donderdag 21 november

19 nov 2019, 11:47

Winter van '63
13:30, Waardenburg, Steunpunt Wittenbergzorg. Uitnodiging voor alle senioren (en mantelzorgers) in Waardenburg en omgeving voor een gezellige middag over 'Koud! De barre winter van 1963'. We kijken samen terug naar de extreem koude winter van 1962/ 1963. Een deels bevroren Noordzee, aanhoudende kou, veel sneeuwval, ijspret, Elfstedentocht, maar ook ijspegels in huis…. Aanmelden hoeft niet. Kosten: gratis. Geen vervoer? Bel dan uiterlijk 20 november 0418–594900.

Wintersfeermarkt
17:00, Lexmond, Dorpsstraat. Wintersfeermarkt Lexmond, een gezellige en sfeervolle (kerst) markt en preuvenement buiten op de Dorpsstraat. Leuke cadeautjes kopen, lekker eten en genieten van het dweilorkest de Batenbouwers. Kijk voor meer informatie op: www.lexmondsemarkt.nl.

Blik onder water
20:00, Schoonrewoerd, De Schaapskooi. Een bijzondere avond door twee filmers onder water die hun films ook laten zien in het EO programma Natuur in de DELTA en de nieuwe EO serie 'De Wildernis onder water'. Er wordt een verloting gehouden om uit de kosten te komen.

Wildlife
20:00, Leerdam, Bibliotheek. Wildlife' volgt een 16-jarige jongen die met zijn ouders verhuist naar Great Falls, Montana. Zijn vader gaat daar aan de slag als golfleraar, maar raakt zijn baan later kwijt. Vervolgens ziet Joe het huwelijk van zijn ouders ineenstorten. Zijn vader besluit om zich als vrijwilliger op te geven om een grote bosbrand te bestrijden. Zijn moeder raakt verliefd op een andere man die Joe niet uit kan staan, omdat hij enkel vriendelijk tegen hem doet om bij zijn moeder in bed te kruipen.

vrijdag 22 november

TOF!
9:30, Leerdam, Hofje van mevrouw Zweye. Elke vrijdagochtend van 9:30 uur tot 11:30 uur is er, in het Hofje van mevrouw Zweye, onder de naam TOF! samen creatief werken met textiel. Het atelier voor textiele werkvormen bevindt zich in het Hofje van mevrouw Zweye, Bergstraat 17b in Leerdam. Ingang achterom. Een passie voor naaien, breien, haken, borduren en/ of ontwerpen? Kom dan, behalve in de schoolvakanties, elke vrijdagochtend van 9:30 tot 11:30 uur meedoen. Deelname is gratis. Meer informatie: www.theazweije.nl.

Open Maaltijd
17:45, Leerdam, De Hoeksteen. Open Maaltijd in de Hoeksteen. Samen met anderen genieten van een warme maaltijd, nieuwe mensen ontmoeten en leren kennen. De maaltijd is kosteloos. Vanaf 17:15 uur zijn de zalen open. Opgeven kan door te whatsappen of te bellen naar Gretha Scholtens, 06-20696151 of mai: openmaaltijdleerdam@gkvl.org. Er kunnen maximaal 85 mensen mee eten.

Kleding inzamelen
18:00, Leerdam, Pauluskerk. Kledinginzameling in de Pauluskerk in Leerdam. Alle gebruikte kleding, in goede staat, is welkom. Maar ook linnengoed, handdoeken en dekens zijn welkom. Inleveren kan tussen 18:00 en 20:30 uur. De ingezamelde spullen gaan naar Servië, waar het goed gebruikt kan worden. De ingang van de kerk is te vinden tegenover de Etos.

Vogeltentoonstelling
19:00, Spijk, De Lindehof. Kleurvogelvereniging 'Gorinchem & Omstreken' houdt haar jaarlijkse Vogeltentoonstelling in dorpshuis 'De Lindehof', geopend op vrijdag van 19:00 tot 22:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 15:00 uur. Gratis entree, rolstoelvriendelijk en er is een enveloppenkraam aanwezig.

Anna Wolts en Philip Huf
19:30, Culemborg, Lek en Linge. Auteurs Anna Woltz en Philip Huff zijn te gast tijdens de achtste literaire avond op openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg. Het thema is 'Chaos' en de organisatie is in van handen de leerlingen die samen de schrijfclub Pen & Paper vormen. De literatuuravond wordt gehouden in de aula van de vwo-locatie aan Multatulilaan 6. De entree bedraagt 2,50 euro (leerlingen gratis, op vertoon van de schoolpas). Kaarten zijn ook te koop via www.lekenlinge.nl.

Familiebingo
20:00, Leerdam, Wijkpaviljoen Patrimonium. Buurtvereniging Groen van Prinstererstraat in Leerdam houdt een familiebingo. De zaal gaat om 19:00 uur open, de bingo begint om 20:00 uur. Deelname kost 10 euro per boekje, per persoon. Een tweede boekje kost 5 euro. Er worden deze avond tien rondes gespeeld.

BierBattle
20:00, Culemborg, Gelderlandfabriek. Twee lokale bierbrouwers, Bruusk uit Tiel en Woest uit Culemborg, zullen een vriendschappelijke strijd voeren in de BierBattle. Naast hun eigen bier, presenteren de brouwers beiden een band en zullen zij passende snacks ronddelen. Een kaartje kost 8,50 euro en is aan de deur of in de voorverkoop via www.degelderlandfabriek te krijgen.

Thriller
20:30, Geldermalsen, De Pluk. 'La Quietud' is een Argentijns drama met thriller-elementen. De stilte (la Quietud) uit de titel verwijst naar de naam van het familie-landhuis waar de film zich voornamelijk afspeelt rondom twee zussen, hun moeder en hun vader die stervend is. De intriges verlopen zeker niet stilletjes. Integendeel, kijkers worden blootgesteld aan diverse duistere familiegeheimen. En er blijken relaties tussen deze schatrijke familie en de Argentijnse junta.

zaterdag 23 november

Kattenshow
10:00, Asperen, De Schildkamp. Kattenvereniging Cats and Tulips houdt voor de 27e keer een internationale kattenshow. Dit keer vindt deze plaats op zaterdag en zondag in Sporthal de Schildkamp in Asperen. Deze show staat de Bengaalse kat centraal. Toegangsprijs voor volwassenen 5 euro en kinderen/ 65+ 3,50 euro.

Puzzelmarkt
10:00, Leerdam, Maranatha. Puzzelverkoping tot 16:00 uur in de grote zaal van het gebouw Maranatha. Er is voldoende ruimte om de zeer grote voorraad complete puzzels, variërend van 4 tot 4000 stukjes, te koop aan te bieden voor aantrekkelijke prijzen. De opbrengst is geheel bestemd voor aidsweeskinderen in Malawi. Voor meer info: www.puzzelmarktleerdam.nl.

Kledingfair
12:00, Rumpt, Middenstraat 1. Kleding Fair met Vintage in Rumpt. Op zaterdag 23 en zondag 24 november is er in het atelier bij Middenstraat 1 te Rumpt een Kledingfair ten bate van een nieuwe school in Nepal. Openingstijden op beide dagen: 12:00 tot 17:00 uur.

Open repetitie
13:30, Gorinchem, De Luisterpost. Regionaal gemengd koor Da Capo houdt een open repetitie middag. Tussen 13:30 en 17:00 uur zijn geïnteresseerden welkom in De Luisterpost aan de Vijfde Uitgang 1 in Gorinchem. Om 14:45 en 16:15 uur is er een pauze.

Grote grazers excursie
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer en de kuddebeheerder van Free Nature. Start in de vesting van Loevestein (10 minuten lopen vanaf parkeerplaats). Deelname kost 3 euro voor kinderen, 5 euro voor volwassenen. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: s.linssen@staatsbosbeheer.nl www.staatsbosbeheer.nl

'Goed Nieuws in roerige tijden'
20:00, Nieuwland, Dorpshuis Brandpunt. In Dorpshuis Brandpunt in Nieuwland wordt zaterdag 23 november een bemoedigingszangavond gehouden. De zanggroep 'Pro Deo', bestaande uit oud leden van Zang- en Muziekgroep Gideon, zal liederen met en voor bezoekers zingen.

Sintbingo
20:00, Rhenoy, Betuwe Poort. Sinterklaasbingo in de Betuwe Poort. De jackpot is 125 euro. De deuren gaan om 19:30 uur open.

Meet & Greet
20:00, Heukelum, De Krakeling. Supportersclub Fabio Jakobsen houdt een supportersavond. Voor niet leden ligt er een inschrijfformulier klaar. Contributie slechts 10 euro per jaar.

Drama
20:30, Geldermalsen, De Pluk. 'De Patrick' gaat over een naturistencamping. Patrick woont daar samen met zijn ouders. Hij is zijn hamer kwijt, en hij is volop bezig om hem terug te vinden. Het is namelijk niet alleen zijn favoriete gereedschap bij het maken van designmeubels, maar mogelijk is er een misdaad gepleegd met de hamer.

Zomaar
20:30, Leerdam, Stadspodium GO. Wouter is stand-up comedian sinds 2010. In november van dat jaar won hij de juryprijs van de Culture Comedy Award. Daarna is hij nooit meer van de Nederlandse en Belgische podia af gegaan. Toegankelijk maar ook scherp en met veel ruimte voor snelle interactie. Reserveren: via de site: www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

zondag 24 november

Sprookje
11:00, Geldermalsen, De Pluk. Autisme-vriendelijke versie (Nederlandstalig) van Aladdin, de nieuwe live-action film. Het verhaal van deze klassieker is bekend: Aladdin doet zich voor als prins Ali om de hand van prinses Jasmine te winnen, en wordt hierbij geholpen door de geest uit de lamp. Door de prachtige kleuren, de glanzende stoffen, de Oosterse gebouwen wanen bezoekers zich al snel in Duizend-In-Een-Nacht. Om 14:30 uur draait de oorspronkelijke versie, met ondertiteling.

Klassiek Concert
15:00, Leerdam, Stadspodium GO. Bram de Jong (fagot) en Hans Rijkmans (viool en piano) zullen een gevarieerd programma ten gehore brengen waarin ze solistisch en als duo te horen zijn. Reserveren: via de site www.go-leerdam.nl of kaarten aan de zaal.

Requim
19:00, Culemborg, Grote of Barbarakerk. De plaatselijke Barbaracantorij en Concerto da Fusignano 'Messe des Morts' van Jean Gilles (1668-1705) uit. Solisten: Tanja Obalski (sopraan), David Cohen (alt), Stefan Berghammer (tenor) en Bram Trouwborst (bas). Dirigent is de cantor-organist Marijn Slappendel.

maandag 25 november

BOP Asperen
10:15, Asperen, Dorpshuis EMM. De Buurt Ontmoetings Plek (BOP) is open van 10:15 tot 11:45 uur.

DES Hellouw
20:00, Hellouw, Clubgebouw DES. Algemene ledenvergadering van IJsclub DES in het clubgebouw aan de Paalgraaf 14 in Hellouw.

Mirjam Bikker
20:00, Lexmond, Huis het Bosch. Senator Mirjam Bikker gastspreker is te gast op de ledenavond van ChristenUnie provincie Utrecht. Na afloop van de avond is er volop gelegenheid om de raadsleden en wethouder van ChristenUnie Vijfheerenlanden te ontmoeten, net als de statenfractie en gedeputeerde van ChristenUnie provincie Utrecht. Aanmelden voor deze avond is gewenst en kan via christenunie@provincie-utrecht.nl.

dinsdag 26 november

Filmavond
20:00, Asperen. De Historische vereniging Oud Asperen houdt een filmavond met als thema 'Transport en vervoer in Asperen van Napoleon tot nu.' Aan de hand van unieke oude foto's en filmbeelden uit het uitgebreide archief wordt op een humoristische wijze een beeld geschetst van de geschiedenis van het vervoer in het oude stadje. De avond is voor leden en niet leden van de vereniging gratis toegankelijk.

Wereldreis
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Hobbe de Bruijn komt op de Nutsavond in Geldermalsen het verhaal vertellen over de wereldreis van zijn oudtantes. In 1909-1911 maakten deze sterke vrouwen een heuse wereldreis. Aan de hand van briefkaarten aan zijn moeder en drie reisdagboeken kon hij de reis reconstrueren. Een fascinerend verhaal.

Huisartsenpraktijk en dementie
19:30, Leerdam, Lingesteyn. Alzheimer Café Leerdam en omgeving. Tijdens het Alzheimer Café komen gastsprekers B. de Jong (huisarts) en Maja van Donselaar (praktijkondersteuner Huisartsenpraktijk 'Poort van West') vertellen wat de huisartsenpraktijk kan bieden en hoe je dementie bespreekbaar maakt.

Meet & Greet Vrijwilligersorganisaties
20:00, Leerdam, Lingebolder. Het is al weer een tijdje geleden dat Vianen, Leerdam en Zederik één gemeente zijn geworden: Vijfheerenlanden. Om als vrijwilligersorganisaties nader met elkaar kennis te maken en zo de verbinding en de samenwerking op te zoeken is er een Meet & Greet in Leerdam, met als thema 'Vijfheerenlanden verbinden'. Aanmelden kan bij Lenneke Manschot, lmanschot@samendoen.expert of Simone Visser info@vianenvoorelkaar.nl. Aanmelding is niet verplicht, wel handig voor de voorbereidingen.

woensdag 27 november

Hulp bij Leerdam Seniorweb
14:00 – 15:30, Leerdam, Noorderberg, Bergstraat 90. Elke woensdagmiddag is er in het Noorderberg een inloop voor vragen of problemen over het gebruik van de pc, tablet of smartphone. De kosten bedragen 5 euro voor een consult van een half uur. Voor verdere informatie: www.leerdam.seniorweb.nl

Meet & Greet
15:00, Leerdam, Hofje van mevrouw Van Aerden. Meet en Greet met de Sint én twee personages uit de film 'De brief voor Sinterklaas', namelijk Coco Choco en Hugo Hoge Pief. Deze Meet en Greet is in het Hofje van Mevrouw van Aerden, van 15:00 tot 16:00 uur.

Themabijeenkomst
20:00, Leerdam, Het Oude Posthuys. Themabijeenkomst door Stichting MUS. Graag deelt Stichting MUS deze avond de ontwikkelingen van Stichting MUS en hun visie. Aanmelden voor de bijeenkomst is mogelijk bij Dietward Bruin: Dietward@kpnmail.nl.

Thriller
20:00, Geldermalsen, De Pluk. 'La Quietud' is een Argentijns drama met thriller-elementen.