• De Poldermolen bij Waardenburg heeft gezelschap gekregen van de eerste windmolen.
• De Poldermolen bij Waardenburg heeft gezelschap gekregen van de eerste windmolen. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Mogelijke komst windmolens in Zijderveld leidt tot verzet

Eerste windmolen in Deil een feit

deil • Met een hoogte van 208 meter (inclusief wieken) is de windmolen vanuit de wijde omtrek te zien. Wie over de A15 vanuit Gorinchem richting knooppunt Deil rijdt, ziet de Achterste Molen van Hellouw met op de achtergrond de ranke moderne variant.

Ze krijgen de komende weken gezelschap van nog eens tien molens. Die komen allemaal aan de zuidkant van de A15, tussen de Marijkestraat in Haaften en de spoorlijn Utrecht-Den Bosch. Zes aan de westkant van de A2 en vijf aan de oostkant. De vijf aan de oostkant worden gebouwd door Yard Energy. Twee van de molens aan de westkant van de A2 worden gebouwd door Raedthuys Pure Energie, de andere vier zijn eigendom van burgerwindcoöperatie West-Betuwe. Deze vier worden gebouwd op het terrein van Staatsbosbeheer bij de eendenkooi en de Poldermolen van Waardenburg.

De burgerwindcoöperatie verzamelde bijna duizend leden en genoeg geld voor deze vier turbines plus drie op het terrein van Avri in Geldermalsen. In totaal leveren de veertien windmolens straks genoeg energie voor 60.000 huishoudens.

Weinig tegenwind

Windpark Deil kreeg in de voorbereidende fase niet al te veel 'tegenwind'. De gemeenteraden van - toen nog - Geldermalsen en Neerijnen gingen al snel akkoord. Pluimveehouder Jacco van Heuckelum ging in beroep bij de Raad van State vanwege gevreesde geluidsoverlast. Zijn kippenstal staat vierhonderd meter bij één van de geplande windmolens vandaan. Maar hij kreeg geen gelijk omdat hij eerder in de besluitvorming geen gebruik had gemaakt van de mogelijkheid om bezwaar te maken. Ook bij het plan voor Avri procedeerden omwonenden tot aan de Raad van State. Zij waren eveneens bang voor hinder en waren het er niet mee eens dat landbouwgrond gebruikt wordt voor windenergie. In juni 2018 gaf de Raad van State groen licht.

Zijderveld

In Zijderveld leidt de mogelijke komst van drie 'kleinere' of twee grote windturbines inmiddels tot heftig verzet van een bewonersgroep. Energiecorporatie De Knotwilg en Green Trust Consultancy zijn de initiatiefnemers. Het project betreft drie windturbines met een totale hoogte van 165 meter of twee grotere versies met een totale hoogte van 225 meter. De partijen hebben inmiddels een principeverzoek ingediend bij de gemeente Vijfheerenlanden.

Begin november hebben vijf bewoners van de Zijderveldselaan de vereniging Tegenwind Zijderveld opgericht. Woensdagavond werden bewoners van het dorp in dorpshuis De Krooshof bijgepraat over de windmolen-plannen. Inmiddels hebben zich al vijftig leden gemeld bij de kersverse vereniging. De windmolens komen op ongeveer 500 meter van de Krooshof en ook op 500 meter van de Zijderveldselaan. Volgens voorzitter Jan-Reint Vink is er in Nederland nog nooit een windmolen gebouwd van 225 meter.

Vink bracht ook de mogelijke gevolgen in beeld. "Het kan leiden tot een waardevermindering van het onroerend goed van de omwonenden van 5 tot 20 procent. Daarnaast krijgen de omwonenden te maken met horizonvervuiling en mogelijke gezondheidsrisico's in verband met geluid, trillingen, schadelijke gassen uit turbines en slagschaduw." De vereniging gaat proberen om te voorkomen dat de windturbines worden geplaatst. Jan-Reint Vink: "Als dat niet lukt gaan we zorgen voor maximale aandacht bij de gemeente voor mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico's van windturbines bij het beoordelen van de vergunningsaanvraag door de gemeente."


Janneke Boogaard/Dick Aanen