl/stadswandeling

Bingo
20:00, Hellouw, Clubgebouw DES. Bingoavond door DES in het clubgebouw aan de Paalgraaf. Deuren gaan om 19:00 uur open. De hoofdprijs is 100 euro.

Downton Abbey
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert 'Downton Abbey', het slot van de gelijknamige serie. Regisseur Michael Engler bracht de gehele originele cast samen in deze mooie afsluiter van de gelijknamige serie. Adel, schitterende kostuums en de prachtige setting, brengen de kijken weer helemaal terug naar 1927. De tijd waar uiterlijke schijn ongegeneerd ten toon werd gespreid, de eer voornamelijk hooggehouden moest worden en het koninklijke bezoek op het landgoed voor de nodige spanningen zorgt. Smullen, genieten en weer helemaal ondergedompeld worden in de intriges van de familie Crawly.

Queens en Ko
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Dit is het jaar van Queen. De film Bohemian Rhapsody brengt jong en oud opnieuw in extase voor het fenomenale Queen-repertoire. De hoogste tijd dus om de Queens & Ko, die het theater al eerder op de kop zetten, uit te nodigen voor een nieuw, spetterend optreden. Nieuw in de opstelling, maar al net zo virtuoos als zijn voorganger is Manfred van Nieuwpoort op basgitaar. En… als speciale verrassing is de formatie voor deze keer versterkt met topgitarist Gerke van Belle.

zondag 1 december

Wereldse Klanken
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Concert door de vierkoppige band Arrayán met Nederlandse en Zuid-Amerikaanse musici. Volksmuziek uit Venezuela, Paraguay, Argentinië en Chili. Met Venezolaanse harp, gitaar, cimbaal, quatro, verschillende fluiten en percussie-instrumenten. Met prachtige zang van zanger-gitarist Rodrigo Cortés en swingende harpmuziek van harpiste Ineke Herstel. Entree: 15 euro incl. glas wijn of sap in de pauze. Reserveren via: www.stroomhuisneerijnen.nl

Jeugddienst in Herwijnen
18:30, Herwijnen, gereformeerde kerk. Elise Mannah komt naar de jeugddienst. Ze trekt momenteel door het land met haar theatertour 'Als ik zo vrij mag zijn'. Hoe ver kan en mag vrijheid reiken? Een ontdekkingstocht via het lied, waarbij lach en ontroering dicht bij elkaar liggen. Christien van Harten uit Deil zal het thema 'Vrijheid' verder toelichten.

Downton Abbey
20:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert 'Downton Abbey', het slot van de gelijknamige serie. Regisseur Michael Engler bracht de gehele originele cast samen in deze mooie afsluiter van de gelijknamige serie. Adel, schitterende kostuums en de prachtige setting, brengen de kijken weer helemaal terug naar 1927. De tijd waar uiterlijke schijn ongegeneerd ten toon werd gespreid, de eer voornamelijk hooggehouden moest worden en het koninklijke bezoek op het landgoed voor de nodige spanningen zorgt. Smullen, genieten en weer helemaal ondergedompeld worden in de intriges van de familie Crawly.

maandag 2 december

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur.

dinsdag 3 december

Schilderclub
9:30, Vianen, De Hoeksteen. Iedere eerste dinsdagochtend van de maand is er in de Hoeksteen in Vianen een bijeenkomst om met elkaar creatief te schilderen (geen les). Wie het leuk lijkt om eens te komen kijken en/ of mee te doen, is van harte welkom. Er wordt steeds gestart om 9:30 uur en om 12:00 uur worden de kwasten weer neer gelegd. Materiaal is aanwezig en deelname is gratis.

Downton Abbey
14:30, Geldermalsen, De Pluk. LingeFilm presenteert 'Downton Abbey', het slot van de gelijknamige serie.

'Zing Nederlands Met Me'
19:00, Leerdam, bibliotheek. Zingend Nederlands leren: dat is Zing Nederlands Met Me. Vandaag is iedereen die Nederlands wil leren en uit volle borst Nederlandse klassiekers wil zingen van harte welkom in Bibliotheek Leerdam. Er wordt Nederlands geoefend door Sinterklaas liedjes te zingen. Deelnemers krijgen de tekst en de liedjes worden herhaald. Er is ook snoepgoed en warme chocomelk en cadeautjes voor de kinderen. Misschien komt Sinterklaas ook nog op bezoek. De toegang is gratis.

woensdag 4 december

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. Van 10:00 tot 12:00 uur in dorpshuis 'de Poort': BOP Herwijnen. Dit keer met een bingo, gepresenteerd door Winfried Flapper. Iedereen is welkom, er is ook tijd voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje. Meer informatie: Bart van Zandwijk: 06-13784043.

Inloop over computers
14:00, Leerdam, Noorderberg. Elke woensdagmiddag tot en met 1 mei is er vrijblijvend inloop bij de Noorderberg aan de Bergstraat 90 voor senioren met vragen of problemen over het gebruik van pc, tablet of smartphone. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Aanmelden is niet noodzakelijk. Meer informatie: www.leerdam.seniorweb.nl.

Sinterklaasfilm
14:30, Geldermalsen, De Puk. 'De Brief voor Sinterklaas'. Er dreigt een pietentekort! Waar zijn de pieten gebleven? Er moeten nieuwe Pieten gevonden worden dus kan iedereen zich inschrijven voor de cursus Piet. De film is te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Entree: 6,50 euro, met een LingeFilm FanPas 4 euro.

Open vergadering CDA
19:30, Kedichem, Zorghuis. De fractie van CDA Vijfheerenlanden vergadert in het Zorghuis Kedichem. Voorafgaand aan de vergadering loopt de fractie door Kedichem om kennis te maken met het mooie dorp aan de zuidkant van de gemeente Vijfheerenlanden. Inwoners van Kedichem die mee willen lopen zijn van harte welkom en kunnen zich op 4 december 19:30 uur melden bij het zorghuis. Graag vooraf aanmelden via info@cdavijfheerenlanden.nl.