Uitslaande brand Nieuwland

nieuwland • Aan de Geer in Nieuwland is vorige week woensdag een woning verwoest door een uitslaande brand. De brandweer is na de melding om 17:35 uur met meerdere eenheden ter plaatse gegaan en had de brand al snel opgeschaald naar middelgrote brand. Het vuur zou ontstaan zijn in de woonkamer, maar de precieze oorzaak is nog niet vastgesteld. De bewoners wisten op tijd uit de woning te komen.


Jury lovend over Lek en Linge

regio • Gepaste trots bij openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg, nu bekend is dat de school zich ook de komende vier jaar CultuurProfielSchool mag noemen. Een jury van de Vereniging CultuurProfielScholen, met zowel docenten als leerlingen uit het hele land, toonde zich onder de indruk van de manier waarop Lek en Linge kunst, cultuur en creativiteit schoolbreed in het vakkenpakket heeft ingebouwd.

CultuurProfielScholen zijn er van Groningen tot Zeeland en van Noord-Holland tot Limburg. Ze zijn vaak heel verschillend: christelijk of openbaar, Montessori of Dalton, maar hebben één ding gemeen: ze omarmen de creatieve vorming en ontwikkeling van hun leerlingen. Zoals Rik Weeting, dramadocent en cultuurcoördinator op Lek en Linge, uitlegt: "Kunst en cultuur leveren een onmisbare bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Creatief vermogen is een eigenschap die overal wordt gewaardeerd. We leiden leerlingen op voor bestaande maar ook voor nog niet bestaande beroepen. Eenmaal op de arbeidsmarkt, moet je je geregeld scholen. Nieuwsgierigheid en creativiteit zijn belangrijke onderdelen om te blijven leren, zodat je wendbaar bent en blijft in een snel veranderende samenleving." Lek en Linge was al CultuurProfielSchool sinds 2015. De jury, die eerst een uitgebreide schriftelijk rapportage uit Culemborg doorploegde, kwam afgelopen oktober met zes personen polshoogte nemen.

Over de bevindingen schreven de juryleden een compact en helder rapport. Daarin staat ook een opmerking die een brugklasleerling al vroeg tijdens het bezoek maakte: 'Ik kijk niet meer uit naar het weekend want ik vind deze school zo leuk'. Volgens de jury was dit kenmerkend voor wat ze in het vervolg tegenkwam.