• Marjolein van der Velden schreef een boek over haar ervaringen.
• Marjolein van der Velden schreef een boek over haar ervaringen. Foto: Jacques van der Velden

'Met dit boek wil ik mensen een spiegel voorhouden'

Je buitenkant is je binnenkant

leerdam • In haar adviesstudio voor kleurenanalyses en schoonheidsbehandelingen hield Marjolein van der Velden-Develing zich in eerste instantie vooral met 'de buitenkant' bezig. Bij de kleurenanalyses bekijkt ze samen met de vrouw of man die voor haar spiegel plaatsneemt, of diegene koele (blauwe) of warme (gele) ondertonen in huid, haar en ogen heeft. Daaruit valt af te leiden welk kleurtype iemand is en dus welke tinten kleding en make-up iemand mooi staan. De vier typen zijn genoemd naar de vier seizoenen: herfst en lente voor de warme kleuren en zomer en winter voor de koele.

"Na een tijdje begon het me op te vallen dat mensen van hetzelfde kleurtype méér overeenkomsten hadden. Ze liepen op dezelfde manier, hun stemmen leken op elkaar en ook in lichaamsbouw zag ik opvallende gelijkenissen." Ze begon het om te draaien: zou die energieke spring-in-het-veld een 'lente' zijn en die man die recht op zijn doel af ging een 'winter'? Het bleek te kloppen. "Het is geen wetenschappelijk onderbouwde theorie, maar puur gebaseerd op eigen waarneming", benadrukt de Leerdamse kleur- en stijladviseur, die in de afgelopen 25 jaar duizenden kleuranalyses uitvoerde. Ze wil er ook zeker niemand mee in een hokje stoppen. "Ik wil er juist mee aangeven dat je goed bent zoals je bent. Als je weet welk type je bent, weet je ook waar je talenten liggen en wat eventuele valkuilen zijn. En je kunt beter begrijpen waarom anderen op een bepaalde manier reageren. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, kan iedereen het zien. Die ontdekking wilde ik graag delen. Ik ben blij dat ik het heb opgeschreven in mijn boek."

'Welk kleur-/karaktertype ben jij?' is de titel van het boek. Het bevat een schat aan informatie. De vier kleurtypen worden uit de doeken gedaan en gekoppeld aan uiterlijkheden en eigenschappen. Talrijke verhalen uit de praktijk verduidelijken de karakterschetsen. Van der Velden, die jarenlang werkte bij peuterspeelzaal Pepijn, besteedt ook veel aandacht aan natuurlijk en aangeleerd gedrag. Kleurpigmenten erf je van ouders of grootouders en geef je door aan de volgende generatie. Daardoor ontstaan overigens ook mixtypes met dus ook een combinatie van verschillende karaktereigenschappen.

Soms is iemands natuurlijke karaktertype ondergesneeuwd geraakt door opvoeding. "Of je verwacht van je kind ongemerkt dat het zich gedraagt zoals jij dat zelf doet, terwijl het misschien een ander type is en dus iets anders nodig heeft. Met het boek wil ik mensen een spiegel voorhouden."

Het boek 'Welk kleur/karaktertype ben jij?' is voor 19,95 euro te koop bij Boek & Co in Leerdam en via de website van BeautyColour, de salon van Marjolein van der Velden-Develing:

q beautycolourleerdam.nl/boek

Janneke Boogaard